Insectenhotel
Met een insectenhotel help jij de natuur een handje om het ecosysteem in stand te houden én helpen de insecten jouw tuin vrij te houden van ongedierte. Dat een insectenhotel groot impact heeft op de natuur, is één ding wat zeker is! Maar wat voor materialen zitten er in het insectenverblijf en waar hang je deze neer? Onderaan de pagina lees je alle tips en tricks over een insectenhotel in jouw tuin! Bij Pets Place vind je een groot assortiment insectenhotels van de merken Natuurmonumenten, Wildbird, Trixie en Best for Birds.
- Wildbird Insectenhotel Salina 27x19x20 cm - NestkastNormale prijs 33,95 - 39,95 33,95 - 39,95GeelZwart
Waar is een insectenhotel voor?
Insecten spelen een belangrijke rol in de natuur: ze bestuiven bloemen en planten, bestrijden ongedierte en zijn voedsel voor vogels en andere dieren. Ze houden het ecosysteem in stand en zijn onmisbaar. Maar de verstedelijking maakt het de insecten steeds moeilijker, ze vinden steeds minder ruimte om zich voort te planten. Met een insectenhuis help jij de insecten en de natuur. Je biedt ze een veilige plek om hun eitjes te leggen en om te schuilen tegen slecht weer. Maar de insecten helpen jou ook: ze bestrijden ongedierte zoals bladluizen, rupsen en huisvliegen in je tuin en bestuiven de planten en bloemen in je tuin.
Vullingen van een insectenhotel
Een hotel voor insecten kan verschillende soorten vullingen bevatten. Je kunt kiezen uit een groot insectenhotel of een kleine. Een groot insectenhotel heeft vaak meerdere vullingen. De dieren hebben namelijk een voorkeur voor een soort materiaal waarin zij willen schuilen en/of nestelen. De volgende opvulmaterialen zie je vaak in een insectenhuis:
- Bamboe, holle takken of riet: bijen en graafwespen. Deze materialen vind je vaak terug in een bijenhotel.
- Hout met boorgaten: solitaire bijen en metselbijen. Dit hout zit meestal in een bijenhotel.
- Kamer met kieten: vlinders. Een vlinderkast heeft vaak deze speciale kamers.
- Houtwol, schors en houtsnippers: lieveheersbeestjes, torretjes en gaasvliegen.
- Denneappels: lieveheersbeestjes en oorwormen.
- Bakstenen met gaten: metselbijen. Deze bakstenen vind je in een bijenhotel.
Waar hang je een insectenhotel neer?
Een groot insectenhotel neemt meer plek in dan de kleinere varianten. Je wilt natuurlijk wel dat de insecten er goed bij kunnen komen om er zeker van te zijn dat er gebruik wordt gemaakt van je insectenhuis. De volgende tips zijn belangrijk bij het ophangen van jouw hotel in de tuin:
- Hang het insectenhuis op een zonnige en windvrije plek.
- Hang het insectenhotel maximaal op twee meter hoogte, minimaal op kniehoogte.
- Plaats het insectenhotel bij een bloemrijke plek.
- Openingen niet in de richting van het zuidwesten.
- Verplaats het insectenhotel niet.
Wist je dat het soms wel een jaar kan duren voordat larven uit het insectenhotel komen? Dus ook als je denkt dat de kamers niet in gebruik, kan dit wel zo zijn! Daarom is het beter om het hotel niet te verplaatsen, ook als je er niks in ziet zitten.
Het onderhouden van een insectenhotel
Een insectenhotel heeft vrijwel geen onderhoud nodig, de natuur gaat zijn vrije gang. Je hoeft een hotel voor insecten niet te reinigen, door dit wel te doen jaag je de dieren juist weg. Als het hard heeft gewaaid, kan het gebeuren dat een deel van het opvulmateriaal van het insectenhuis eruit is gevallen. Dit kan je opnieuw in het hotel neerleggen of aanvullen met nieuw opvulmateriaal.
Kruisspinnen bij een insectenhotel
Wist je dat kruisspinnen heel slim zijn? Ze staan erom bekend dat ze hun web voor een insectenhotel maken. Ze wachten als het ware de insecten op en komen op deze manier gemakkelijk aan eten. Je kan de natuur zijn gang laten gaan door de spinnenwebben te laten hangen, maar om de insecten te beschermen kan je deze ook verwijderen.