• Voor 22:00 besteld, morgen in huis
 • Gratis verzending vanaf €29,-
 • 30.000 producten op voorraad
 • Gratis Click & Collect

Kattentuig

Kattentuigje of kattenharnas kopen? Goed idee, want dan kunnen jij en je kat samen de buitenwereld ontdekken! Met verschillende kattentuigjes van bijvoorbeeld Adori, Flamingo, Trixie, Ferribiella of Rogz vind je vast wat je nodig hebt. Zoek je een kattentuigje met looplijn of een kattentuig voor kittens? Dit en meer vind je hieronder bij het assortiment kattentuigjes bij Pets Place!

Tonen als Foto-tabel Lijst

49-64van70producten

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Halsband & Riem Kattentuig kopen
  Rogz Alleycat Tuigje Met Looplijn Roze - Kattenharnas
  Normale prijs 20,45 20,45
  19.8-30 cm
  24-40 cm
 2. Halsband & Riem Kattentuig kopen
  Adori Kattentuigje + Looplijn Print a21-35 b27-45 110x1cm cm - Kattenharnas
  Blauw
  Oranje
  Winkelvoorraad
 3. Halsband & Riem Kattentuig kopen
  Adori Kattentuigje + Looplijn Refl. a14-21 b19-30 120x1cm cm - Kattenharnas
  Blauw
  Rood
  Winkelvoorraad
 4. Halsband & Riem Kattentuig kopen
  Adori Kattentuigje Met Looplijn Nylon M a21-35 b27-45 110x1 cm - Kattenharnas
  Rood
  Winkelvoorraad
 5. Halsband & Riem Kattentuig kopen
  Adori Kattentuigje Met Looplijn Nylon M a21-35 b27-45 110x1 cm - Kattenharnas
  Waardering:
  60%
  Roze
  Winkelvoorraad
 6. Halsband & Riem Kattentuig kopen
  Adori Kittentuigje + Looplijn Print a14-21 b18-28 110x1cm cm - Kattenharnas
  Blauw
  Oranje
  Winkelvoorraad
Tonen als Foto-tabel Lijst

49-64van70producten

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Waarom een kattentuigje?

Je wilt er lekker op uit gaan met je kat! Kattentuisjes, halsbanden en riemen voor katten zijn een hulpmiddel om je kat gecontroleerd mee op avontuur te nemen buiten het huis. Het kan gebeuren dat je kat liever niet wilt lopen met een kattentuigje en er zelfs uit probeert te wurmen. Ga dit tegen met een goede gewenning.

Kattentuigje omdoen in 5 stappen!

Voordat je gaat beginnen met trainen, moet je het juiste kattentuig vinden. De voorkeur van deze keuze ligt bij jou en bij je kat. Bedenk vooraf wat jij en jouw kat het fijnst vinden. Daarnaast moet je goed op de maat van het tuigje letten. Het tuigje is te klein wanneer het in de oksel drukt. Het tuigje is juist te groot wanneer je met 2 vingers tussen het lichaam en het harnas kunt zitten. Gelukkig kan je de meeste kattentuigjes verstellen, want zo kan je jouw kitten van kleins af aan laten wennen aan het tuigje.

Stap 1: Welk kattentuigje is het beste?

In de wereld van de kattentuigjes zijn er verschillende soorten en maten beschikbaar; zo is er voor iedere kat en voor zijn of haar baasje genoeg keuze voor een geschikt kattentuigje of kattenharnas. Om de maat van het tuigje te bepalen, is het het beste om de borstomvang van jouw kat of kitten te meten. Zorg tijdens het meten ervoor dat je kat met vier poten op de grond staat, en niet zit of ligt. Pak een meetlint en meet de borstomvang van jouw viervoeter. Je moet het meetlint niet te los om de kat leggen, maar lichtelijk aansnoeren zoals een kledingmaker dat ook zou doen. Vervolgens kies je een kattentuigje. Hier zijn verschillende kattentuigjes:

Standaard kattentuig

Standaard kattentuigjes zijn eenvoudige kattenharnassen die rond de nek en borst van de kat gaan. Vaak zijn deze kattentuigjes verstelbaar en bieden deze kattentuigjes een goede balans tussen comfort en controle.

H-harnas

Qua uiterlijk lijken het H-harnas en een standaard kattentuig op elkaar, echter vormt het H-harnas een H op de rug van de kat. Het ontwerp van deze kattentuigjes minimaliseert druk op de nek en biedt extra stabiliteit. Deze kattentuigjes zijn geschikt voor katten die meer ondersteuning nodig hebben.

Vest Tuigje

Vest tuigjes bedekken het grootste deel van het bovenlichaam van een kat en verdelen de druk die een kattentuigje kan geven gelijkmatig. Ze zijn ideaal voor katten die de neiging hebben om te trekken of voor kittens die nog moeten wennen aan het dragen van een tuigje.

Stap 2: Laat je kat wennen

Start met kleine stappen om het vertrouwen van je kat te winnen. Doe niet meteen het harnas of het tuigje om je kat, echter laat het harnas eerst een paar dagen liggen. Leg het op een bekende plek voor je kat, want zo kan je kat eraan snuffelen of misschien lichtelijk spelen. Op deze manier zal het besef van angst voor het tuigje veranderen in plezier! 

Leg daarna het tuigje op de rug van je kat wanneer hij lekker rustig ligt en beloon het goede gedrag met een speeltje of een kattensnack. Vind je kat het eng? Haal het tuigje weg en probeer het opnieuw met behulp van een speeltje of snack. 

Stap 3: Tuigje omdoen binnenshuis

Is je kat gewend aan de aanwezigheid van het tuigje en vindt hij het minder gek dat het tuigje op de rug ligt? Dan kan je proberen om het tuigje om te doen bij je kat. Doe dit een paar minuten per dag en laat de kat vrij rondlopen in het huis. Begin eerst met een paar minuten, en verleng het aantal minuten elke dag. Merk je dat je kat goed reageert op het tuigje? Beloon het gedrag! Geef een kattensnack of een kattenspeeltje om het positieve gedrag te belonen. Zo blijft het tuigje een positief iets en zal je kat er sneller aan wennen.

Stap 4: Tuigje omdoen binnenshuis

Je kat is inmiddels gewend dat het tuigje om zijn lichaam zit en gaat minder tegenstribbelen. Probeer de rollijn of de riem aan het tuigje te klikken en laat het uitlopen. Op deze manier went je kat dat er iets aan het tuigje kan hangen. Doet je kat het goed? Geef een beloning! Motiveer je kat om te lopen met de rollijn of de riem door in het begin snoepjes tussen de pootjes te gooien, en dan steeds een stukje verder te gooien. Je kunt ook een speeltje gebruiken om je kat steeds verder mee te nemen. Elke keer wanneer je kat een snoepje of een speeltje pakt, wordt de situatie positief beloond en is het leuk voor de kat.

Stap 5: Naar buiten!

Wanneer alle stappen vloeiend gaan en je kat volledig gewend is aan het kattentuigje en de riem of rollijn, is het tijd om naar buiten te gaan. Deze stap mag echt pas gebeuren wanneer de andere stappen goed lukken. Doe dit net als de andere stappen geleidelijk en start op een rustige plek in eigen tuin of op het balkon. Start eerst 5 minuten buiten en dan per dag steeds meer minuten. Schat in wanneer je kat kan schrikken van bijvoorbeeld een hard geluid of een ander dier. Probeer je kat af te leiden door te gaan spelen of pak je kat op en neem hem mee naar een andere, rustigere plek of ga weer naar huis.

Back to top