Gedragsverandering na castratie reu

Wil je weten welke invloed het wegvallen van het mannelijke hormoon testosteron heeft op het gedrag van je reu? Dan heb je twee mogelijkheden: een injectie onder de huid of een onderhuids implantaat.

Injectie of implantaat
De injectie werkt slechts 3 tot 4 weken en veranderingen in het gedrag zijn na 2-4 dagen zichtbaar. Het onderhuids implantaat werkt 6 maanden en wordt net als een identificatiechip met een speciale naald onder de huid aangebracht. Het implantaat is oplosbaar en raakt na verloop van tijd dus van zelf uitgewerkt en hoeft niet te worden verwijderd. Bij het implantaat kan het ongewenste gedrag vlak na het implanteren iets verergeren, maar na 4 tot 6 weken zal het uiteindelijke resultaat van de gedragsverandering zichtbaar zijn en is de reu ook onvruchtbaar.

Is de verandering in het gedrag van je hond door de injectie of het implantaat wenselijk, dan kun je besluiten om je hond definitief te castreren. Bij een castratie worden onder algehele narcose de testikels verwijderd. Een sterilisatie, het afklemmen van de zaadleider, wordt bij huisdieren eigenlijk niet gedaan. Zou je er voor willen zorgen dat een (dek) reu tijdelijk niet vruchtbaar is, dan is een injectie of implantaat een goede keuze.

Opmerking hondengedragstherapeut Marco Starink
Het enige gedrag wat na castratie kan veranderen is seksueel gerelateerd gedrag (gedrag wat onder invloed staat van hormonen). Castratie is geen oplossing om probleemgedrag te veranderen, maar in sommige gevallen kan het een therapie wel kracht bijzetten. Onzeker en angstig gedrag kan na castratie verergeren. Als castratie gewenst is i.v.m. ongewenst gedrag is het verstandig om een hondengedragstherapeut in te schakelen.

© Liesbeth Sirks, dierenarts

Meer artikelen over hond en gedrag

Help je dier met oud & nieuw
De feestdagen zijn mooie tijden voor ons maar kunnen bij je dier veel stress veroorz...
chuckit
Moet je regelmatig met je hond in het donker op pad? Dan is spelen vaak lastig. Spec...
Spelen met je hond: tips
Honden zijn dol op spelen. En dat is niet zo vreemd omdat de meeste honden van natur...
Prins hondenspel: Punthoofd
Bezorg je hond een punthoofd! Honden vinden het heerlijk om samen met ons allerlei l...
Huisdier van de Maand - Wall of Fame
  Elke maand gaat Pets Place op zoek naar het leukste, liefste, grappigste of stoers...