Ruwvoer voor een konijn of knaagdier is zeer belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Vezelrijke voeding, zoals hooi, moet daarom ook op het dagelijkse menu van je knager staan. Wat is ruwvoer? En waarom hebben konijnen en knaagdieren ruwvoer nodig? In dit adviesartikel lees je meer over het belang van ruwvoer voor je konijn en knaagdier!

null

Wat is ruwvoer?

Ruwvoer is voeding waar veel grove vezels in zitten, zoals hooi of gras. In krachtvoer zitten daarentegen weinig vezels en als deze erin zitten, zijn ze fijn gemalen. Het meest gebruikte ruwvoer voor een konijn of knaagdier is hooi, niet te verwarren met stro. Lees het verschil tussen hooi en stro in ons adviesartikel!
LEES HET VERSCHIL TUSSEN HOOI EN STRO

Ruwvoer konijn en knaagdier: 2 functies

Ruwvoer voor konijnen en knaagdieren is belangrijk, maar waarom precies? Het knagen op hooi draagt bij aan de gebitsverzorging. Daarnaast zijn de vezels cruciaal voor een goede spijsvertering. Lees hieronder meer over de functies van ruwvoer!

  • null

    Darmen en darmflora

    De vezels in ruwvoer, zoals hooi, zijn zeer belangrijk om de darmen in beweging te houden en de darmflora optimaal te laten werken. Als de darmen (bijna) stil komen te liggen, kan dat onder andere diarree, een verminderde eetlust, SAS (Secundair Atonie syndroom) of andere ziektes veroorzaken. Hierdoor zullen problemen alleen nog maar toenemen. Zorg daarom ook altijd voor onbeperkt hooi in het verblijf van je konijn of knaagdier.

  • null

    Gebitsverzorging

    Ruwvoer is ook van belang voor het gebit! Konijnen en knaagdieren hebben tanden die alsmaar door blijven groeien. Dit kan dan voor problemen zorgen, als er niets aan gedaan wordt. Doordat ze goed moeten kauwen op hooi slijten de tanden op een natuurlijke manier en wordt de kans op gebitsproblemen verkleind.

BEKIJK MEER RUWVOER IN DE WEBSHOP
tip

Meer knaagbehoefte?

Naast ruwvoer kun je de knaagbehoefte van je konijn of knaagdier ook bevredigen door regelmatig knaagspeeltjes of knaaghout te geven. Dit daagt je dier uit, voorkomt verveling en zorgt dus ook voor een beter gebit!
BEKIJK KNAAGSPEELTJES IN DE WEBSHOP

Vertering ruwvoer konijn

Bij konijnen vindt een groot deel van de vertering plaats in de dikke en blinde darm. Voedingsstoffen worden bijna alleen in dit gedeelte van het lichaam opgenomen. Konijnen eten hun eigen uitwerpselen om zo aan de benodigde voedingstoffen te komen. De keutel die een konijn poept na de eerste ronde voeding noemen we ook wel de nachtkeutel. Deze zijn vaak trosvormig, vochtig en glimmend ten opzichte van gewone keutels en zul je als nauwelijks in het konijnenhok vinden. Konijnen eten deze nachtkeutels direct uit de anus op, zodat er een tweede vertering kan plaatsvinden. Hierdoor worden vetzuren, eiwitten, vitamines, elektrolyten en water alsnog opgenomen. Deze keutels zijn voor konijnen smakelijk en voedzaam. De samenstelling hiervan is afhankelijk van wat jouw konijn eet, vandaar dat de juiste voeding belangrijk is! Nachtkeutels worden vooral ‘s nachts en ‘s ochtends geproduceerd. De harde, droge keutels die je tegenkomt in het konijnentoilet worden overdag geproduceerd.

tip

Hooi aantrekkelijker maken!

Als je konijn of knaagdier weinig hooi eet kun je verschillende dingen doen. Geef bijvoorbeeld minder brokjes, geef kruidenhooi of biedt het hooi op en andere manier aan! Hooi in een hooiruif of voerbal kan stimulerend werken en houdt het hooi ook nog eens schoner.
BEKIJK HOOIRUIVEN IN DE WEBSHOP

Ruwvoer konijn en knager aanvullen

Het grootste deel van het menu van je konijn of knaagdier moet uit ruwvoer bestaan. Daarnaast kun je het dieet aanvullen met droogvoer, groenten en kruiden. Natuurlijk kan een snack af en toe ook niet ontbreken!

Droogvoer

Om de benodigde vitaminen en mineralen binnen te krijgen, kun je het dieet van je konijn aanvullen met droogvoer. Denk hierbij aan Versele-Laga Complete Cuni Adult. Dit droogvoer bevat alle essentiële voedingsstoffen en alle brokjes zijn gelijk, hierdoor kun je selectief eetgedrag voorkomen.

Bovendien zijn er kruiden en wortels toegevoegd aan de brokken voor een goede opname en vertering! De Supreme Science Selective Guinea Pig is speciale, evenwichtige voeding voor cavia’s. Daarnaast is deze voeding rijk aan natuurlijke ingrediënten. Allebei de voedingen hebben een hoog percentage ruwe vezels en bevatten een hoge voedingswaarde.

BEKIJK MEER DROOGVOER IN DE WEBSHOP

Groenten, fruit en kruiden

Wil je het dieet van je konijn of knaagdier nog gevarieerder maken? Geef dan groenvoer of fruit om het dieet aan te vullen! In groenten, fruit en kruiden zitten vitaminen en mineralen om je dieren gezond te houden. Je moet altijd opletten dat je groenvoer en fruit met mate geeft, anders kan je konijn of knaagdier last krijgen van diarree. Wil je weten welke groenten, fruitsoorten en kruiden veilig zijn om aan je konijnen of knaagdier te geven? Lees dan het adviesartikel!

LEES WELKE GROENTEN, FRUIT EN KRUIDEN VEILIG ZIJN

Snacks

Uiteraard mag je konijn of knaagdier af en toe ook genieten van een lekkere snack! Dit geeft variatie aan het dieet en je kunt hem of haar er lekker mee verwennen. Bovendien kun je snacks en fruit gebruiken als hulpmiddel om je konijn of knaagdier trucjes te leren. Zorg er wel voor dat je niet te veel snacks geeft om een gezond gewicht te behouden.

BEKIJK MEER SNACKS IN DE WEBSHOP
null

De konijnenschijf!

Voeding speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je konijn, maar hoeveel hooi, droogvoer, fruit, groente en snacks geef je nou aan je konijnen? Op de Konijnenschijf zie je het ideale dieet voor een konijn. Net zoals de bekende ‘Schijf van vijf’, maar dan voor konijnen!
BEKIJK HET ARTIKEL OVER DE KONIJNENSCHIJF