Konijn en hitte

Lees tips voor je konijn bij hitte. Je leest over je konijn en warm weer bij Pets Place.Konijnen kunnen slecht tegen warmte. Van nature zijn ze gewend om zich bij warm weer terug te trekken in hun hol onder de grond, waar het tussen de 10 en 20 graden is. Onze huiskonijnen hebben die mogelijkheid niet. Zodra de buitentemperatuur warmer wordt dan 24 graden kunnen konijnen al last krijgen van de hitte. Ze hebben onze hulp dan echt nodig! In dit artikel lees je tips voor je konijn om het hem zo comfortabel mogelijk te maken.

Tips voor je konijn tijdens de hitte

Probeer tijdens hele warme dagen stress zoveel mogelijk te voorkomen. Laat je konijn zoveel mogelijk met rust en laat hem zelf zijn plekje uitzoeken waar hij het prettigste ligt. Reis alleen met je konijn als het echt noodzakelijk is.

Helaas komt het met warm weer regelmatig voor dat konijnen hieraan overlijden, dus als je twijfelt neem contact op met je dierenarts. Hieronder meer tips voor de warme dagen.

Hok (en ren)

 • Zorg ervoor dat het konijn de hele dag een schaduwrijk plekje heeft waar hij zich kan terugtrekken.
 • Plaats een parasol boven het hok en de ren, zorg er wel voor dat deze niet kan wegwaaien door de wind en houd rekening met het draaien van de zon
 • Bouw een uitstekend afdakje boven het hok en laat er eventueel, niet giftige, klimplanten overheen groeien. Bijvoorbeeld de kiwi klimplant of de klimroos.
 • Geef het konijn de mogelijkheid om uit het hok in een ren of in de tuin te gaan liggen, want vooral hokken waar minder wind doorheen waait kunnen erg warm worden
 • Dek de ren of het hok aan de bovenkant af met (vochtige) lakens. Hang het laken niet voor de ingang, want dan blokker je de luchtstroom die voor verkoeling zorgt en als het laken nat is dan neemt de luchtvochtigheid in het hok enorm toe
 • Is het zo warm dat het niet lukt om het konijn buiten goed koel te houden, zet hem dan binnen op het koelste plekje

Kooi (en ren)

 • Probeer de zon zoveel mogelijk uit het huis te houden, door gordijnen te sluiten en/of zonwering neer te laten
 • Zet de kooi en ren op een koelere locatie in huis neer.
 • Zet een ventilator aan, maar zorg er wel voor dat je konijn niet op de tocht zit of rechtstreeks naar hem blaast.

Hygiëne

Maak het hok en de toiletbak vaker schoon en check je konijn 2x per dag op wondjes, plakpoep en parasieten, vergeet daar het deel onder de staart ook niet. Vooral met warm weer is de kans op Myiasis groter.

Afkoelen

 • Leg een tegel neer om op te liggen, deze zijn koeler dan de grond vooral als je ze regelmatig met water nat maakt
 • Geef een ice-pod aan je konijn of maak er zelf één door een plastic fles voor 2/3 met water te vullen en in te vriezen
 • De oren van je konijn met lauw water misten zorgt ook voor verkoeling

Water

 • Ververs het water regelmatig en zet extra bakjes lauw water neer
 • Gebruik een isolatiehoesje over de waterfles, daardoor blijft niet alleen het water koeler, maar voorkom je ook algengroei
 • De oren van je konijn misten met lauw water zorgt ook voor verkoeling

Langharige konijnen

 • Knip de vacht van langharige konijnen korter, zodat ze minder last hebben van de warmte.

Lees de tips bij Pets Place voor je konijn met warm weer.Noodsituaties

Vermoed je dat je konijn het te warm heeft? Vaak herken je dit aan de volgende kenmerken: slap, futloos, sloom, of te rustig, dronken of wiebelig bewegen, niet eten, languit liggen met hele warme oren, snelle ademhaling met het hoofd achterover en extreem hijgen.

Maak een handdoek nat en wikkel je konijn hierin, met uitzondering van zijn kop. Mist zijn oren en gebruik een injectienaald om hem lauw water te dwangvoeren. Bel ook gelijk je dierenarts om te overleggen.

Belangrijk

 • Gebruik nooit koud water voor konijnen, niet om ze dit te laten drinken of om ze te koelen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken en hierdoor kan het konijn zijn warmte niet meer kwijt.
 • Laat de oren van je konijn altijd vrij, wikkel er nooit koude doeken omheen, ook dan kan het konijn zijn warmte niet meer kwijt.

Wat bij mijn eigen konijnen erg goed werkt is gewoon een theedoek natmaken en die uitwringen. Vervolgens haal ik de theedoek een aantal keer over mijn konijnen heen. Eén van mijn konijnen gaat heerlijk languit liggen en geniet er echt van. Dit herhaal ik een aantal keren per dag en zodra ik dit weer gedaan heb, merk ik gelijk dat mijn konijnen een stuk actiever worden.

© Jessica Goedhart, konijnenexpert
 

Meer artikelen over knager en verzorging

Je konijn laten wennen aan vachtverzorging
Als je een konijn hebt dat veel geborsteld moet worden, dan is het belangrijk dat hi...
Cavia oppakken
Cavia's laten zich soms moeilijk oppakken. Gelukkig kun je jouw cavia langzaam aan h...
De juiste houding om je konijn te kammen
Een konijn kan niet altijd zijn eigen vacht bijhouden. Soms is het nodig om hem hier...
Vachtverzorging konijn
Er zijn langharige en kortharige konijnen, maar allemaal kunnen ze wel eens een hand...
De konijnenvacht verzorgen: de juiste trimtechniek
Een konijn ziet er altijd heel schattig uit. Dit komt onder andere door zijn pluizig...