Beaphar parasietenbehandeling voor konijnen en knaagdieren
Onze knagers kunnen parasieten hebben: vlooien en wormen, maar ook luizen, mijten, etc. Deze kunnen veel jeuk veroorzaken en zijn soms alleen microscopisch zichtbaar. Vaak is een groot gedeelte van het probleem ook aanwezig in de omgeving, het is dan ook verstandig om het verblijf van je dier goed schoon te maken én te houden, en eventueel te behandelen met een omgevingsproduct. Er zijn veel verschillende producten van Beaphar welke je kunt gebruiken. Hieronder vind je een overzicht van deze producten.
Producten voor je knaagdier en konijn
Beaphar Anti-Myiasis is een diergeneesmiddel tegen Myiasis (madenziekte) bij konijnen. Myiasis wordt veroorzaakt door de blauwgroene bromvlieg, die wordt aangetrokken door uitwerpselen die aan het achterwerk van het konijn plakken. Daar legt hij eitjes op de huid of in de vacht. De maden uit de eitjes eten zich een weg door de huid en kunnen dan bloedvergiftiging en infecties veroorzaken, waardoor het konijn binnen 24 uur kan sterven. Het is van belang je konijn een goede voeding en voldoende hooi te geven, als de ontlasting in orde is, is er minder kans op plakpoep in de vacht wat minder vliegen aantrekt.
Beaphar Anti-Parasiet is een diergeneesmiddel ter bestrijding van wormen, luizen en (schurft)mijten bij konijnen en knaagdieren. Verpakt in handige knijppipetten die overdosering uitsluiten. De werkzame stof van het product wordt opgenomen via de huid en biedt vier weken lang bescherming tegen in- en uitwendige parasieten. Let op: dit product werkt niet tegen vlooien, hiervoor kun je Beaphar Anti-Ongediertespray gebruiken.
Beaphar Anti-Schurft is een middel tegen schurftmijt bij knaagdieren. De eerste tekenen van een mijtinfectie is roodkleuring van de huid en heftige jeuk. De huid zwelt en er ontstaan wondjes en korstjes rond de ogen en oren. In deze wonden kunnen weer infecties optreden waardoor de pijn bij het dier toeneemt. Het dier gaat minder eten en drinken. Anti-Schurft is een doeltreffend product ter bestrijding van schurftmijt. Om na de behandeling (schurft)mijt opnieuw te voorkomen kun je je dier preventief behandelen met Anti-Parasiet.
Beaphar Anti-Schimmel is een huidspray voor konijnen en knaagdieren. Anti-Schimmel bestrijdt schimmelinfecties. Deze worden ook wel ringworm genoemd. De spray bestrijdt snel en effectief schimmels op de huid.
Ringworm is vaak het eerst zichtbaar op het hoofd van jouw dier. De aangetaste plekken zijn rood, rond en vaak bedekt met witte, vlokkige huidschilfers. De plekken genezen van binnenuit waardoor er ringvormige plekken ontstaan.
Maar hoe herken je nou dat je dier last heeft van parasieten?
Hieronder een aantal ziektes met symptomen.
- Myiasis
Regelmatig overlijden konijnen aan de madenziekte (myiasis). Deze ziekte wordt overgedragen door vliegen. De vliegen leggen eitjes rond de anus van het konijn, vooral als je konijn aangekoekte poep heeft. De vliegen zoeken konijnen met vieze achterwerken, of konijnen die de lucht van diarree of urnie bij zich hebben. Ze leggen eitjes, en de maden die uitkomen, eten zich binnen vier uur een weg naar binnen, kruipen onder de huid en richten enorme schade aan. Zonder snelle behandeling kan het konijn binnen twee dagen overlijden. -
Wormen
Wormbesmettingen bij konijnen en knaagdieren komen steeds vaker voor. Er zijn wormen die redelijk onschadelijk zijn voor het lichaam van je kleine knager, maar er zijn er ook die wel kwaad kunnen. Elk dier, en zelfs elk mens zal in zijn leven wormbesmettingen tegenkomen. Dit hoeft niet erg te zijn, er word zelfs beweerd dat als je bepaalde wormbesmettingen hebt gehad je weerstand tegen bepaalde ziektes hoger is. Het is echter niet altijd een goede zaak voor je dier om wormen mee te dragen, en naast positieve dingen kunnen wormen ook zeker negatieve gevolgen hebben. Als je konijn of knaagdier mager is, maar toch een dikke buik heeft kan dit door wormen komen. Je kunt het zien aan de wat vage symptomen als slecht verharen, doffe vacht en/ of een grote eetlust maar toch afvallen. Aan verse ontlasting kun je bij een flinke wormbesmetting de wormen zien zitten. Het is niet altijd aan de keutels te zien, als de keutels al opgedroogd zijn is het niet meer te zien en ook als de wormbesmetting niet ernstig is zullen de wormen niet zichtbaar zijn op de keutels. Preventief ontwormen is dus ook mogelijk bij konijnen en knaagdieren. -
Schurft
Schurft is een huidaandoening welke zeer besmettelijk is; een snelle behandeling is dus van groot belang! Als je konijn of knaagdier schurft heeft, heeft je dier veel jeuk en zal je dier zichzelf krabben en bijten. Hierdoor ontstaan plekken en wondjes op de huid, deze plekken en wondjes ontstaan meestal bij de oren en op andere delen van de kop. -
Schimmel
Schimmel wordt ook wel ringworm genoemd. Je knaagdier krijgt een rode huid, ovale plekken met haarverlies en soms korstvorming. Het haarverlies is met name zichtbaar bij de oren, ogen, bek en soms zelfs op de rug. Soms komt er jeuk voor. Ringworminfecties zijn overdraagbaar op mensen. Wanneer je tijdig behandelt helpt het om de overdracht op de mens te voorkomen.