Gedragsverandering na castratie reu

Wil je weten welke invloed het wegvallen van het mannelijke hormoon testosteron heeft op het gedrag van je reu? Dan heb je twee mogelijkheden: een injectie onder de huid of een onderhuids implantaat.

Injectie of implantaat
De injectie werkt slechts 3 tot 4 weken en veranderingen in het gedrag zijn na 2-4 dagen zichtbaar. Het onderhuids implantaat werkt 6 maanden en wordt net als een identificatiechip met een speciale naald onder de huid aangebracht. Het implantaat is oplosbaar en raakt na verloop van tijd dus van zelf uitgewerkt en hoeft niet te worden verwijderd. Bij het implantaat kan het ongewenste gedrag vlak na het implanteren iets verergeren, maar na 4 tot 6 weken zal het uiteindelijke resultaat van de gedragsverandering zichtbaar zijn en is de reu ook onvruchtbaar.

Is de verandering in het gedrag van je hond door de injectie of het implantaat wenselijk, dan kun je besluiten om je hond definitief te castreren. Bij een castratie worden onder algehele narcose de testikels verwijderd. Een sterilisatie, het afklemmen van de zaadleider, wordt bij huisdieren eigenlijk niet gedaan. Zou je er voor willen zorgen dat een (dek) reu tijdelijk niet vruchtbaar is, dan is een injectie of implantaat een goede keuze.

Opmerking hondengedragstherapeut Marco Starink
Het enige gedrag wat na castratie kan veranderen is seksueel gerelateerd gedrag (gedrag wat onder invloed staat van hormonen). Castratie is geen oplossing om probleemgedrag te veranderen, maar in sommige gevallen kan het een therapie wel kracht bijzetten. Onzeker en angstig gedrag kan na castratie verergeren. Als castratie gewenst is i.v.m. ongewenst gedrag is het verstandig om een hondengedragstherapeut in te schakelen.

© Liesbeth Sirks, dierenarts

Meer artikelen over hond en gedrag

Huisdier van de Maand - Wall of Fame
  Elke maand gaat Pets Place op zoek naar het leukste, liefste, grappigste of stoers...
Lekker fietsen met je hond!
Hond en fietsen Fietsen met je hond is lekker en gezond. De rechtlijnige beweging na...
Hoe voorkom je dat je hond in de tuin graaft?
Honden zijn van nature ontzettend nieuwsgierig en gebruiken graag hun neus om inform...
Een nieuwe puppy: beginnen met opvoeden
Eindelijk istie daar! Je nieuwe puppy loopt waggelend door je woonkamer en is razend...
Testpanel over het Kong Anxiety Reducing Shirt
Het Anti stress t-shirt van Kong is gemaakt om honden te helpen omgaan met hun angst...