Gedragsverandering na castratie reu

Wil je weten welke invloed het wegvallen van het mannelijke hormoon testosteron heeft op het gedrag van je reu? Dan heb je twee mogelijkheden: een injectie onder de huid of een onderhuids implantaat.

Injectie of implantaat
De injectie werkt slechts 3 tot 4 weken en veranderingen in het gedrag zijn na 2-4 dagen zichtbaar. Het onderhuids implantaat werkt 6 maanden en wordt net als een identificatiechip met een speciale naald onder de huid aangebracht. Het implantaat is oplosbaar en raakt na verloop van tijd dus van zelf uitgewerkt en hoeft niet te worden verwijderd. Bij het implantaat kan het ongewenste gedrag vlak na het implanteren iets verergeren, maar na 4 tot 6 weken zal het uiteindelijke resultaat van de gedragsverandering zichtbaar zijn en is de reu ook onvruchtbaar.

Is de verandering in het gedrag van je hond door de injectie of het implantaat wenselijk, dan kun je besluiten om je hond definitief te castreren. Bij een castratie worden onder algehele narcose de testikels verwijderd. Een sterilisatie, het afklemmen van de zaadleider, wordt bij huisdieren eigenlijk niet gedaan. Zou je er voor willen zorgen dat een (dek) reu tijdelijk niet vruchtbaar is, dan is een injectie of implantaat een goede keuze.

Opmerking hondengedragstherapeut Marco Starink
Het enige gedrag wat na castratie kan veranderen is seksueel gerelateerd gedrag (gedrag wat onder invloed staat van hormonen). Castratie is geen oplossing om probleemgedrag te veranderen, maar in sommige gevallen kan het een therapie wel kracht bijzetten. Onzeker en angstig gedrag kan na castratie verergeren. Als castratie gewenst is i.v.m. ongewenst gedrag is het verstandig om een hondengedragstherapeut in te schakelen.

© Liesbeth Sirks, dierenarts

Meer artikelen over hond en gedrag

Probleem op Pootjes; Hoe is het nu met.. Bo?
In elke editie van Lief Dier gaat een van onze gedragstherapeuten op bezoek bij een ...
Mijn hond komt niet als ik roep!
De‘hier’ oefening is misschien wel de belangrijkste oefening die jij je hond kan ler...
Socialisatie van je puppy
Socialisatie Je hond zonder stress meenemen naar de weekmarkt, rustig met hem op een...
Halsbanden en lijnen
Pets Place verkoopt rollijnen van het merk Flexi. Dit zijn lange lijnen, waarmee je ...
Hoe gebruik je een aanlegspiraal?
Aanlegspiraal Stel, je gaat een dagje naar het strand, lekker picknicken of nog bete...
emtpy