• Voor 22:00 besteld, morgen in huis
 • Gratis verzending vanaf €29,-
 • 30.000 producten op voorraad
 • Gratis Click & Collect

Verticuteren

Verticuteren is een belangrijke stap in de verzorging van je gazon. Door te verticuteren hou je je gazon gezond en kan mos jouw mooie gras niet verstikken. Zo voorkom je, dat je chemische middelen moet gebruiken om je grasveld mooi te houden. Om te verticuteren kun je een hark gebruiken, maar er zijn ook verticuteermachines, die het werk makkelijker voor je maken.

Tonen als Foto-tabel Lijst

5Producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

5Producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het weghalen van mos en dood gras in het gazon. Dit doe je met de hand met een verticuteerhark of met een handige verticuteermachine. Een verticuteermachine bestaat uit een aantal scherpe, ronddraaiende messen naast elkaar. Deze snijden in de grond en door het gras heen. De wortels van de mossen worden doorgesneden, waardoor het mos afsterft. Dat mos kun je vervolgens opharken. Ook snij je met de verticuteermachine de wortels van het gras door, waardoor het gras zich kan vernieuwen. Verder maak je de grond meer open, zodat er meer water, zonlicht en lucht in de grond kan komen. Zo groeit het gras beter en ziet het er gezonder uit.

Waarom moet je een verticuteermachine gebruiken?

In elk gazon of grasveld groeit mos. Dat is niet erg, maar als er te veel mos groeit, dan kan dit het gras verstikken. Dan krijg je steeds meer mos en verdwijnt het gras. Ook ontstaat er onderin je grasveld vaak een laag met dood gras. Hierdoor kan water niet meer goed opgenomen worden in de bodem en komt er geen zonlicht onderin het gras. Met een verticuteermachine haal je niet alleen het mos weg, je zorgt er ook voor, dat het minder snel terug groeit. Mos houdt namelijk niet van zonlicht.

Voordelen van verticuteren

 • Je verwijdert mos uit je grasveld
 • Het stimuleert de groei van de graswortels
 • Lucht en water komen beter bij de graswortels
 • Zonlicht dringt beter door
 • Geen kunstmatige middelen nodig om mos te bestrijden

Wanneer moet je verticuteren?

Over het algemeen hoef je maar twee keer per jaar je verticuteermachine uit de schuur te halen, soms is een keer per jaar verticuteren zelfs al voldoende. De eerste keer verticuteer je in april of mei. Tijdens het verticuteren beschadig je namelijk het gras. Daarom verticuteer je in de periode, dat het gras het beste groeit, zodat het goed kan herstellen. Zo krijg je het mooiste resultaat. Als je veel last hebt van mos in je gazon, dan kun je in de herfst nog een tweede keer de verticuteermachine ter hand nemen. Dan kan het gras in de winter rusten en heb je in het voorjaar weer een prachtig, gezond gazon.

Verticuteerhark of verticuteermachine?

Om te verticuteren kun je een verticuteerhark of een verticuteermachine gebruiken. Een verticuteerhark is goedkoper in aanschaf, maar het verticuteren met een hark is behoorlijk zwaar werk. Je moet de messen van de hark namelijk zelf door de grond trekken. Dat is dus vooral geschikt, als je een klein gazon hebt. Een verticuteermachine maakt het werk een stuk lichter. Je hoeft hem alleen vooruit te rijden en de machine zorgt dat de messen diep genoeg in de grond worden gestoken. Je hebt verticuteermachines, die werken op elektriciteit of op benzine. Een verticuteermachine is duurder om aan te schaffen dan een hark, maar hij zal je veel tijd en energie besparen.

Verticuteer in 10 stappen naar een gezond gazon

Een gezond gazon is een mooi gazon. Gelukkig zijn er maar 10 stappen nodig om jouw gazon mooi groen en gezond te maken.

 1. Maak het gras vochtig, als het droog is besproei je het met water.
 2. Maai het gras mooi kort en verwijder het afgesneden gras.
 3. Stel de messen van de verticuteermachine in, zodat ze een centimeter diep snijden
 4. Verticuteer met de verticuteermachine het gras in rechte banen in lengte richting
 5. Verticuteer nog een keer in breedte richting, dus haaks op je eerdere banen
 6. Hark het dode mos uit het gazon
 7. Zaai als het nodig is nieuw gras op open plekken
 8. Bemest het gazon om de groei te stimuleren
 9. Check de zuurgraad van de bodem met een bodemtest
 10. Strooi eventueel kalk om de zuurgraad te verbeteren
Back to top