Honden in Nederland zijn populairder dan ooit tevoren! Met 1,8 miljoen honden in Nederland zijn deze dieren niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld en huiskamers. Daarnaast wordt er meer geld uitgegeven aan verschillende producten voor honden, zo ook aan hondenkleding. Maar heeft een hond kleding nodig? Is het overbodig of echt nodig? Lees hier meer over kleding voor honden!

info

Humanisatie van huisdieren

Een trend binnen huisdierenwereld is ‘humanisatie’. Humanisatie is het koppelen van menselijke gedachten en gevoelens aan huisdieren. Zo wordt er, naast meer geld, bijvoorbeeld ook meer aandacht aan hondenvoer besteed. Vegetarisch en vegan hondenvoer of een biologisch dieet? Steeds meer huisdierbaasjes denken hierover na!

Heeft een hond kleding nodig?

Sommige hondenrassen hebben hondenkleding nodig voor verschillende redenen. Honden met een korte vacht of honden uit warmere landen hebben baat bij een winterjas of -trui om lekker warm te blijven, terwijl een herdershond meer baat heeft bij een regenjas om de regen uit de ondervacht te houden. Om te weten of jouw hond kleding nodig heeft, geven wij enkele tips hoe de verschillende kledingstukken voor honden gebruikt kunnen worden. De volgende honden hebben altijd baat aan dat extra laagje isolatie:

 • Honden met een dunne vacht (bijvoorbeeld windhonden).
 • Honden die een warmer klimaat gewend zijn en moeten wennen aan het koudere Nederlandse weer.
 • Oude honden en zieke honden.
 • Honden met huidproblemen.
 • Naakthonden.
 • Honden die veel buiten lopen in de winter, veel stilzitten in deze periode en/of veel zwemmen in deze periode.

Trek géén hondenkleding aan enkel omdat je het mooi vindt, maar omdat dit het dierenwelzijn bevordert.

info

Let op oververhitting!

Oververhitting in de winter? Het kan! Wanneer jouw hond een flinke (onder)vacht heeft en veel inspanning uitvoert terwijl hij of zij (winter)kleding aan heeft, kan oververhitting optreden! Let altijd op de behoeften van een huisdier bij aankoop van hondenkleding en herken de symptomen van oververhitting.

Winter-hondenjas

Deze winterjassen zijn water- en windafstotend en bevatten vaak een gevoerde binnenkant. Het doel van deze jassen is om de hond warm te houden; ideaal voor de viervoeters die baat hebben bij dat extra stukje isolatie.

BESTEL EEN WINTERJAS IN DE WEBSHOP

Regen-hondenjas

Regenjassen voor honden zijn vuil- en waterafstotend. Daarnaast zijn reflecterende strepen toegevoegd om je hond in donker en guur weer goed zichtbaar te hebben. Met deze jassen wordt je hond minder verwarmd dan met een winter-hondenjas, aangezien het doel is om een hond droog te houden tijdens spetterbuien. Honden met een dikke (onder)vacht kunnen baat hebben bij deze regenjassen voor honden, aangezien het (regen)water lang in de vacht kan blijven. Vervelende huidproblemen en opmerkingen zoals ‘je huiskamer stinkt naar hond’ ben je hiermee voor! 

BESTEL EEN REGENJAS IN DE WEBSHOP

Hondentrui

Voor dat extra laagje is een hondentrui ideaal. Een hondentrui dient dus écht als isolatie, dus zorg ervoor dat jouw hond het alleen aan heeft als hij of zij dat nodig heeft! 

BESTEL EEN HONDENTRUI IN DE WEBSHOP

Hondenbadjas

Snel droog worden na een potje zwemmen of na een beestachtige regenbui? Met behulp van een hondenbadjas droogt jouw hond snel op na een natte bende. Daarnaast blijft je hond warm, wél zo fijn na een dagje kou. Wanneer je hond een badjas aan heeft, moet je regelmatig checken of de vacht droog is. Is de vacht van top tot teen droog? Dan kan de hondenbadjas uit.

tip

Je hond drogen in een handomdraai

Wanneer je hond niet graag een regenjas of hondenbadjas draagt en poging na poging doet om deze uit te trekken, is dit kledingsstuk niet iets voor jouw hond. Droog jouw hond af met een handdoek voor honden! Lekker zacht, ideaal na de wasbeurt in de Dogwash en deze is ook geschikt na de regenachtige wandeling.
BESTEL EEN HONDENBADJAS IN DE WEBSHOP

Hondenschoenen

Bescherm de hondenpootjes in de winter met hondenschoenen! De voetzolen van honden zijn erg gevoelig en strooizout en ijs in de winter kunnen zorgen voor uitdroging en scheuren. Dit pijnlijke tafereel wil je als huisdierbaasje natuurlijk voor zijn en je wilt de winterwandelingen zonder vervelende afloop blijven doen. Hondenschoenen zijn gemakkelijk aan te trekken en zorgen voor die extra beschermlaag tegen winterse invloeden.

tip

Alternatief voor de hondenschoen

Trippelt jouw hond niet vrolijk met de schoenen? Dit kan omdat je hond aan deze schoenen moet wennen! Wanneer je dit een tijdje hebt geprobeerd en je hond dit niet wilt, kan je de hondenschoenen het best in de kast leggen. Maak de voetzooltjes van je hond droog en schoon met een handdoek en kraanwater. Voorkom droge voetzooltjes door regelmatig de zooltjes in te smeren met uierzalf of andere vette zalf.
BESTEL HONDENSCHOENEN IN DE WEBSHOP

Vinden honden kleding fijn?

Wanneer honden van puppy-af-aan gewend zijn om hondenkleding te dragen, kan dit geen problemen geven in de toekomst. Wanneer je een (oudere) hond een hondenjas voorschotelt, kan er enige weerstand komen omdat het iets vreemds en nieuws is voor je hond. Na training en oefening in de praktijk kan je hond de hondenkleding associëren met uitlaten en leuke dingen doen! Laat je hond wennen aan hondenkleding met de volgende tips!

3 tips om je hond te wennen aan hondenkleding

 • Nummer 1

  Wees voorbereid met de beloningen

  Met positieve bekrachtiging wil je het gedrag van je dier belonen, wat ervoor zorgt dat je hond iets doet wat jij wilt! Zorg daarom voor de állerlekkerste hondensnacks of het leukste hondenspeelgoed.

 • Nummer 2

  Regelmatig belonen

  Laat het leuk blijven en beloon je hond direct bij goed gedrag. Oefen dit een paar keer per dag en vergeet niet om je hond ook te belonen tijdens de wandeling!

 • Nummer 3

  Geduld en herhaling

  Doet je hond niet wat je wilt? Blijf geduldig en consequent. Wanneer het niet meer gaat, is het verstandig om de training op een ander moment voort te zetten.

BESTEL HONDENKLEDING IN DE WEBSHOP