Wist je dat er diepvriesvoeding voor honden bestaat? Benieuwd naar de voordelen en nadelen van dit diepvriesvoer ten opzichte van reguliere droogvoeding? In dit artikel leggen we je meer uit over vers en rauw vlees voor honden! Daarnaast leggen we je het verschil tussen KVV (kant-en-klaar vers vlees) en BARF (Bones And Raw Food) hondenvoer uit.

Diepvriesvoeding: hoe werkt het?

Diepvriesvoeding klinkt heel eenvoudig en dat is het ook! Dit hondenvoer is vers vlees wat je ingevroren in de winkel kunt kopen. Vervolgens bewaar je dit in de vriezer en laat je het geruime tijd ontdooien voordat je het aan je viervoeter geeft. Zorg er voor dat je het pas aan je hond geeft als het helemaal ontdooit is en een kamertemperatuur heeft. Té koude voeding kan namelijk klachten veroorzaken bij je hond.

BEKIJK ALLE DIEPVRIESVOEDINGEN
null

Ga niet zelf aan de slag met rauw vlees

De kant-en-klare vers vlees maaltijden voor je hond bestaan grotendeels uit rauw vlees. Het is echter ongezond en onverantwoord om rauw vlees uit de supermarkt of van de slager aan je hond te geven. Aan de diepvriesvoedingen zijn namelijk belangrijke voedingsstoffen toegevoegd die je hond nodig heeft.

Voordelen diepvriesvoeding

Diepvriesvoeding kent voor- en tegenstanders. Dit komt doordat het niet wetenschappelijk is bewezen dat rauw vlees gezonder is dan reguliere brokken of blikvoeding. Er zijn echter wel voor- en nadelen op te sommen, waarna je zelf kan overwegen of diepvriesvoeding voor jouw situatie een optie is. De voordelen van diepvriesvoeding op een rij:

 • Honden vinden het meestal lekker, het sluit aan bij de natuurlijke behoefte;
 • Gezondere en mooiere vacht;
 • Een betere weerstand doordat het rauwe vlees goede bacteriën bevat;
 • Minder stank (lichaamsgeur, winderigheid, uit de bek stinken);
 • Minder jeukklachten of allergische reacties;
 • Lagere kans op artrose, gebitsproblemen en parasieten;
 • Behoudt voedingsstoffen beter en kan optimaal verteerd worden (minder ontlasting);
 • Zonder geur-, kleur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen en glutenvrij (dus geen rijst of granen);
 • Bevat meer vocht dan normale hondenbrokken;
 • Het werkt goed tegen overgewicht: KVV voeding bevat namelijk weinig tot geen koolhydraten.

Mogelijke nadelen diepvriesvoeding

Naast de voordelen van rauw vlees, zijn er ook nadelen te typeren. Niet iedere hond zal hier hinder van ondervinden, maar het is wel goed om de mogelijke nadelen te kennen. We sommen ze op:

 • Rauw vlees kan de Salmonella bacterie (of een andere bacterie) met zich meebrengen. Een hond die zo’n bacterie binnenkrijgt, zal hier over het algemeen geen last van hebben. Honden en katten krijgen maar zelden symptomen door salmonella, maar deze bacterie komt wél met de ontlasting naar buiten. Vooral voor jonge, zwakke en oudere honden kan het een gevaar zijn.
 • Je moet extra opletten met hygiëne, wat ervoor zorgt dat het meer tijd kost om te bereiden dan bijvoorbeeld hondenbrokjes.
 • De voeding is lastiger mee te nemen op vakantie.
 • Diepvriesvoeding is niet geschikt voor zogende of dragende teven. Zij kunnen namelijk een parasiet ontwikkelen en die doorgeven aan hun nesten.
 • Niet elke soort diepvriesvoeding bevat alle benodigde vitaminen en mineralen. Kies dus altijd voor een complete diepvriesvoeding. Geef bijvoorbeeld niet altijd het rauwe vlees van dezelfde diersoort, behalve als je het met de juiste aanvullende voedingsstoffen combineert.

