Duitser Herdershond

Home » Rassen » Duitser Herdershond

Herdershonden en veedrijvers

Duitse Herder
Duitse Herder

Grootte Duitser Herdershond

Reu: 60-65 cm.
Teef: 55-60 cm.

Historie en gebruiksdoel Duitser Herdershond

De Duitse Herder is oorspronkelijk gefokt om schapen te hoeden en te bewaken. Niets bijzonders eigenlijk…maar dat veranderde toen aan het einde van de 18de eeuw, de Duitse oorlogskrijger Max von Stephanitz, van een eenvoudige schapenherder de meest veelzijdige werkhond uit de geschiedenis zou maken. Wat begon als een harde, werkwillende diensthond groeide in de daaropvolgende decennia uit tot een type hond die werd ingezet als: politiehond, speur- en reddingshond, hulphond, blindengeleidehond, waakhond, oorlogshond, herdershond en natuurlijk als sportieve gezinshond.

Op alle gebieden blinkt deze harde, sportieve, baasgerichte, intelligente en werklustige uit. Letterlijk zelfs, er zijn maar weinig rassen te vinden met zoveel lichamelijke- en gedragsafwijkingen. De immense populariteit in de afgelopen 30 jaar heeft het ras geen goed gedaan. Een paar voorbeelden; extreme focus op het selecteren van honden die voldoen aan de rasstandaard waardoor het karakter ondergeschikt werd, sterke scheiding tussen (zeer scherpe, nerveuze) werkhonden en showhonden, werkhonden die in (onbekwame) gezinssituatie,s terechtkwamen, een bovennatuurlijke tv-hond (Commissaris Rex) etc. Gelukkig zijn er verenigingen die het respect voor de (gezondheid van de) oorspronkelijke Duitse Herder hebben teruggevonden en zetten zich er hard voor in om deze alleskunner weer de hond te laten zijn waar hij ooit voor is bedoeld.

Socialisatie en opvoeding Duitser Herdershond

Zonder een zeer uitgebreide socialisatie zal de Duitse Herder niet uitgroeien tot de vriendelijke, stabiele en werkwillende hond zoals eerder beschreven. Breng de Duitse Herder al op zeer jonge leeftijd in contact met verschillende soorten mensen, kinderen, honden (zorg voor veel diversiteit). Laat hem wennen aan lawaai, beweging en verzorging. Maar het allerbelangrijkste: leer uw herder om met u samen te werken!
Dit is overigens niet zo moeilijk, weinig honden zijn immers zo baasgericht en werklustig als de Duitse Herder. Begeleid uw hond op een doordachte, rustige manier en wees vooral consequent. Duitse Herders zijn expressieve honden, zowel verbaal als non-verbaal. Dit betekent dat de meeste herders in algemene zin ‘gedrag vertonen’. Zorg ervoor dat ongewenst gedrag uw hond niets oplevert en beloon gewenst gedrag.

Verzorging en gezondheid Duitser Herdershond

Een regelmatige borstelbeurt met een herderharkje zorgt ervoor dat de wollige ondervacht in conditie blijft. Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij Duitse Herders zijn: Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, aandoeningen aan de ogen, maag, darmen, huid en aan de vacht, aandoeningen aan de alvleesklier.

Duitse Herdershond is geschikt voor:

Het zal u niet verbazen dat deze alleskunner geschikt is voor vrijwel iedere sport en/of activiteit. De Duitse Herder is niet geschikt voor Frisbee en/of Flyball vanwege de scherpe draaibewegingen en het springen.

Let op: koop als beginnend- of aspirant hondenkoper geen Duitse Herder die rechtstreeks afstamt van werkhonden die gebruikt worden voor bewakings- en verdedigingswerk. Het gaat hier namelijk om honden die geselecteerd zijn op uithoudingsvermogen, kracht en bijtdrang.