Wanneer het weideseizoen voor paarden voorbij is, is het tijd om over te schakelen op ruwvoer. Hooi of kuilgras is het hoofdbestanddeel van het rantsoen. Het is belangrijk voor de gezondheid van je paard dat hij voortdurend kan kauwen op vezelrijk ruwvoer. Maar hoeveel energie, eiwit en suiker zit er nu in het ruwvoer dat je jouw paard geeft?

BESTEL PAVO RUWVOER IN DE WEBSHOP

Wat is de hoeveelheid energie, eiwit en suiker in ruwvoer?

Je kunt niet aan de buitenkant van ruwvoer zien welke hoeveelheid voedingsstoffen er in zit. Hoe mooi het eruit ziet of hoe lekker het ruikt zegt niets.

null

Voedingsstoffen in ruwvoer

Het is belangrijk om te weten welke hoeveelheid voedingsstoffen in het ruwvoer zit. Waarom? Omdat je dan pas kan bepalen wat je met krachtvoer moet aanvullen. Zo zorg je ervoor dat je paard genoeg energie heeft om goede prestaties te kunnen leveren.

Pavo Ruwvoer Quickscan

Je kunt eenvoudig uitzoeken wat er in je ruwvoer zit met de Pavo Ruwvoer Quickscan. Na aanschaf krijg je via de mail een formulier met een unieke code en aanwijzingen hoe je 200 gram ruwvoer kunt opsturen. (Voor een correcte analyse is minimaal 200 gram nodig). Binnen een week krijg je een duidelijke analyse, waarin staat hoeveel energie, eiwit en suiker het monster bevat. Wil je weten hoe dit werkt? Bekijk dan de video hieronder.

Pavo Quickscan

Aanvulling op ruwvoer

Goede kwaliteit ruwvoer voorziet voor een groot deel in de voedingsbehoefte van je paard. Er zit echter niet voldoende aan vitaminen, mineralen en sporenelementen in om aan zijn dagelijkse behoefte te voldoen. Dat zit wel in krachtvoer. Maar krijgt jouw paard minder dan anderhalve kilo krachtvoer per dag, dan is extra aanvulling van vitaminen en mineralen wel belangrijk.

BESTEL PAVO KRACHTVOER
null

Eiwit in ruwvoer

Pavo analyseert al meer dan tien jaar ruwvoer in Nederland. Daaruit blijkt dat het gehalte aan eiwit en energie steeds meer afneemt. Eiwit is echter een belangrijke bouwstof voor de spieren. Er werd in het verleden onterecht aangenomen dat het voor gezondheidsproblemen zoals dikke benen, huidbulten of zelfs hoefbevangenheid zorgde. Dat blijkt echter vooral aan het suikergehalte te liggen. Het is dus belangrijk dat ruwvoer voldoende energie en eiwit bevat, maar weinig suiker.