Hoe bereid je diepvriesvoeding?

Diepvriesvoeding kan je niet zomaar opdienen aan je hond. Je dient hier anders mee om te gaan dan bijvoorbeeld brokjes en blikvoer. Houd je daarom aan onderstaand stappenplan:

 1. Zorg ervoor dat het diepvriesvlees zo snel mogelijk thuis in de vriezer wordt gestopt;
 2. Ontdooi het vlees in de koelkast in een afgesloten bak;
 3. Ontdooi niet meer dan de komende 2 dagen door je hond gegeten gaat worden;
 4. Voorkom aanraking van het vlees met andere (rauwe) producten;
 5. Vries ontdooid vlees nooit opnieuw in;
 6. Gebruik een apart mes en een aparte snijplank voor het vlees, maak deze voor- en achteraf goed schoon;
 7. Was je handen grondig na het klaarmaken van het vlees;
 8. Serveer het vlees op kamertemperatuur en laat vleesrestjes niet langer dan een paar uur staan.
null

Kun je diepvriesvoeding met droogvoeding afwisselen?

Stel... Je wilt af en toe diepvriesvoeding aan je hond geven, maar je wilt de rest van de week reguliere droogvoeding (bijvoorbeeld brokjes) geven. Is dit mogelijk? Het antwoord hierop is ja én nee. Ja, je kunt diepvries vers vlees prima afwisselen met het voeren van brokken, maar liever niet op dezelfde dag. Brokken en vers vlees hebben namelijk verschillende voedingswaarden. Als je deze twee met elkaar mengt weet je dus nooit of je hond te veel of misschien te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast is de samenstelling van beide voeders anders. Dit heeft tot gevolg dat iedere voeding op eigen wijze wordt verteerd. Het mengen van deze twee kan de voedselopname negatief beïnvloeden. In onderstaande video leggen we je er meer over uit!

Overstappen op diepvriesvoeding

Bij de meeste honden is de overstap snel gemaakt: je kunt prima in één keer overgaan op diepvriesvoeding. Je zou ook kunnen beginnen met één dag in de week en dit stapje voor stapje opbouwen. Echter, er zijn honden waarbij het wat lastiger is, bijvoorbeeld als ze een gevoelig maag-darmstelsel hebben. Hierbij is het belangrijk dat je hond went aan het rauwe vlees. Je kan in het begin kokend water over het rauwe vlees heen gooien. Let er hierbij op dat het bot goed gemalen is, want verhit bot kan lastig te verteren zijn.

Soorten diepvriesvoeding

Vers vlees is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Zo kan je kiezen uit verschillende merken en vormen, bijvoorbeeld een worst of blokjes. Het belangrijkste onderscheid is de splitsing tussen KVV (Kant-en-klaar Vers Vlees of ook wel Kompleet Vers Vlees) en BARF (Bones And Raw Food). Bij KVV zijn de maaltijden kant-en-klaar, waardoor je dus niets hoeft toe te voegen. Deze kant-en-klaar maaltijden bevatten vlees, vlokken, groenten en fruit. Bij BARF bepaal je zelf over de samenstelling van de menu’s en de kwaliteit ervan. BARF maaltijden bestaan uit bevleesde botten, spiervlees, fruit en groenten. Hieronder vind je een greep uit ons assortiment diepvriesmaaltijden:

Prins diepvriesvoeding

BEKIJK IN DE WEBSHOP

Pets Place Fresh

BEKIJK IN DE WEBSHOP

Farm Food diepvriesvoeding

BEKIJK IN DE WEBSHOP

Barfmenu diepvriesvoeding

BEKIJK IN DE WEBSHOP
null

Diepvriesvoeding alleen in de winkels verkrijgbaar!

Diepvriesvoer voor honden is niet online te bestellen en enkel te verkrijgen in onze winkels. Neem contact op met je lokale Pets Place filiaal om te kijken welke merken er op voorraad zijn. Bekijk hier de winkels die het dichtst bij jou in de buurt liggen!