Een ventilator is bijna onmisbaar tijdens de warme zomerdagen. Handig voor op het kantoor, in de woonkamer en zeker in de slaapkamer. Maar hoe werkt een ventilator en waar moet je op letten wanneer je er een wilt aanschaffen?

Hoe werkt een ventilator?

Ventilatoren zuigen lucht aan via de achterkant en blazen de lucht met een flinke snelheid uit aan de voorkant met gebruik van roterende bladen. Het is niet de temperatuur maar de wind die zo heerlijk koel aanvoelt. Veel ventilatoren hebben de mogelijkheid om de rotatiesnelheid in te stellen en sommige hebben een oscillerende functie. Dit betekent dat de lucht naar links en rechts blaast. Zo wordt de gekoelde lucht door de hele ruimte verspreid.

tip

Sneller afkoelen

Wil je jouw kamer snel laten afkoelen? Plaats de ventilator dan voor een geopend raam. De koudere buitenlucht wordt dan als een heerlijke bries je kamer ingeblazen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een ventilator?

Soorten ventilatoren

Er bestaan verschillende soorten en modellen ventilatoren. Wil je bijvoorbeeld een tafelventilator of liever een staande versie? Een tafelventilator kun je gemakkelijk overal neerzetten zoals op je bureau, tafel, nachtkastje of op de grond. Een staande is daarentegen meer geschikt om een grotere ruimte te verkoelen en is vaak in hoogte verstelbaar.

Vermogen en diameter

Het vermogen van een ventilator bepaalt hoe hard de ventilator kan blazen. Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt, een hoger Wattage betekent meer vermogen. De diameter is de grootte van de blazer. Hoe groter de blazer is, hoe meer wind hij zal produceren.

Functies

De meest gebruikte functies op ventilatoren zijn de zwenkfunctie (oscillerende functie), een verstelbare hoogte en standen voor de rotatiesnelheid. De zwenkfunctie zorgt voor een betere luchtverspreiding. Een verstelbare hoogte is bijvoorbeeld handig om je ventilator voor een raam te plaatsen of wanneer je wilt dat de ventilator niet in je gezicht blaast. Met verschillende standen voor de rotatiesnelheid kun je precies regelen hoe hard hij moet blazen.

tip

Last van muggen?

Heb je last van muggen in je slaapkamer? Zet dan een ventilator aan! Muggen houden niet van wind en zullen dus niet in de buurt komen.

De Eurom VS16-blanc is een staande ventilator met een stevige voet. Door zijn slanke design en ventilator met een diameter van 40 cm is de VS16-blanc geschikt om te gebruiken in verschillende ruimtes. De VS16-blanc is in hoogte instelbaar, beschikt over een oscillerende functie (zwenkfunctie) en is in 3 snelheden instelbaar.

 • Vermogen: 45 watt
 • Diameter: 40 cm
 • Zwenkfunctie: ja
 • Verstelbare hoogte: ja
 • Aantal standen: 3 snelheden
 • Snoerlengte: 1.8 m

Je vindt de Eurom VS16-blanc in onze Boerenbond winkels.

VIND EEN BOERENBOND WINKEL BIJ JOU IN DE BUURT

De Eurom VT12-blanc is een klein model. Door zijn uniforme design en een ventilator met een diameter van 30 cm is de VT12-blanc geschikt om te gebruiken in verschillende ruimtes. De VS12-blanc beschikt over een oscillerende functie (zwenkfunctie) en is in 3 snelheden instelbaar.

 • Vermogen: 30 watt
 • Diameter: 30 cm
 • Zwenkfunctie: ja
 • Verstelbare hoogte: nee
 • Aantal standen: 3 snelheden
 • Snoerlengte: 2 m

Je vindt de Eurom VT12-blanc in onze Boerenbond winkels.

VIND EEN BOERENBOND WINKEL BIJ JOU IN DE BUURT