Kippen zijn alleseters en niet bepaald kieskeurig in wat je ze voor eten geeft. Zo op z’n tijd een extraatje in de vorm van wat groente, fruit of een regenworm kan prima. Maar voor een gezonde kip met een stevig verenpak en smaakvolle eieren is een dagelijkse hoeveelheid goed kippenvoer erg belangrijk.

Verschillende soorten kippenvoer

Kippenvoer is verkrijgbaar in twee verschillende soorten: in meel- en korrelvorm. Het voordeel van korrels is dat de kip minder voer verspilt. Dit komt doordat de korrels goed herkenbaar blijven zodra ze op de grond terecht komen.

Bij meelvoer zijn kippen langer bezig met eten. Hierdoor zullen ze zich minder snel vervelen.

Voeding en leeftijd

De voedingsbehoefte van een kuiken verschilt met die van een jonge of volwassen kip.

Een kuiken van twee dagen oud kun je het best kuikenmeel voeren. Dit zorgt voor een gezonde groei.

Vanaf de tiende levensweek kun je overstappen op een groffe korrel genaamd crumble. Deze voeding zorgt ervoor dat je kuiken gezond opgroeit.

Vanaf de leeftijd van 20 weken bereiden kippen zich voor op de eerste leg. Een voeding die bestaat uit legkorrels of -meel is dan een logische keuze. Deze voeding bevat alle ingrediënten, vitaminen en mineralen voor een regelmatige leg en een sterke eierschaal. De toegevoegde legkorrels zorgen bovendien voor een snelle toename van het eigewicht.

Aanvullende voeding

Verwen je kuiken of kip eens met wat kuiken-of kwartelgraan of Ardeens graan. Deze aanvullende voeding is een echte traktatie voor je kip. Het is iets vetter en daarom zeer geschikt als bijvoeding voor in de winter.

null

Bewaren

Bewaar het kippenvoer in een goed afsluitbare voerton. Hiermee voorkom je bederf.

Wanneer voer je kippen?

Kippen moeten de hele dag over hun voeding kunnen beschikken. Laat ze één keer per week de voerbak helemaal leeg eten. Zo voorkom je dat er restjes voer en vuiligheid achterblijven. Reinig de voerbak wekelijks.

null

Voerbak

Hang de voerbak op om te voorkomen dat de kippen de bak bevuilen. De voerbak blijft zo langer schoon.

Zorg ook voor een bakje kippengrit. Dit grit bevat calcium en mineralen die helpen bij het produceren van eierschaal. Aanvullende voeding en traktaties kun je het best ’s ochtends of ’s avonds geven net voordat de kippen op stok gaan.

BESTEL KIPPENVOER IN DE WEBSHOP