Trekspelletjes spelen met je hond

Vroeger werden trekspelletjes met honden afgeraden, omdat ze de hond agressief zouden maken. Bovendien zou de hond van het spelletje al gauw een rangordestrijd maken, met alle gevaarlijke gevolgen van dien.

Nieuwe inzichten zeggen dat trekspelletjes juist een prima manier zijn om de relatie tussen baas en hond te verbeteren. Houd je wel aan deze regels:

 

1. De hond moet het commando 'los' beheersen
'Los' is essentieel. Je kunt beter geen ruk- en trekspelletjes met de hond doen zolang hij het commando 'los' niet helemaal onder de knie heeft. Dat gaat niet vanzelf, maar vraagt echte training. Je oefent 'los' met een speeltje dat de hond niet echt het einde vindt en ruilt dat voor iets anders dat de hond wel aantrekkelijk vindt of voor iets lekkers.

2. Onderbreek het spel regelmatig voor een stukje gehoorzaamheidstraining
Trekspelletjes zijn bijzonder geschikt voor de combinatie met gehoorzaamheidstraining. De hond vindt het trekspelletje machtig mooi en wil er graag iets voor doen. Het spel vormt een prachtige beloning voor gewenst gedrag, de hond zal zijn uiterste best doen om zo snel mogelijk weer te kunnen overgaan tot het spel. De steeds terugkerende associatie van de twee onderdelen en zijn lol in het trekspelletje zullen er voor zorgen dat de hond ook dol wordt op gehoorzaamheidstrainingen.

3. Tolereer geen enkel ongelukje
Honden kunnen in het vuur van de strijd soms hun natuurlijke terughoudendheid eventjes verliezen, waardoor ze te hard bijten of per ongeluk in je hand of vingers bijten. En aangezien je nu eenmaal geen beschermende vacht hebt, komt dat best behoorlijk aan. Laat je dat gaan omdat je best snapt dat het een ongelukje en geen serieuze aanval is, dan ben je toch op de verkeerde weg. De volgende keer zal de hond minder voorzichtig zijn en net weer ietsje harder bijten. Het is van groot belang het spel onmiddellijk te staken zodra de hond per ongeluk je hand of een ander lichaamsdeel raakt. Of in je kleren hangt. Roep 'AU', ook als het geen pijn deed, en leg het speeltje weg.

Door een hond te leren dat de huid van mensen taboe is, bouw je meteen een extra remming in waardoor de hond onder andere omstandigheden ook minder snel zal bijten. Zolang de hond zich goed aan deze regel houdt, mag hij net zo opgewonden worden als hij maar wil. Hij mag met zijn hele lijf schudden, zo hard mogelijk trekken en zelfs grommen!

Bekijk alle hondenspeeltjes in onze webshop

© Martin Gaus/Tirion Uitgevers

Meer artikelen over hond en gedrag

Help je dier met oud & nieuw
De feestdagen zijn mooie tijden voor ons maar kunnen bij je dier veel stress veroorz...
chuckit
Moet je regelmatig met je hond in het donker op pad? Dan is spelen vaak lastig. Spec...
Spelen met je hond: tips
Honden zijn dol op spelen. En dat is niet zo vreemd omdat de meeste honden van natur...
Prins hondenspel: Punthoofd
Bezorg je hond een punthoofd! Honden vinden het heerlijk om samen met ons allerlei l...
Huisdier van de Maand - Wall of Fame
  Elke maand gaat Pets Place op zoek naar het leukste, liefste, grappigste of stoers...