Het is belangrijk om je konijn een gevarieerd en compleet dieet aan te bieden. Er zijn echter wel veel verschillende soorten konijnenvoer, wat zijn hier de verschillen van? En hoe zit het met groente en fruit? Dat bespreken we in dit artikel!

Het dieet van je konijn bestaat uit verschillende onderdelen. Natuurlijk heeft een konijn konijnenvoer nodig. We zullen je hier alles over uitleggen en zullen alle soorten konijnenvoer bespreken. Daarnaast leggen we je de functie van hooi, (kauw)snacks en groente en fruit uit!

Hoe kun je het beste konijnenvoer kiezen?

Hooi is het belangrijkste onderdeel van het dieet van een konijn, dit moet altijd voorradig zijn. Daarnaast geef je dagelijks een bakje droogvoer. Hierin heb je 2 opties, namelijk korrels (biks) of een gemengd konijnenvoer. Lees hieronder meer over de verschillende soorten voeding.

Het belang van hooi

 

Konijnen moeten altijd onbeperkt hooi tot hun beschikking hebben. Zij hebben dit nodig omdat hooi veel lange vezels bevat die ze nodig hebben om hun spijsvertering op gang te houden. Het is dan ook belangrijk dat ze dit altijd hebben. Je kunt hooi het beste in een hooiruifje aanbieden. Op deze manier blijft het hygiënischer en blijft het langer houdbaar. Wil je meer lezen over hooi? Klik dan hier!

null

Houdt je konijn niet van hooi?

Het kan voorkomen dat sommige konijnen niet houden van het normale weidehooi. Speciaal voor deze kieskeurige konijnen is er speciaal kruidenhooi. Dit is hooi met een toevoeging, waardoor het lekkerder is om te eten!

Korrels

Deze categorie konijnenvoer bestaat uitsluitend uit korrels. Hierin zit echter ook weer verschil, zo heb je geperste en geëxtrudeerde korrels:

Geperste korrels

Geperste korrels zijn korrels waarbij de ingrediënten koud worden samengeperst tot één korrel. Deze korrels bevatten veel voedingsstoffen en zijn makkelijk te kauwen voor je konijn. De vertering van deze brokjes kost daarentegen wel meer energie dan bij geëxtrudeerde korrels. Bekende merken geperste korrels zijn Versele-Laga Country’s Best en Versele-Laga Classic Pellet.

biks

Geëxtrudeerde korrels

Geëxtrudeerde korrels zijn korrels waarbij de ingrediënten lichtjes worden gestoomd en vervolgens onder druk worden getransformeerd tot een korrel. Op deze manier wordt er een smakelijk brokje geproduceerd waarbij de voedingsstoffen gemakkelijk opneembaar zijn. Bekende merken binnen deze categorie zijn Supreme Science Selective en Versele-Laga Complete.

geëxtrudeerde korrels

Omdat geëxtrudeerde brokjes krokanter zijn dan geperste korrels, schuren ze ook makkelijker langs het gebit van je konijn. Hierdoor helpen ze mee aan de gezondheid van het gebit van je konijn. Wil je meer lezen over de verschillen tussen geperste korrels en geëxtrudeerde korrels? Klik dan hier!

Het voordeel van korrels voeren (ten opzichte van gemengde voeding) is dat je zeker weet dat je konijn alles binnenkrijgt dat hij nodig heeft. Daarnaast bevatten de korrels veel vezels waardoor de spijsvertering wordt ondersteund.

null

Een gevarieerd dieet

Het is belangrijk om je konijn een gevarieerd en divers dieet aan te bieden. Je kunt het beste op één soort droogvoeding blijven, maar je kunt dit wel afwisselen met groenvoer of snacks!

Gemengde voeding (muesli)

 

Een gemengde voeding houdt in dat het konijnenvoer een combinatie van korrels met noten, zaden, pitten en gedroogd fruit, kruiden en groente. Op deze manier bied je je konijn dus een gevarieerd en smakelijk dieet aan. Dit konijnenvoer wordt ook wel muesli genoemd. Bekende merken zijn Versele-Laga Crispy Muesli en Versele-Laga Cuni Nature.

muesli

Er zit echter ook een nadeel aan een gemengde voeding; omdat de noten en zaden vele malen smakelijker zijn dan de korrels, zullen zij deze  eerst opeten. Vaak blijven dan de korrels liggen, terwijl deze juist het meeste voedingswaarde bevat. Vul daarom het bakje pas weer aan als het eten op is.

Door dit selectieve eetgedrag kan het zijn dat je konijn op den duur een tekort krijgt aan een bepaald voedingsbestandsdeel. Het is in dat geval dan ook belangrijk om vitamine druppels over het voer heen te druppelen die het tekort aanvullen. Op deze manier krijgt je konijn toch nog de vitamines binnen die hij nodig heeft. Overdrijf hiermee nooit, een overschot aan vitaminen kan ook problemen veroorzaken.

Groente en fruit

 

Het is naast hooi en droogvoer ook belangrijk om regelmatig enige vorm van groenvoer aan te bieden voor je konijn. Dit kan in de vorm van groente en fruit. Het is hierbij wel belangrijk dat je dit slechts in kleine hoeveelheden voert, anders kan dit voor diarree zorgen. Je kunt niet alle soorten groente en fruit aan je konijn geven. Klik hier om te kijken welke soorten groente en fruit een geschikte aanvullende voeding zijn voor jouw konijn!

Snacks en kauwsnacks

Ook zijn er verschillende soorten snacks die je aan je konijn kunt geven. Hiermee kun je je konijn trainen of simpelweg verwennen. Je kunt de snacks gebruiken in een intelligentiespel of in bijvoorbeeld de Bunny Nature Snuffelmat. Ook hierbij is het belangrijk dat je er niet teveel van geeft, anders kan je konijn gauw te dik worden of diarree krijgen.

Snacks die altijd aangeboden mogen worden zijn kauwsnacks. Het gebit van je konijn groeit zijn hele leven door, het is dus belangrijk dat dit op natuurlijke manier gesleten wordt. Dit kan door kauwsnacks aan te bieden zoals wilgenballen of wilgentakken. Daarnaast zijn ook houten speeltjes of wilgenbruggen geschikt als knaagspeeltje.

Wil je meer lezen over knagen en spelen bij konijnen? Klik dan hier!

BEKIJK HIER ALLE PRODUCTEN VOOR KONIJNEN
konijnenschijf

De Konijnenschijf

Hoeveel hooi, droogvoer, fruit en groente geef je nou aan je konijnen? Op de Konijnenschijf zie je het ideale dieet voor een konijn.