Als huisdierbaasje ontvang je minimaal jaarlijks een herinnering voor het plannen van een nieuwe vaccinatie. Je hond, kat of konijn is weer aan de beurt voor de prik! Dit kunnen verschillende vaccinaties zijn: rabiës vaccinatie hond, niesziekte vaccinatie kat of het vaccin tegen myxomatose of VHD bij je konijn. Toch zijn er veel vragen die bij jou als eigenaar opkomt; wat is het vaccinatieschema? En wat zijn de kosten voor een vaccinatie? In dit artikel leggen we het haarfijn voor je uit.

info

Waarom moet ik mijn konijn, kat of hond vaccineren?

Met een vaccinatie verklein je de kans dat jouw dier ziek wordt van een besmettelijk virus. Wordt je kat, konijn of hond ziek en is je dier gevaccineerd? Dan zijn de symptomen van het ziekteproces minder.

Hoe werken vaccins?

Humane vaccinaties zijn meer dan ooit in het nieuws door de COVID pandemie. Maar wist je dat een kennelhoest vaccinatie of een rabiës vaccinatie op exact dezelfde manier werken?! Vaccineren is het lichaam klaarmaken voor een specifieke ziekteverwekker. Met een naald worden kleine hoeveelheden dode of verzwakte ziekteverwekkers onder de huid, in het lichaam gespoten. 

Levende vaccins

Bij levende vaccins wordt er een verzwakte ziekteverwekker in het lichaam gespoten. De reactie van het lichaam tegen de ziekteverwekker is soortgelijk als wanneer een ziekteverwekker zelf het lichaam binnendringt. Al snel wordt het lichaam gestimuleerd om na het vaccin antilichamen te maken. Het voordeel van levende vaccins is dat het lichaam sneller de ziekteverwekker herkent in ‘het echte leven’ dan bij toediening van een dood vaccin. Het nadeel van levende vaccins is echter wel dat het vaccin uit kan lopen tot een ziekte van het dier, wat gebeurt wanneer een dier een (te) laag immuunsysteem heeft. 

Dode vaccins

Bij dode vaccins worden er dode ziekteverwekkers in het lichaam gespoten. Omdat alleen een dode ziekteverwekker onvoldoende stimulans aan het lichaam geeft om antilichamen te maken, wordt er ook een adjuvant toegevoegd. Een adjuvant is een chemische stof, dat helpt met het stimuleren van de aanmaak van antilichamen. Het voordeel van dit vaccin is dat het geen schade aan het lichaam geeft. Zieke dieren of zwakke dieren kunnen de ziekteverwekkers in dode vaccins beter bestrijden dan ziekteverwekkers in levende vaccins.

info

Het vaccin zit erin… En dan?

Het lichaam maakt een recept voor ‘stofjes’ die tegen de verzwakte of dode ziekteverwekker werken en hierdoor wordt de ziekteverwekker gedood en ruimt het lichaam dit op. Deze stofjes heten antilichamen. Doordat het lichaam het ‘recept’ om deze antilichamen kent en de ziekteverwekker herkent, kan het lichaam twee keer zo snel antilichamen maken wanneer de ziekteverwekker in het lichaam dringt. 

Vaccinatieschema hond, kat en konijn

De diersoorten hond, kat en konijn worden in dierenartspraktijken gevaccineerd. Deze dieren hebben verschillende vaccinatieschema’s met vaccinaties die ieder op hun eigen tijd worden gegeven. Bekijk hieronder de vaccinatieschema’s voor hond, kat en konijn.

Vaccinatieschema hond

Onze trouwe viervoeters worden vanaf jonge leeftijd gevaccineerd door de dierenarts. En dit is niet zonder reden: de kleine puppy’s krijgen door middel van een vaccin een boost van het immuunsysteem. Veelvoorkomende hondenziektes liggen op de loer, dus bescherm je viervoeter waar het kan! Het vaccinatieschema van puppy’s en honden ziet er als volgt uit.

Leeftijd Vaccinatie 
6 weken Tegen hondenziekte en parvo.
8/9 weken Tegen hondenziekte en parvo, leptospirose (Ziekte van Weil).
12 weken Tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte, parvo en leptospirose.
1 jaar (grote cocktail) Tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte, parvo, leptospirose en kennelhoest.
2 jaar Tegen kennelhoest en leptospirose.
3 jaar Tegen kennelhoest en leptospirose.
4 jaar (grote cocktail) Tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte, parvo, leptospirose en kennelhoest.
5 jaar Tegen kennelhoest en leptospirose.
6 jaar Tegen kennelhoest en leptospirose.
7 jaar (grote cocktail) Tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte, parvo, leptospirose en kennelhoest.
Etc. Etc.

Rabiës vaccinatie hond

De rabiës vaccinatie hond is niet verplicht in Nederland, maar wel verplicht wanneer je over de landsgrenzen stapt met jouw hond. Heb je deze rabiës vaccinatie in je hond gezet? Dan is je hond voor 3 jaar beschermd! Je kunt je hond vaccineren in één van de Vets Place dierenklinieken, of bij jouw eigen dierenkliniek.

