Diarree bij honden

Heeft jouw hond diarree? Bij Pets Place lees je wat je tegen diarree bij honden kunt doen

Heeft jouw hond diarree?

Iedere hond heeft wel eens diarree. Normaal gesproken is dit niet zo erg. Sterker nog; diarree is een natuurlijke lichaamsreactie om iets te verwijderen wat niet in het (honden)lichaam thuishoort. In dit artikel lees je wat je kunt doen als je hond darree heeft, waar diarree door veroorzaakt wordt en wat je moet doen als je hond erbij braakt. 

Heeft je hond diarree en koorts?

Dit hangt helemaal af of er naast de diarree ook sprake van koorts is. Je kunt dit vaststellen door je hond te temperaturen met een thermometer. Je moet er echter wel vanuit gaan dat de normale lichaamstemperatuur bij honden tussen de 38 en 39 graden ligt. Heeft je hond diarree met koorts? Ga dan zo snel mogelijk met je hond naar de dierenarts.

Heeft je hond diarree en bloed?

Je moet ook direct naar de dierenarts wanneer er duidelijk bloed in de diarree bij je hond zit. Ook als het nog maar net begonnen is. Er is waarschijnlijk sprake van een infectie die doelmatig bestreden moet worden met medicijnen.

Heeft je hond diarree zonder bloed en koorts?

Is er geen sprake van koorts of bloed in de diarree bij je hond, dan ligt het wat anders. Zolang de hond zijn hondenbrokken nog wil eten, water drinkt en nog fris uit de ogen kijkt, hoef je niet direct met je hond naar de dierenarts te gaan. Begin ermee om je hond een dag te laten vasten. Dit betekent dus dat hij niet te eten krijgt. Hij dient natuurlijk wel over voldoende water te beschikken, want je hond is erg gevoelig voor uitdroging momenteel. Dus vul op meerdere plekken in huis een drinkbak met water en ververs deze regelmatig. Na deze dag vasten kun je rustig beginnen met wat oud witbrood of beschuit te geven. 

Geef geen melk en ook geen rijst. Die kunnen het darmstelsel weer overstuur brengen. Na de derde dag kun je weer beginnen hem normaal hondenvoer te geven. Eerst kleine porties meerdere keren per dag en dan opbouwen naar het normale schema. Houdt de diarree bij je hond echter langer aan dan drie dagen, neem dan contact op met je dierenarts. Normaal gesproken heeft het lichaam de veroorzaker er wel uitgewerkt in die tijd.

Oorzaken van diarree bij honden

Een voedingsbestanddeel dat niet goed wordt verdragen
Onze honden zijn individuen die allemaal verschillend zijn. Zo kan het zijn dat de ene hond een bepaald voedingsbestanddeel prima verdraagt en een andere hond niet en hierop reageert door diarree.

Een plotselinge verandering van hondenvoer
Ook hiervoor geldt; de ene hond reageert hier sterker op dan de andere hond. Wil jij jouw hond op ander hondenvoer zetten? Meng dan geleidelijk de nieuwe voeding door zijn huidige voeding heen. Zo kan het maag-darmkanaal rustig wennen aan de verandering van voeding. Wil je meer weten over hoe je kan veranderen van hondenvoer? Lees dan dit artikel.

Je hond heeft een opgelopen infectie
Een opgelopen infectie kan sluimerend aangewakkerd worden, maar ook plotseling heftig toeslaan. Zeker in het laatste geval zal je hond hele dunne ontlasting produceren. Immers, het lichaam doet zijn best om de ziekteverwekker te lozen. Een wormeninfectie is een goed voorbeeld van een ongewenste indringer waarvan het lichaam zich wil ontdoen.

Lichamelijke en geestelijke klachten van honden
Andere lichamelijke klachten, zoals lever- en nierproblemen, kunnen ook diarree veroorzaken. Stress kan ervoor zorgen dat lichaamsfuncties verminderen of veranderen waardoor diarree ontstaat. Meestal gaat dit gepaard met braken.  

