Het is een vrolijk gezicht om uit je woonkamerraam te kijken en de tuinvogels te zien zitten. Maar hoe krijg je een vogel zo ver om in jouw tuin neer te strijken? Door middel van een vogelhuisje – of nestkast – en voer kun je ze helpen de weg naar jouw tuin te vinden.

Nestkasten voor vogels

Een vogelhuis of nestkast is de ideale huisvesting voor een tuinvogel. Deze zijn in verschillende vormen en maten te krijgen, want soorten vogels hebben een verschillende smaak als het om hun stulpje gaat. Zo varieert de grootte van de invliegopening van vogel op vogel. Mussen blijven graag dicht bij hun soortgenoten. Voor hen zou je dus meerdere nestkasten bij elkaar kunnen hangen of een mussenhotel plaatsen.

Een nestkast voor vogels kun je het best op een rustige en beschutte plaats hangen, zodat de vogels niet worden gestoord. Plaats de nestkast met de invliegzijde naar het noorden of oosten. Als de opening namelijk naar het zuiden of zuidwesten staat dan regent het naar binnen. Houd ook rekening met de zon, je wilt niet dat je vogelhuis in een broeikas verandert. En om te voorkomen dat de kat net zo blij wordt van vogels in de tuin als jij, raden we aan om de nestkastjes minimaal op 1.5 tot 2 meter hoogte te hangen, zodat de vogels buiten het bereik van de kat blijven. De vogelhuisjes hoef je niet vol te stoppen met zaagsel of ander materiaal. Vogels vinden het fijn om hun eigen nestje in elkaar te knutselen van allerlei verschillende materialen. Zo gebruiken ze takjes, gras en bladeren.

BEKIJK ONZE NESTKASTEN

Vogels voeren

Om tuinvogels een handje te helpen kun je ze bijvoeren. Er zijn verschillende versnaperingen waarmee je ze blij kunt maken.

Meelwormen zijn een echte traktatie voor tuinvogels. Doordat de meelwormen veel eiwit en vet bevatten zijn ze naast lekker ook heel goed voor de vogels. Vogels geven het al vanaf jonge leeftijd aan hun jongen, dus vooral in het voorjaar kun je met meelwormen scoren bij de vogels in je achtertuin. Maar de oudere vogels zijn er zelf ook gek op. Met name de roodborstjes. Je kan ze na een tijdje zelfs zover krijgen om de meelwormen uit je hand te komen eten.

Pinda’s behoren ook tot de favoriete snacks van veel vogels. Pas wel op dat je deze alleen aanbiedt in netjes of pindasilo’s. Op deze manier kunnen de vogels alleen stukjes van de pinda’s afsnoepen. Een hele pinda brengt stikgevaar met zich mee. Vooral als ze dit aan hun jongen voeren kan dit gevaarlijk zijn.

Op de grond of in een voederhuisje kun je strooivoer aanbieden op open plekken. Veel vogels kunnen er op een eenvoudige manier bij, terwijl ze ondertussen hun omgeving gadeslaan. Naast strooivoer is er ook voedersilomix voor de voedersilo’s. In een silo blijft voer langer vers. Sommige vogels verkiezen een hooggeplaatste voedersilo boven strooivoer op de grond.

Genoeg manieren dus om de vogels in jouw tuin te verwennen!

BESTEL VOER IN DE WEBSHOP