Duitse Staande Hond (draadhaar)

Home » Rassen » Duitse Staande Hond (draadhaar)

Staande honden

Duitse staande draadhaar
Duitse staande draadhaar

Grootte Duitse Staande Hond (draadhaar)

Reu: 60-67 cm.
Teef: 56-62 cm.

Historie en gebruiksdoel Duitse Staande Hond (draadhaar)

De Duitse Staande hond bestaat in vier vachtvariëteiten; de korthaar, de draadhaar, de langhaar en de stekelhaar. De laatstgenoemde komt men buiten Duitsland nauwelijks tegen. Alle andere vachtvariëteiten zijn op zichzelf staande rassen. De Duitse Staande hond is een allround jachthond. De Duitse jagers hadden een hond nodig die het wild konden opstoten (=opjagen) om zodoende het wild te kunnen schieten. Vervolgens moesten de Duitse Staanders het aangeschoten wild apporteren door het bloedspoor te volgen. Dit wordt ook wel het ‘uitwerken van een zweetspoor’ genoemd. De Duitse Staande Hond kan prima gehouden worden door actieve mensen die niet bang zijn om duidelijk leiding te geven aan een hond. De draadharige variant is niet enkel stugger van vacht, ook zijn karakter is over het algemeen wat stugger.

Socialisatie en opvoeding Duitse Staande Hond (draadhaar)

De Duitse Staande Hond zal goed gesocialiseerd moeten worden. Leg de nadruk op onbekende mensen en kinderen, andere honden en bewegende objecten. Voorkom dat de hond succes heeft met ongewenst jagen. Leer de Duits Staanderpup het commando “Hier” zo snel als mogelijk.

Het opvoeden van de Duitse Staande Hond kent twee kanten. Doordat deze honden erg initiatiefrijk zijn, zal de (jonge) Duitse Staander in algemene zin ‘veel gedrag vertonen’. Door het gewenste gedrag te belonen en het ongewenste gedrag direct de kop in te drukken zodat de hond geen voordeel behaalt met zijn gedrag bent u al goed op weg. Dit vraagt echter wel om een ervaren baas die weet hoe hondengedrag ontstaat en veranderd kan worden. De andere kant van de Duitse Staande Hond is zijn werklustige, vasthoudende en plooibare kant. Deze kant maakt hem uiterst trainbaar en gehoorzaam.

Verzorging en gezondheid Duitse Staande Hond (draadhaar)

De Duitse Staander draadhaar heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. Losse, dode haren kunnen gemakkelijk verwijderd worden met een rubberen borstel. De vacht dient jaarlijks geplukt te worden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, erfelijke oogafwijkingen.

Duitse Staande Hond draadhaar is geschikt voor:

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren, jachthondensport. De Duitse Staande Hond heeft veel beweging en mentale activiteiten nodig.

Let op: de Duitse Staande hond is minder geschikt als beginnershond. Laat u goed voorlichten over de (voor)ouders van de pups indien u erover denkt om een pup van dit ras aan te schaffen. Met dit ras wordt nog actief gejaagd.