Herkomst

Vrijzwemmende tropische vissen zijn alle vissen die in warmere wateren voorkomen en zich in alle waterlagen bewegen. Hiermee worden eigenlijk alle aquariumvissen met uitzondering van de bodem- en oppervlaktevissen bedoeld. Er is oneindig veel variatie in vissoorten die bij de winkel te krijgen zijn. Over het algemeen gelden voor deze soorten dezelfde voorwaarden aan het aquarium.

Verdiep je altijd goed in de soorten die je aanschaft en houd per soort rekening met de ruimte en inrichting. Let er ook op dat de vissoorten in het aquarium qua gedrag en territoriumdrift bij elkaar passen.

Huisvesting & verzorging

De verzorging van je aquarium is voor alle bewoners hetzelfde. Het belangrijkste is de waterkwaliteit, dat van grote invloed is op de gezondheid van je vissen. Deze kwaliteit is op meerdere manieren te creëren en te handhaven. Er zijn veel middelen verkrijgbaar om het water van je aquarium voor te bereiden op de komst van je vissen. Het is verstandig om het aquarium eerst een aantal dagen gevuld met water en planten te laten staan voordat je de nieuwe bewoners toelaat. De middelen die je aan dit water kunt toevoegen maken kraanwater geschikt voor vissen en zorgen voor de juiste balans aan stoffen.

Wanneer je de vissen gaat toevoegen, hang dan eerst het vervoerzakje in het aquariumwater. Schep vervolgens een aantal keer water uit het aquarium in het zakje zodat de vissen langzaam wennen aan het nieuwe water. Uiteindelijk kun je de vissen met behulp van een netje in het aquarium loslaten. Houd rekening met het gedrag van de vissoorten die je bij elkaar plaatst. Verzamel informatie over het zwemgedrag, territoriaal gedrag en formaat om de vissoorten goed bij elkaar te laten passen. Om de waterkwaliteit op peil te houden, is het aan te raden een filter te installeren om het water schoon te houden. Een zuurstofpomp kan helpen het zuurstofgehalte op peil te houden. Wanneer je last krijgt van algen in het aquarium, komt dit vaak door te veel voeren of te weinig waterplanten. Ook zullen veel soorten bodemvissen een gedeelte van de algen weg eten.

null

10 tips om algen tegen te gaan in je aquarium!

Heb je last van algen of wil je ze voorkomen? Bekijk deze 10 tips om ze tegen te gaan!

Tropische vissen hebben een constante watertemperatuur nodig. Voor de meeste aquariumvissen ligt de optimale temperatuur tussen de 22 en 25 graden en dus net iets boven kampertemperatuur. Om deze temperatuur constant te houden, is een verwarmingselement nodig. Let erop dat het element is aangepast op de maat van het aquarium. Een kap over het verwarmde aquarium vangt het verdampte water op zodat dit niet constant bijgevuld hoeft te worden.

Het water in het aquarium moet er helder en schoon uit blijven zien. Hier kun je voor zorgen met een juist evenwicht van vissen en planten die elkaar aanvullen. Let goed op de hoeveelheid voer die je geeft. Wanneer dit te veel is, wordt het aquarium sneller vies. Omdat oppervlaktevissen vooral langs het wateroppervlak leven, is het belangrijk dat je een vrij breed aquarium hebt met voldoende ruimte aan het oppervlak. Gebruik in het aquarium altijd materialen die speciaal daarvoor gemaakt zijn. Hiervan weet je zeker dat het geen schadelijk effect heeft op de waterkwaliteit. Wanneer je natuurlijke materialen zoals hout of stenen wil gebruiken, kun je deze van tevoren uitkoken zodat ziekteverwekkers onschadelijk worden gemaakt.

BEKIJK AQUARIA IN DE WEBSHOP

Voer tropische vissen

Voor tropische vissen is veel verschillende voeding te krijgen in de vorm van vlokken. Deze vlokken blijven enige tijd drijven en zullen aan het oppervlak door veel vissen worden gegeten. Vervolgens zinken de vlokken langzaam naar de bodem waar ze onderweg, ook door de vissen die zich lager in het aquarium bevinden, worden opgegeten. Voor een aantal vissoorten is speciaal voer te krijgen dat meer aansluit bij de soortspecifieke eigenschappen. Je kunt bijvoorbeeld voor felgekleurde vissen een voeding gebruiken die de kleuren versterkt.

Je kunt het voer voor je vissen afwisselen door zo nu en dan levend voer aan te bieden. Er zijn verschillende levende visvoeders te krijgen zoals rode muggenlarven, artemia en tubifex. Ook zijn deze dierlijke producten te krijgen in visvoerproducten die je gemakkelijk kunt bewaren. Voer nooit te veel in één keer. Je vissen moeten het voer binnen enkele minuten opeten om geen restproduct achter te laten. Zo voorkom je vervuiling van het aquarium en kun je algengroei verminderen.

BESTEL VISSENVOER IN DE WEBSHOP

Gezondheid & ziekte

Houd het uiterlijk van je tropische vissen goed in de gaten om afwijkingen op tijd te constateren. Bij verschillende aandoeningen zul je veranderingen zien op de huid of vinnen van je vissen. Voor veel van deze aandoeningen zijn middelen te krijgen bij de Pets Place. Let ook goed op het gedrag van je vissen. Wanneer je afwijkende gedragingen ziet, kan dit betekenen dat je vissen zich niet goed voelen. Ga in dat geval na of de waterkwaliteit hoog genoeg is en gebruik eventueel teststrips om het water te testen. Voor afwijkende waterwaardes zijn middelen te krijgen en ook een pomp met filter kan helpen het water gezonder te maken.

BESTEL HIER GEZONDHEIDSPRODUCTEN

Kosten tropische vissen

Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig dat voorziet in zijn specifieke behoeftes. De inrichting van het aquarium zal af en toe aan vervanging toe zijn en waterverzorgingsproducten gebruik je regelmatig opnieuw. Ook kan het zijn dat je vis ziek wordt en er kosten voor geneesmiddelen worden gemaakt. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je vis en het schoonhouden van het aquarium.

De meeste vissen kunnen 5 tot 15 jaar oud worden en vertrouwen op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd.

BEKIJK ALLE AQUARIUMPRODUCTEN IN DE WEBSHOP
null

Tropische vissen

Klik hier voor meer informatie over verschillende soorten tropische vissen!