In de nazomer en de herfst wordt de kwaliteit van het gras minder. Vaak zelfs zodanig dat je je paard al moet bijvoeren met zowel ruwvoer als met krachtvoer. We vertellen je graag hoe je je paard het best kunt voeren in de herfst. Elk paard is natuurlijk verschillend en daarom zijn er ook verschillende soorten voeders. Afhankelijk van het ras, grootte, arbeid, geslacht, leeftijd van het paard en het soort ruwvoer dat je al geeft, kies je het bijbehorende krachtvoer:

null

Veulens spenen

Dat valt rond de zelfde tijd in het jaar (nazomer en herfst). Extra aandacht voor voeding is van belang bij deze jonge dieren om zo de speendip te voorkomen. Onbeperkt goed verteerbaar ruwvoer (minder grofstengelig ) en 2 tot 3 kg veulenkorrel voor een veulen van een groot paard. Voor een ponyveulen kan je dit aanpassen naar beneden. Begin de brok al voor het spenen te geven zodat ze hier al wat aan gewend zijn.

Meer voorkomende problemen rond de herfst

Zandeten, eikels, fruit, beukennootjes eten en de verharing kunnen ook wat problemen met zich mee brengen. 

Paarden & zandeten
Door de verminderde grasgroei neemt het risico op zandopname toe en dit kan problemen veroorzaken in het maagdarmkanaal. Het kan daarom verstandig zijn om jouw paard of pony een psylliumslobberkuur te geven. Dit is vaak gemaakt van schilletjes van bepaalde zaadjes en het zorgt ervoor dat het eventuele opgehoopte zand wordt afgevoerd.

Het eten van eikels, fruit en beukennootjes
Eikels, beukennootjes en fruit vallen ook weer van de bomen en als paarden hier te veel van eten kunnen ze ziek worden (darmontsteking, diarree en koliek). Mocht je deze bomen in de wei hebben staan, stel dan voldoende ruwvoer ter beschikking zodat ze genoeg afleiding hebben en zet de bomen eventueel af zodat de paarden niet te dicht bij kunnen komen.

Paard & verharen
Om goed te kunnen verharen zijn er voldoende voedingsstoffen nodig omdat dit energie van je paard vraagt. Vitamines, mineralen, spoorelementen, vetzuren en eiwitten zijn hierbij belangrijke componenten. Dit kan je aanvullen met ruwvoer en krachtvoer i.v.m. de mindere kwaliteit van het gras.

PAARDENVOER BESTELLEN