Wij zien diverse kleuren, maar honden zien kleuren op dezelfde manier als iemand die kleurenblind is. Honden zien slechts 27 kleurschakeringen, mensen met een normaal kleurzicht onderscheiden er wel duizend. Honden zien uitstekend violet, paars en blauw, maar zien daarentegen vrijwel alle andere kleuren in een geeltint. En blauwig-groen is voor hen wit.

Honden kunnen slecht details onderscheiden, maar zijn wel weer bijzonder gevoelig voor de minste beweging in hun omgeving of op grote afstand. Honden geven hun volle aandacht aan alles wat op de grond en tussen grond en ooghoogte gebeurt, maar letten vrijwel niet op wat in de lucht gebeurt. Of in bomen. Dat heeft een goede reden: ze kunnen alleen maar jagen op iets dat op de grond loopt. Dus is de rest oninteressant. De stand van de ogen bepaalt in welke reikwijdte een hond kan zien, het ene ras heeft een veel breder wereldbeeld dan het andere ras.

Deze totaal andere manier dan de onze om de wereld te zien heeft dan ook bepaalde consequenties voor het gedrag. Honden kunnen er makkelijk toe worden gebracht om snel voortbewegende objecten na te jagen. Katten, rennende kinderen, joggers, enzovoort, kunnen daardoor hele nare ervaringen met honden opdoen.

Hond en territoriumgedrag

Doordat wij erfgrenzen als hekjes of struiken neerzetten, ontwikkelen veel honden een overdreven territoriumgedrag. Ze blaffen veel ‘om niets’. Vaak geeft dat klachten van buren. Ook kan menig bezoeker verhalen over zijn schrik van de aanstormende hond die zijn eigen gebied verdedigt. Zonder die erfgrenzen zal een hond vaak minder fanatiek reageren en een bezoeker alleen maar onderzoekend tegemoet komen.

Ook voor de training van je hond heeft de manier waarop hij waarneemt consequenties. Zo zien honden de kleinste verandering in een handbeweging, lichaamshouding of mimiek. Ze zien handgebaren op taillehoogte en lager beter dan handgebaren op ooghoogte en hoger. Lastig kan het zijn dat honden niet goed het verschil zien tussen vingers en aangeboden lekkers. Ze bijten te ver en veroorzaken onbedoeld pijn. Ze moeten dat verschil echt leren!

Het is dus belangrijk om met de zienswijze van de hond rekening te houden. Zintuigen, zoals de ogen, kunnen en belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van bepaald (probleem) gedrag. Door goed te beseffen hoe de zintuigen van een hond werken, kan men ongewenst gedrag voorkomen!