Over het algemeen kan het leven van je kat in 3 fases worden opgedeeld: kitten, volwassen en senior. Bij elk levensstadium hoort dan ook een voeding die aansluit bij de wensen en behoeften van je kat. Maar tot wanneer is je kat een kitten? En wanneer mag hij nou overstappen op een volwassen of senior voer? Dat bespreken we in dit artikel!

null

Overstappen....

Het is lastig om precies een tijdstip aan te geven dat je kat mag overstappen naar een voer voor een ander levensstadium. Wel zijn er richtlijnen opgesteld die je er bij helpen.

Wanneer mag je kitten over naar een voeding voor volwassen katten?

Een geschikte leeftijd om je kitten te laten overschakelen naar een voeding voor volwassen kitten is op een leeftijd van één jaar. Na ongeveer 12 maanden is het lichaam van je kitten uitgegroeid en kan het als een volwassen kat worden gezien.

Een pasgeboren kitten zal bij de moeder blijven drinken tot ze twaalf weken oud zijn. Vanaf deze leeftijd is het dan ook aan te raden om te beginnen met het aanbieden van droog- en natvoer. Wij raden aan om te kiezen voor een kattenvoer met een hoog eiwitgehalte, zodat je kitten alles binnenkrijgt dat hij nodig heeft.

Natuurlijk wil je alleen het beste voor je kitten. Een geschikte keuze is in dat geval het biologische kattenvoer van Yarrah. Yarrah is een biologisch kattenvoer dat geen gebruik maakt van kunstmatig toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen. Wil je meer lezen over Yarrah? Klik dan hier!

 

Wanneer mag je kat overstappen van een voer voor volwassen katten naar een senior voeding?

Het is lastig om op deze vraag concreet antwoord te geven. Wanneer een kat als senior wordt aanschouwd is afhankelijk van bijvoorbeeld het ras. Gemiddeld mogen katten op een leeftijd van 8 jaar over een op een senior voeding.

Een senior voeding verschilt in enkele opzichten van een kattenvoer voor volwassen katten. Eén van de verschillen is bijvoorbeeld het eiwitgehalte. Over het algemeen zijn oudere katten minder actief dan volwassen katten waardoor overgewicht een bedreiging kan zijn. Om dit verschil in activiteit te compenseren is er minder eiwit aanwezig in de voeding. Daarnaast is er rekening gehouden met de verteerbaarheid van het eiwit. Om de spijsvertering van de oudere kat te ondersteunen wordt meestal gebruik gemaakt van een makkelijk-verteerbare eiwitbron zoals kip.

null

Droogvoer of natvoer?

Veel oude katten hebben last van hun gebit. Bij deze katten is het voeren van droogvoer in dat geval niet optimaal aangezien de kat niet of nauwelijks op de brokjes kan kauwen. Een goede optie is dan om over te gaan op natvoer van hoge kwaliteit. Dit geeft je kat alsnog energie en is makkelijk te kauwen.
BESTEL IN DE WEBSHOP