Er zijn veel verschillende soorten hondenvachten binnen hondenland. Van een Labradoodle tot een Pomeriaan: de ene vachtsoort heeft meer verzorging nodig dan de andere vachtsoort. Benieuwd hoe jij de vachtverzorging van jouw hond kunt beheren? Dan hebben wij een aantal handige tips én een stappenplan voor jou op een rijtje gezet zodat jouw hond weer fris naar buiten kan.

De verschillende vachtsoorten

Zoals het haar bij ons mensen, komen hondenvachten ook voor in verschillende kleuren, soorten en maten. Lees hier meer over de verschillende vachtsoorten die je binnen hondenland kunt vinden en lees je meer in!

Stokhaar

Honden met een stokharige vacht hebben 2 lagen vacht. De bovenste laag bestaat uit een ruwe laag haren; de haren buigen slecht en zijn erg stug. De vachtlaag direct onder de stugge vacht, is een wollige vacht. Zachte, wol achtige structuur ligt verstopt onder de ruwe vacht.

Karakteristiek voor deze vachtsoort zijn de plukken wollig haar die je door het gehele huis kunt vinden. Per seizoen is het verschillend hoeveel haaruitval deze honden hebben, want in het voorjaar zal je meer vlokken vinden dan in het najaar. Ook kunnen gesteriliseerde honden méér haaruitval krijgen, samen met honden die veel stress hebben. Stokhaar komt voor bij langharige honden, zoals de Border Collie en de Golden Retriever, maar ook bij kortharige honden zoals de kortharige Duitse Herder.

Stokhaar hond

Kort/glad haar

Gladde vacht en kort haar; ideaal voor mensen die de vachtverzorging niet fantastisch vinden om te doen of voor mensen die er geen tijd voor hebben. Deze honden hebben een korte, glanzende vacht en hoeven weinig geborsteld te worden (in verhouding met andere vachttypes). Gladharige honden met kort haar zijn de Beagle, Whippet, Rhodesian Ridgeback en Rottweiler. 

Kort glad haar hond

Ruwhaar (stokhaar)

Kort, grof en stug. Dit zijn enkele kenmerken van honden met een ruwharige vacht. Deze honden hebben vaak een karakteristieke snor en wenkbrauwen. Een hond met stokhaar heeft wel de nodige onderhoud nodig.

Ze hoeven niet dagelijks geborsteld te worden, maar elke drie maanden een bezoekje aan de trimsalon is noodzakelijk. Doe je dat namelijk niet? Dan kan er klitvorming voorkomen en kunnen haren afbreken. Bij de trimsalon wordt het overige haar geplukt, wat erg intensief werk is voor de trimmer. Voorbeelden van honden met ruwhaar zijn Terriërs en de Ruwharige Teckel.

Ruw haar hond

Halflang

Hondenrassen met halflang haar hebben een vacht wat op het lichaam varieert tussen de 2 centimeter en de 30 centimeter. De haren zijn zacht, vallen wat korter op de kop en wat langer langs het lichaam, de staart en de poten. Honden met dit vachttype moeten wekelijks worden geborsteld, want klitvorming is het grootste gevaar! Als je de klitten in de vacht negeert, zal er viltvorming plaatsvinden.

Deze viltplekken kan je niet meer uit de vacht kammen, wat betekent dat deze uit de vacht geknipt moeten worden. Dit is erg zonde voor de mooie coupe van de hond! Bezoek de trimsalon regelmatig voor het trimmen van de vacht tot een gewenst resultaat. Voorbeelden van honden met halflang haar zijn de Engelse Cocker Spaniël en de Sint-Bernard hond.

Halflang haar hond

Lang haar

Lang en golvend in de wind. De vachtverzorging van honden met lang haar is vergelijkbaar met die van halflang haar. Doe je er niets aan? Dan kan het gevaar van viltvorming toetreden. Ook moeten deze honden regelmatig een bezoekje brengen aan de trimsalon. Het haar wordt volledig onder de loep genomen en mooi in model geknipt. Voorbeelden van honden met een lage vacht zijn de Bearded Collie en de Afghaanse Windhond.

Lang haar hond

Krulhaar

Honden met krulhaar hebben als het ware een dubbele laag vacht. De haren zijn golvend en krullend, terwijl de ondervacht zorgt voor een dichte, isolerende laag. Verharen doen deze honden zeer weinig, maar toch kan vervilting toeslaan als de vacht onvoldoende wordt verzorgd.

Vervilting van de ondervacht is erg pijnlijk, aangezien de klompen van haar trekken aan de huid. De enige oplossing is wegknippen of wegscheren en om dat te voorkomen kan je het beste een bezoek bij de trimsalon boeken! Voorbeelden van honden met krulhaar zijn de Bedlington Terriër en de Poedel.

Krulhaar hond

Vilthaar

Wat bij sommige hondenrassen juist niet de bedoeling is, maakt deze honden tot wat ze zijn. De dreadlocks, of het vilthaar, is karakteristiek en heeft zijn eigen verzorging nodig. Het haar is lang en krullend, terwijl de ondervacht zacht en wollig is. De haren van deze honden vilten op natuurlijke wijze aan elkaar.

Alle uitvallende haren blijven achter in het vervilte haar, waardoor het lijkt alsof deze honden niet verharen. Deze honden hebben bijzondere vachtverzorging nodig, aangezien je deze honden liever niet moet wassen. Vraag bij jouw trimster na hoe de beste vachtverzorging voor jouw hond eruit ziet! Voorbeelden van honden met vilthaar zijn de Puli en Komodor.

