Engelse Cocker Spaniel

Home » Rassen » Engelse Cocker Spaniel

Retrievers, Spaniels en Waterhonden

engelse cocker spaniel
engelse cocker spaniel

Engelse Cocker Spaniel

Grootte

Reu: 39-41 cm.
Teef: 38-39 cm.

Historie en gebruiksdoel

De Cocker Spaniel is een jachthond die oorspronkelijk werd ingezet tijdens de jacht op de houtsnip (=Woodcock) en de fazantenhaan (=Cockpheasant). De Engelse Cocker Spaniel heeft een niet loslatende jachtpassie. Het verschilt echter wel per nest en per exemplaar. Dit is namelijk sterk afhankelijk of er met de (voor)ouders nog actief wordt gejaagd. De Cocker Spaniel is een fijne gezinshond, mits men voldoende onderneemt met de hond.

Socialisatie en opvoeding

De Engelse Cocker Spaniel is niet zo heel moeilijk op te voeden. Zorg ervoor dat de pup voldoende in contact komt met mensen, kinderen, andere honden en huisdieren. Voorkom dat de pup al op jonge leeftijd succes heeft met jagen. Dit kunt u doen door de hond voldoende activiteit te bieden tijdens de wandeling.

De opvoeding en training van de Engelse Cocker Spaniel is niet ingewikkeld. De hond leert snel en is behoorlijk werklustig. Dit vraagt natuurlijk wel om een baas die ook daadwerkelijk met de hond aan de slag gaat. Gebeurt dit niet? Dan is de kans groot dat de ‘vrijbuiter’ in hem naar boven komt om voor het nodige vertier te zorgen. Gehoorzaamheid en discipline horen hier zeker niet bij. Wissel gehoorzaamheidstraining af met het spelen van spelletjes. Zo houdt u zijn aandacht bij de les.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de Engelse Cocker Spaniel vraagt om veel verzorging. Een regelmatige trimbeurt is noodzakelijk. De vacht dient dagelijks geborsteld te worden om klitten te voorkomen en de gehoorgang zal vrij van haren en overtollige oorsmeer gehouden moeten worden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; Heupdysplasie, erfelijke oogafwijkingen, hartafwijkingen en Patella luxatie.

Engelse Cocker Spaniel is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren, jachthondensport.

Let op: de kwaliteit van dit ras heeft ernstig geleden onder de ongereguleerde fokkerij. Ernstige (gedrags)afwijkingen waren eerder regel dan uitzondering. Het is daarom verstandig om een Cocker Spanielpup met stamboom aan te schaffen.