Kennelhoest vaccinatie hond

De kennelhoest vaccinatie is niet verplicht, maar wel aan te raden. Honden kunnen kennelhoest krijgen op plekken waar veel andere honden ook aanwezig zijn. Denk aan losloopgebieden of kennels. Wanneer jij jouw hond naar een pension of kennel wilt brengen, kan het zijn dat de kennel je verplicht stelt dat je hond een kennelhoestvaccinatie heeft. De vaccinatie kan op twee manieren worden toegediend: een onderhuidse injectie of via een neusdruppelvaccinatie. Het vaccin is een jaar geldig.

info

Wist je dat?

Fretten worden met hetzelfde vaccin gevaccineerd als puppy’s! Fretten zijn namelijk ook vatbaar voor ziektes zoals hondenziekte en parvo. Met een puppyvaccin is jouw fret prima voor een jaar beschermd! 
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Vaccinatieschema kat

Katten en kittens worden ook gevaccineerd in de dierenartsenpraktijk. Kattenziektes waartegen je jouw kat vaccineert, zijn zeer besmettelijk en dodelijk. Het is dus niet onverstandig om je kat te vaccineren! Bekijk hier het vaccinatieschema van katten en kittens.

Leeftijd Vaccinatie
8-9 weken (grote cocktail) Vaccin tegen kattenziekte en niesziekte die veroorzaakt wordt door het rhinotracheïtisvirus of het herpesvirus.
12 weken (grote cocktail) Vaccin tegen kattenziekte en niesziekte die veroorzaakt wordt door het rhinotracheïtisvirus of het herpesvirus.
1 jaar (grote cocktail) Vaccin tegen kattenziekte en niesziekte die veroorzaakt wordt door het rhinotracheïtisvirus of het herpesvirus.
2 jaar Vaccin tegen niesziekte die wordt veroorzaakt door het rhinotracheïtisvirus of het herpesvirus.
3 jaar Vaccin tegen niesziekte die wordt veroorzaakt door het rhinotracheïtisvirus of het herpesvirus.
4 jaar (grote cocktail) Vaccin tegen kattenziekte en niesziekte die veroorzaakt wordt door het rhinotracheïtisvirus of het herpesvirus.
5 jaar Vaccin tegen niesziekte die wordt veroorzaakt door het rhinotracheïtisvirus of het herpesvirus.
6 jaar Vaccin tegen niesziekte die wordt veroorzaakt door het rhinotracheïtisvirus of het herpesvirus.
7 jaar (grote cocktail) Vaccin tegen kattenziekte en niesziekte die veroorzaakt wordt door het rhinotracheïtisvirus of het herpesvirus.
Etc. Etc.
tip

Veelvoorkomende kattenziektes

Kattenziekte en niesziekte zijn twee van de meest voorkomende kattenziektes in Nederland. Lees hier meer over kattenziekte, niesziekte en andere veelvoorkomende kattenziektes die veroorzaakt worden door een ziekteverwekker.
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Vaccinatieschema konijn

Sinds een aantal jaren kunnen konijnen gevaccineerd worden tegen de dodelijke ziektes VHD en Myxomatose. Vanaf een leeftijd van 5 tot 10 weken kan je starten met de jaarlijkse vaccinatie. Je konijn kan het beste worden gevaccineerd wanneer het voorjaar is, aangezien de besmettingsgraad in het voorjaar en zomer het hoogste is.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS
info

Stelling: Het heeft geen zin om dieren die alleen binnenshuis leven te vaccineren.

Dit is een…. fabel! Wanneer een dier niet buiten komt, betekent dit niet dat een dier niet ziek kan worden. Ziekteverwekkers kunnen van buitenaf ook in huis komen via je handen, schoenen of kleding.

Kosten van een vaccinatie hond, kat of konijn

De kosten voor een vaccinatie verschillen per diersoort en dierenkliniek. Zo variëren de kosten voor een vaccinatie van een hond tussen de 40 en 80 euro. In sommige Pets Place filialen is er ook een Vets Place aanwezig. Bij Pets Place kan je gelijk al jouw inkopen doen, tegelijkertijd terwijl je een bezoekje aan de Vets Place dierenarts moet brengen. Neem contact op met Vets Place, de dierenkliniek in Pets Place winkels, wat de prijs voor deze ingreep kost.

De prijzen van deze vaccinaties zijn inclusief gezondheidscheck. Bij zo’n gezondheidscheck worden het hart, de longen, huid, haar, hoornige structuren (nagels) en temperatuur gechecked. Zo weet je precies wat de actuele gezondheidsstatus van jouw viervoeter is!

info

Voor het eerst naar de dierenarts!

Een eerste dierenartsbezoek… Spannend voor baasje en beestje! Lees hier meer tips en tricks wanneer je met je kat naar de dierenarts gaat of wanneer je met je puppy naar de dierenarts gaat.