Vilthaar hond

Vachtverzorging bij jou thuis

Lees hier meer over de vachtverzorging die je bij jou thuis kunt uitvoeren. Wil je juist meer lezen over het trimmen van jouw hond? Lees hier ons advies over het trimmen van honden.

 • null

  Stap 1: de borstelbeurt

  Voor je jouw hond gaat wassen, moet de vacht helemaal uitgeborsteld zijn. Gebruik hiervoor speciale hondenborstels. Losse haren, stof en vuil, klitten: voor het wassen moeten die allemaal worden verwijderd. Bij een kortharige hond is dat vaak niet zo veel werk. Voor honden met langer haar is het vaak even een klus, waar speciaal ‘gereedschap’ voor nodig is.

 • null

  Stap 2 : wassen

  Een kortharige hond heeft niet zo snel een wasbeurt nodig, maar een langharige hond des te meer. Overdrijf het niet en was niet te vaak: de natuurlijke beschermlaag van de vacht mag niet aangetast worden. Gebruik daarom ook alleen shampoo die geschikt is voor honden en was je hond maximaal 1 keer per maand. Zorg er tijdens de wasbeurt voor dat alle shampoo goed wordt uitgespoeld en droog je hond na het wassen goed en zorgvuldig. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een hondenhanddoek of trek de Pawise badjas aan. Je hond zal binnen een mum van tijd droog zijn!

 • null

  Stap 3: de details

  Zijn alle klitten in de vacht weg en is je hond helemaal schoon? Dan is het tijd voor de details. Zijn de oren van je hond netjes? En hoe zit het met de ooghoeken? Ook die plekjes verdienen de nodige aandacht. Heeft je hond lange haren tussen de kussentjes van de pootjes, dan kan je deze voorzichtig wegknippen. Dit laatste scheelt voor viezigheid en klontvorming van ijs in de winter.

  Bekijk hier ons assortiment reinigingproducten voor de ogen en oren van jouw hond.

 • null

  Stap 4: de puntjes op de i

  Je hond is nu helemaal schoon maar loop de vacht nog een keer na met een kam of een borstel. Zo haal je de allerlaatste klitten uit de vacht.

BEKIJK VACHTVERZORGINGSPRODUCTEN IN DE WEBSHOP

Verschillende soorten borstels bij veel losse haren

Losse haren zijn de vervelende bijkomstigheid, maar toch heeft bijna elke hond er last van en vooral in periode van rui kan dit nog erger worden. Probeer je hond regelmatig, maar niet te vaak te borstelen. Doe dit met de juiste borstel voor jouw hond! De verschillende borstels passen bij de volgende hondenrassen:

Slickerborstel 

Deze borstels bevatten dunne, ijzeren haakjes en kan gebruikt worden voor de meeste hondenrassen. Een voorbeeld is de slickerborstel van Moser of Jean Peau. Kies de juiste grootte borstel die past bij jouw hond en doe voorzichtig met honden met een korte vacht. 

Herderhark

Veel herdershonden hebben een dikke ondervacht. De herderhark is speciaal ontwikkeld om de losse haren uit de ondervacht te kammen. Wanneer neem jij een herderhark van bijvoorbeeld Ferplast of Jean Peau in huis?

Furminator

Een andere handige borstel voor honden met een wollige ondervacht is de Furminator. Deze borstel vangt de haren op, zonder dat je de hond er pijn mee doet. Met één druk op de knop verwijderd de Furminator al zijn haren van de borstel en kan je snel weer aan de slag met de borstelbeurt van jouw hond.

BEKIJK BORSTELS IN DE WEBSHOP
info

Trimsalon in Pets Place? Jazeker!

Wist je dat een aantal van onze winkels een trimsalon bevat? Zo kan je de boodschappen en het bezoekje aan de trimmer ideaal combineren! Daarnaast kan de trimsalon je advies op maat geven over de vachtverzorging van jouw hond.
VIND EEN PETS PLACE TRIMSALON IN DE BUURT

Aan de slag met de tondeuse

Voor honden met een dikke krulvacht, zoals Poedels en Doodles, is de tondeuse onmisbaar bij de verzorging van de vacht. En ook bij andere rassen is zo’n ‘scheerapparaat’ heel handig. Ga altijd naar een trimmer als je zelf niet goed bekend bent met de vacht van je hond. Maar ben je handig of heb je de kunst goed afgekeken? Dan kun je er ook zelf mee aan de slag!

Waar moet je rekening meer houden:

 • Ga voor een tondeuse die past bij de vacht van je hond.
 • Gebruik de tondeuse alleen op een schone, klitvrije vacht.
 • Kies er een met verschillende opzetstukken; zo heb je altijd het juiste vacht gereedschap bij de hand.
 • Zorg voor scherpe messen: scheren met een botte tondeuse is pijnlijk voor je dier.
 • Een tondeuse op batterijen is vaak niet zwaar genoeg om een dikke hondenvacht mee te behandelen; schaf er dus één aan met snoer en stekker.
 • Gebruik een olie(spray) om de messen soepel te laten werken en koel te houden.
BEKIJK TONDEUSES IN DE WEBSHOP

Vachtverzorgende voeding

De vacht van je hond weerspiegelt de gezondheid en voedingstoestand. Merk je dat de je hond een droge en doffe vacht krijgt? Probeer voeding voor de vacht zoals Royal Canin Coat Care of probeer een voedingssupplement zoals Versele Laga Opti Hair.