Wat is er aan de hand als je kat naast de kattenbak plast? In deze video legt Susan van Vets Place uit wat je kunt doen als je kat in huis plast.

Waarom plast mijn kat naast de kattenbak?

Als je kat naast de kattenbak plast heb je 50% kans dat er sprake is van een medische oorzaak. Plan daarom zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts voor een urine onderzoek. Is er geen medische oorzaak dan is er sprake van een gedragsprobleem. Stress bij katten leidt vaak tot plassen in huis. Een nieuwe bank bijvoorbeeld, of een buurkat die in de tuin loopt kan al voor een hoop spanning zorgen.

Hoe help je jouw kat om te gaan met een stressvolle situatie?

Gelukkig kun je jouw kat snel helpen om te gaan met een stressvolle situatie. Met een feromonen verdamper bijvoorbeeld merk je al binnen een week dat je kat rustiger wordt. Vergeet ook niet om andere oorzaken aan te pakken. Zorg voor voldoende kattenbakken, plak een ruit af of monteer een kattenluik met chip om ongewenste katten buiten te houden.

Wat te doen als jouw kat nog steeds in huis plast?

Blijft jouw kat in huis plassen? Schakel dan een gedragstherapeut in, deze kan je persoonlijk helpen bij het oplossen van gedragsproblemen.