Grasmaaien is essentieel voor wie een mooi en verzorgd gazon wil. Niemand staat te springen om kale plekken, bruin gras en korte prikkelende grassprieten in het gazon, toch? Lees in dit artikel hoe vaak het gras gemaaid moet worden, hoe lang je het gras kan laten groeien en wat te doen met het grasafval na het maaien. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wanneer er wel en niet gemaaid moet worden, dus lees snel verder!

null

Is grasmaaien nodig?

Maai het gras regelmatig om een gezond gazon te behouden. Wanneer gras te lang groeit, is het moeilijker voor korte grassprieten om zonlicht op te nemen. Grasmaaien zorgt er dus voor dat je gras dik en stevig kan groeien.
BESTEL ALLES VOOR HET GAZON IN DE WEBSHOP

Wanneer wél het gras maaien

Hoe hoog het gras van een gazon moet zijn, beslis je zelf. Een gazon met een graslengte van 3 centimeter oogt net en strak. Gras van 5 centimeter voelt zachter en is prettig om op te liggen, spelen of picknicken. Bovendien groeit er in té kort gras snel mos en onkruid. Terwijl te lang gras de groei beperkt van de kortere grassprieten in het gazon. Een goede reden om met regelmaat het gras te maaien. Je maait gras wanneer de grondtemperatuur zich bevindt tussen de 7°C en 25°C. Grasmaaien doe je daarom alleen in de seizoenen waarin gras groeit, namelijk de lente, zomer en herfst.

tip

Hoe vaak gras maaien?

Over het algemeen geldt de regel dat je in het voorjaar één keer in de week gras maait en in de zomer eens in de twee weken. Gras groeit het snelst rond de 15°C. Je zou dus vaker kunnen grasmaaien als het gras sneller groeit en minder wanneer het langzaam groeit.
BESTEL GEREEDSCHAP VOOR HET GAZON IN DE WEBSHOP

Wanneer niét het gras maaien

Soms doet maaien meer kwaad dan goed.

 • grasmaaien bij droogte en hitte

  Grasmaaien tijdens droogte en hitte droogt het gras uit en beschadigt het gazon.

 • Grasmaaien in de zomerzon

  Grasmaaien in de volle zomerzon is een slecht idee, de kans bestaat dat het gras uitdroogt en het gazon bruin wordt. Maai het gras in de zomer daarom ‘s ochtends of aan het einde van de dag. In de zomer hoef je het gras sowieso minder te maaien, bij een grondtemperatuur boven de 25°C groeit gras namelijk nauwelijks.

 • Grasmaaien nat gras

  Maai ook niet wanneer het gras nat is, dit verstopt de grasmaaier. Bovendien wordt nat gras minder mooi afgesneden, waardoor je gazon er minder strak uitziet.

 • Grasmaaien bij nachtvorst

  Ook na nachtvorst is het niet verstandig te grasmaaien. Wanneer het kouder is, hoef je het gras minder vaak of zelfs niet te maaien. Gras groeit namelijk niet bij een temperatuur onder de 5°C. Aangezien de temperatuur in de winter laag is, hoeft gras in de wintermaanden daardoor niet gemaaid te worden.

null

Welke grasmaaier voor jou?

In grasmaaierland is de keuze reuze. Zo kun je kiezen uit een handmaaier, elektromaaier, accumaaier, benzinemaaier en robotmaaier. Om gemakkelijk onder tuinmeubels of een trampoline te maaien, gebruik je een grastrimmer. In dit artikel lees je meer over het kiezen van de juiste grasmaaier. Kom voor meer informatie en gepersonaliseerd advies langs in één van onze Pets Place Boerenbond winkels.
BESTEL GRASMAAIERS IN DE WEBSHOP

Wat te doen met grasafval?

Je kunt het gemaaide gras op het gazon laten liggen, dit wordt mulch genoemd. Meststoffen blijven hierdoor beter verspreid over het gazon. Ook wordt het gras beschermd tegen te fel zonlicht en hoge temperaturen in de zomermaanden. Het nadeel is dat hoge grondtemperaturen langer worden vastgehouden en dat het gras minder zonlicht krijgt wanneer de zon minder fel is of het bewolkt is. Je kunt het grasafval als mulch in een bloemenperk harken. Dit voorkomt de groei van onkruid en mos tussen de planten. Verder zou je het grasafval kunnen composteren of in de groenbak gooien. Wat je niet moet doen, is het vers gemaaide gras aan je konijnen of knaagdieren voeren. Konijnen mogen wel bepaalde soorten groente en fruit eten, zoals andijvie en banaan.

Kalken, bemesten en verticuteren

Om je gazon mooi, groen en gezond te houden, kun je naast maaien en bewateren ook nog kalken, bemesten en verticuteren. Kalk strooien doe je om de zuurtegraad van de grond op peil te houden. Door te bemesten voeg je voedingsstoffen toe aan de grond, die het gras nodig heeft om te groeien en om zich te kunnen weren tegen bacteriën en schimmels. Tijdens verticuteren worden de wortels van mos en onkruid doorgesneden, zo kan het niet snel teruggroeien. Verticuteren doe je handmatig of met een machine.

BESTEL MESTSTOF EN KALK IN DE WEBSHOP