De functie van diarree bij honden
Hoe vreemd het ook mag lijken, diarree bij je hond heeft wel degelijk een functie voor het lichaam. De primaire functie van diarree is het verwijderen van de oorzaak. Dus bij een infectie, de schadelijke bacteriën, of het voedingsbestanddeel. Deze functie ligt altijd aan de basis van de diarree. Echter, deze functie kan ook weer een probleem voor het lichaam veroorzaken. Een heel heftige vorm van diarree en braken kan voor uitdroging zorgen met alle gevolgen van dien.

Verschillende vormen van diarree bij honden
We zien verschillende vormen van diarree. Dierenartsen spreken van ‘dunne darm diarree’ en ‘dikke darm diarree’. Het verschil hiertussen is vrij gemakkelijk te zien. Dunne darm diarree wordt gezien als zeer waterig en in heel grote hoeveelheden en heel vaak. Het ruikt ook echt heel erg vies. Dikke darm diarree kun je herkennen aan een wat papperige ontlasting die vaak een normale hoeveelheid heeft. Dus niet echt afwijkend, alleen dunner. Het ruikt ook vaak als normale ontlasting. Menging van slijm en bloed wijst heel vaak op een infectie. Dit komt door beschadiging van de darmwand. Er zijn bacteriën die dit veroorzaken, maar dit kan bijvoorbeeld ook door wormen worden veroorzaakt.

Diarree en braken bij honden

Als de hond naast diarree ook veel braakt, wordt het weer een ander verhaal. Veel braken levert een enorm vochtverlies op. Dit kan uitdroging veroorzaken, zeker wanneer de hond zich daarbij ook nog eens ‘ziek’ gedraagt. Dit betekent dat hij sloom is, meer slaapt dan normaal, slecht reageert op zijn naam en zich in algemene zin anders gedraagt. In dit geval wordt medicatie vaak ingespoten, omdat pillen met het braken er weer mee uitkomen.

Elektrolytenpoeder
Meestal wordt er bij ernstige diarree en braken ook een elektrolytenpoeder door de dierenarts gegeven voor in het drinkwater. Dit zorgt ervoor dat de verloren voedingstoffen worden aangevuld. Het is verstandig om drinkwater gedoseerd geven. Doordat de hond dorst heeft zal hij in een keer veel gaan drinken. Hierdoor wordt het braken weer opgewekt.

Het is dus beter om water over meerdere keren verspreid te geven. In hele ernstige gevallen van uitdroging kan de dierenarts beslissen om de hond aan een infuus te leggen wat voorkomt dat de hond overlijdt tengevolge van uitdroging.

Hond en antibiotica
In geval van ziekte wordt vaak antibiotica toegediend. Echter, in het geval van diarree wordt zelden antibiotica toegediend. De darmbacteriën zijn door de diarree uit balans geraakt. Als hier bovenop ook nog eens antibiotica wordt toegediend, zal die balans alleen maar verslechteren. Het zal vanzelf moeten herstellen door de juiste voedingsstoffen en ondersteuning te geven.

Kort samengevat:
Wanneer jouw hond diarree krijgt, hoef je niet direct in de stress te raken. Houd de diarree en de toestand van je hond goed in de gaten. Water is heel belangrijk! Als je ook maar twijfelt over de gesteldheid van je hond moet je direct contact opnemen met je dierenarts. Hij of zij kan uiteindelijk bepalen of er sprake is van ernst.

Herwin Frijters, dierenarts

Meer artikelen over hond en gezondheid

Cashback actie DUO-op en DUO-om
€5 cashback actie Je krijgt nu tijdelijk €5 cashback korting bij aankoop van een DUO...
Cashback actie Exil Tick Off knijpampul
€5 cashback actie Je krijgt nu tijdelijk €5 cashback korting bij aankoop van de Tick...
Gebit en verzorging bij honden en katten
Een schoon gebit is belangrijk voor de gezondheid van je hond of kat. Het gebit is e...
Exil winterkuur
Je hond of kat bescherm je het hele jaar door tegen parasieten om zijn gezondheid te...
exil no worm pro
  Wormen bij je hond of kat kunnen voor veel gezondheidsproblemen zorgen. Bij een wo...