Engelse Bulldog

Home » Rassen » Engelse Bulldog

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

engelse bulldog
engelse bulldog

Engelse Bulldog

Grootte
Reu: 30-40 cm.
Teef: 30-40 cm.

Historie en gebruiksdoel

De huidige Engelse Bulldog stamt af van een zeer agressieve en bloeddorstige stierenvechter. Vroeger geloofde men dat stieren die in een staat van opwinding stierven malser vlees gaven. Het zg. ‘bullbiting’ was geboren. In arena’s werden complete volksstammen vermaakt met deze gruwelijke ‘sport’. De bouw van deze bloeddorstige honden was precies aangepast aan hun taak; laag op de poten, brede kaken, zwaartepunt aan de voorhand, losse huid, platte neus om door te kunnen ademen tijdens het bijten etc. Een verbod op het ‘bullbiting’ deed de populariteit van de Engelse Bulldog sterk dalen. Enkele mensen bleven zich bezighouden met het fokken van de Bulldog met als doel om een vriendelijke en goedaardige hond te creëren.

Socialisatie en opvoeding

Het is verstandig om de jonge Bull goed te socialiseren. Ondanks het feit dat deze hond qua karakter slechts een fractie is van de vroegere bloeddorstige hond, is een niet (goed) gesocialiseerde Engelse Bulldog allerminst een pretje! Het opdoen van positieve ervaringen laat diepe indrukken achter bij uw Bull, evenals negatieve ervaringen.

Vaak is de eigenaar de beperkende factor bij de opvoeding en training van de Engelse Bulldog. Men denkt dat de hond niet intelligent is en niet of moeilijk kan leren. Dit wordt nog eens bevestigd door het lompe uiterlijke en de clowneske verschijning. De Engelse Bulldog is echter niet achterlijk en kan prima leren! Hij is ook erg handig in het manipuleren van de ‘baas’. Hoe kan het ook anders met zo’n uiterlijk….

Verzorging en gezondheid

De korte vacht kan tijdens de verharingsperiode geborsteld worden met een zachte rubberen borstel. De huidplooien vragen de nodige verzorging (huidlotion).

Doordat het ras nog puur op uiterlijk wordt gefokt, en de Engelse Bulldog volgens fokkers en kenners aan deze rasstandaard moet voldoen, is het lichaam onderhevig geworden aan extremiteiten. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Engelse Bulldog tot de minst gezonde rassen behoort.
Gezondheidsproblemen: ademhalingsproblemen, erfelijke oogproblemen, hartproblemen, rugproblemen, huidproblemen, niet kunnen dekken/werpen.

Engelse Bulldog is geschikt voor

Een Engelse Bulldog is niet geschikt om fysieke sporten te beoefenen. Een gehoorzaamheidscursus is mogelijk en tevens vinden veel Bullen het leuk om met een bal of een trekkoord te spelen (samen met de baas). Pas hierbij wel op dat de jonge Bul niet overbelast wordt.

Let op: wees zeer kritisch wanneer u overweegt om een Engelse Bulldog aan te schaffen. Gezonde exemplaren zijn praktisch onvindbaar en gemiddeld kost een goede Bull €1500,- of meer.