Dwergpinscher

Home » Rassen » Dwergpinscher

Grootte Dwergpinscher

Reu: 25-30 cm.
Teef: 25-30 cm.

Historie en gebruiksdoel Dwergpinscher

De van oorsprong uit Duitsland afkomstige Pinscher stamt af van boerderijachtige honden die door heel Europa gehouden werden. Het leven op deze boerderijen was idyllisch maar hard. Ze mochten hun eigen kostje bij elkaar scharrelen door ratten, mollen en muizen te vangen. Ook de bewaking was (en is) bij de Dwergpinscher in goede handen. Door hun ijverige waakdrift, sterk ontwikkelde territoriumdrift en hun wantrouwen naar vreemden zijn ze per uitstek geschikt voor deze taak. De Dwergpinscher is een verkleinde versie van de Duitse Pinscher

Socialisatie en opvoeding Dwergpinscher

Alle eigenschappen die de Dwergpinscher zo’n fantastische hond kunnen maken, kunnen hem tevens breken. Neem de Dwergpinscher al op vroege leeftijd mee naar buiten en laat hem uitgesproken positieve ervaringen opdoen met vreemden. Besteed ook aandacht aan afwijkende situaties, vreemde objecten, unieke geluiden, kinderen, honden, vee etc.

De opvoeding en de training van de Dwergpinscher is niet moeilijk. De hond behoort tot de slimste exemplaren die er bestaan. De beperkende factor is meestal de baas; de Dwergpinscher denkt vaak al een paar stappen verder dan de baas… Daarom is het belangrijk dat de hond vanaf dag 1 duidelijk begeleid wordt, restrictie kent en dat hij op strenge maar eerlijke wijze wordt opgevoed. Wissel gehoorzaamheidstraining af met het spelen van (bal)spelletjes. Leer de Dwergpinscher al op jonge leeftijd om eventjes alleen te zijn.

Verzorging en gezondheid Dwergpinscher

De kortharige Dwergpinscher heeft bijna geen vachtverzorging nodig. Een paar keer per maand kunnen de overtollige haren worden weggeborsteld met een rubberen borstel.

De Dwergpinscher is een kerngezond ras.

Dwergpinscher is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en Triathlon, Behendigheid, Fietsen, Joggen, speur- en reddingshondenopleiding. Vergeet niet om de Dwergpinscher mentaal te stimuleren door hem ‘puzzeltjes’ voor te schotelen.

Let op: om te voorkomen dat hij zich ontwikkelt tot een eenpersoonshond, dient de Dwergpinscher door het gehele gezin consequent te worden opgevoed. De Dwergpinscher is niet geschikt om als popje behandeld te worden.