Vezelrijke konijnenvoer en knaagdiervoer is zeer belangrijk voor een gezonde spijsvertering van deze dieren. Vezelrijke voeding dient dan ook onderdeel te zijn van het dagelijkse menu. Hooi, ook wel ruwvoer genoemd, bevat veel van deze vezels en mag dus niet ontbreken in het verblijf. In dit artikel lees je meer over het belang van ruwe vezels voor knaagdieren en konijnen.

Ruwe vezels voor konijnen

Bij konijnen vindt een groot deel van de vertering plaats aan het einde van het maagdarmkanaal, in de dikke en blinde darm. Hierdoor wordt er weinig opgenomen door het lichaam. Konijn zijn echter caecotroof, dit betekent dat zij hun eigen uitwerpselen eten om zodoende aan benodigde voedingstoffen te komen. De keutel die een konijn dan poept noemen we ook wel, de nachtkeutel. Deze zijn vaak trosvormig, vochtig en glimmend ten opzichte van gewone keutels. Konijnen eten deze nachtkeutels direct uit de anus weer op, zodat er een tweede vertering kan plaatsvinden. Hierdoor worden vetzuren, eiwitten, vitamines, elektrolyten en water alsnog opgenomen. Het klinkt misschien vies maar de samenstelling is voor konijnen zeer smakelijk en voedzaam. De samenstelling is afhankelijk van wat jouw konijn eet en dus is de samenstelling van het voer hier belangrijk in. Je moet dan ook goed opletten dat jouw konijn zijn nachtkeutels opeet!

Vezels in hooi
De vezels in het hooi zijn dus zeer belangrijk om de darmen in beweging te houden en de darmflora optimaal te houden. Als dit (bijna) stil komt te liggen kan dat diarree of een verminderde eetlust veroorzaken, waardoor problemen alleen nog maar kunnen toenemen. Het is dan ook de bedoeling dat er altijd vers hooi aanwezig is en jouw konijn onbeperkt hiervan kan eten. Plaats dit bij voorkeur in een hooiruif of voederbal, zodat het niet bevuild kan worden. Premium konijnenvoer bevat veel van deze ruwe vezels en zijn dus zeer voedzaam voor je dier. Ook al zitten hier veel vezels in, een verse pluk hooi mag nooit ontbreken in het verblijf.

Hooi is belangrijk voor het gebit
Naast een goede werking op het spijsverteringskanaal is hooi ook erg belangrijk voor het gebit. Konijnen en knaagdieren hebben tanden die flink door kunnen groeien en dan voor problemen kunnen zorgen. Doordat zij goed moeten kauwen op hooi, slijten de tanden op een natuurlijke manier en worden gebitsproblemen voorkomen. Uiteraard kun je dit aanvullen door regelmatig een knaagspeeltje te geven. Dit daagt jouw dier uit, maar zorgt dus ook voor een goed gebit.

null
Plaats de hooiruif of voederbal dicht bij een toilet. Konijnen multitasken graag als ze op de wc zitten. Tijdens het poepen vinden ze het heerlijk om op hooi te kauwen.

Knaagdieren zijn planteneters

Knaagdieren zijn, net als konijnen, planteneters en hooi staat dus ook bij hen op het menu. Toch zijn er een aantal dingen waar je nog op kan letten. Zo kun je voor cavia’s het hooi ook in een hooiruif of voederbal doen, maar pas op bij kleinere knaagdieren. Zij kunnen namelijk al gauw vast komen te zitten in deze hulpmiddelen. Sommige knaagdieren, zoals hamsters of ratten bijvoorbeeld, hebben ook dierlijke eiwitten op het menu staan. Zij zijn eerder alleseters dan planteneters en gebruiken hooi dan ook vaak om een warm nestje te maken. Deze dieren hebben echter wel gevoelige luchtwegen. Ondanks dat ze het lekker vinden en nodig hebben, moet je jouw dier altijd goed in de gaten houden of er geen problemen met de luchtwegen ontstaan.

Weidehooi & kruidenhooi
Naast (weide)hooi is er ook kruidenhooi in diverse smaken beschikbaar. Dit bevat nog eens extra lekkere ingrediënten, waardoor opname gestimuleerd wordt en natuurlijk ook extra vitamine binnen komen. Je kan natuurlijk ook nestmateriaal aanbieden, zodat jouw dier dit gebruikt om een nestje te maken. Hiermee vergroot je de kans dat ze het hooi gebruiken als voedsel.

null
Pas op met groente en fruit. Je kan dit in het menu opnemen, maar doe het met mate en bouw dit geleidelijk op. De hoeveelheid vocht kan namelijk problemen veroorzaken, geef dus liever een extra plukje hooi dan een sappig stukje fruit.

Vaak wordt hooi nog gezien als bodembedekking. Ondanks dat het wel op de bodem kan en met name lekker zacht is, adviseren wij om dit te gebruiken als knaagdiervoer / konijnenvoer. Je kan natuurlijk altijd extra pluk vers hooi in het verblijf leggen. De dieren zullen zelf bepalen wat ze er mee doen. Houdt er wel rekening mee bevuild hooi niet snel meer gegeten wordt. Het zal dan vooral dienen als een lekkere zachte vloerbedekking. Wil je weten welke bodembedekking dan wel geschikt is, lees dan verder:

LEES MEER OVER BODEMBEDEKKING