Guppen houden in je aquarium

Guppen houden is erg populair. Toch vraagt het houden en kweken van guppen best wat meer aandacht dan je zou denken. Ten eerste zul je bij jezelf te rade gaan wat je precies wilt. Wil je zomaar wat leuke guppen houden of wil je een speciaal soort gaan kweken? Guppensoorten zijn er genoeg.

Vanuit de Aziatische landen worden de meeste extreme variaties ingevoerd en vinden gretig aftrek bij menig aquariaan. Je hebt de meest prachtige kleurvarianten.

Welk aquarium is geschikt voor guppen?

Het onderkomen van de gup kan simpel en eenvoudig zijn omdat het een makkelijke vis is.
Het is aan te raden om een wat ruim aquarium van 80 cm te nemen voor een 30-tal kweekguppen. 

Guppen kweken

De gup kun je op kamertemperatuur houden, maar beneden de 20 graden houd ik ze nooit. Mijn ervaring is dat een temperatuur van 22/24 graden het beste resultaat geeft bij de kweek. De vrouwtjes en mannetjes zitten bij mij apart. Dit doe ik om de vrouwtjes meer rust te geven. Eens in de maanden laat ik ze twee dagen bij elkaar om de natuur zijn werk te laten doen. Van tevoren selecteer ik de mooiste mannetjes. Ik zet geen vrouwtjes apart als ze jongen moeten werpen, maar schep de jongen uit het onderkomen van de dames.

 

De pas geboren guppen gaan in een uitzwemmer van 1 meter waar ze verder uitgroeien. Zodra er onderscheid van het geslacht kenbaar is worden deze weer gescheiden en in andere aquaria ondergebracht.

Verzorging van het aquarium

Afhankelijk van de hoeveelheid jongen wordt het water wekelijks voor 20 procent ververst. Dit geldt ook voor de bakken waar de ouderdieren verblijven.


Het voer van de ouderdieren en de jongen moet gevarieerd zijn om een goede kwaliteit te waarborgen. Het hoofdvoedsel is een mix van vlokvoer en granulaat.
 

Zowel in de kweekbakken als in de uitzwemmers heb ik beplanting staan met wat matig licht. De beplanting bestaat uit diverse soorten snoeiafval dat ik uit mijn grote showbak haal. Vroeger gebruikte ik bodemfilters die ik onder het grint plaatste en door middel van een luchtpomp liet werken, maar tegenwoordig gebruik ik externe filters.
 

 

Wil je meer weten over het houden van guppen? Stel je vraag online aan onze vissenexpert! 

Meer artikelen over vis en aanschaf

Verlichting in je aquarium
Verlichting is een belangrijk element in je aquarium. Je hebt het nodig om bijvoorbe...
De ideale inrichting van je aquarium
In de meeste Hollandse huiskamers worden gezelschapsaquaria gehouden. Daarin zitten ...
Informatie over weekdieren
Herkomst Weekdieren zoals slakken en mosselen worden ook gehouden in het aquarium. D...
Informatie over kreeften, krabben en garnalen
Herkomst Kreeften, krabben en garnalen worden aangeduid als kreeftachtigen en worden...
Informatie over de Tropische bodemvis
Herkomst Bodemvissen zijn vissen die, zoals de naam al weggeeft, vooral op de bodem ...