Graanvrij hondenvoer, kattenvoer, konijnenvoer en paardenvoer is tegenwoordig erg populair in de diervoeding. Graanvrij voer kan vaak een allergie oplossen en voorkomt ook buikpijn, vachtproblemen en een teveel aan poep. In dit advies kan jij meer lezen over de voordelen van graanvrije voeding.
Waarom zit graan in diervoeding
Granen zitten in diervoeding als bindmiddel. Met alleen dierlijke producten en vlees gaat het niet lukken om stevig en houdbare diervoeding te maken dat ook nog eens vervoerd moet worden. Daarom wordt er graan toegevoegd als bindmiddel. Graan is niet alleen makkelijk, maar ook goedkoop.
Graanvrij dierenvoeding is geen voer zonder plantaardige producten, het voer heeft namelijk nog steeds bindmiddelen nodig. In graanvrij diervoer is het graan vervangen door andere ingrediënten, deze zijn makkelijker te verteren. Denk bij deze ingrediënten aan erwten en linzen. Van deze ingrediënten is meel te maken, net zoals van graan, maar deze vezels zijn makkelijker af te breken. Hierdoor is de kans op een allergie of buikpijn bij je huisdier kleiner, maar haalt ook je huisdier meer voedingsstoffen uit de voeding. Graanvrij dierenvoer is dus een stuk gezonder!
Graanvrij voer voor katten en honden
Graanvrije voeding voor honden en katten zorgt ervoor dat het dichter bij het natuurlijk dieet van de hond en de kat ligt. Honden en katten zijn namelijk carnivoren, dit betekent dat het hele maagdarmstelsel is aangepast om dierlijke producten te verwerken.
De korte zure spijsvertering is goed in het afbreken van proteïne en ontsloten granen die verhit worden. Echter worden uit deze granen meestal geen voedingsstoffen gehaald en je huisdier kan gevoelig zijn voor de gluten in het graan.
Tarwe is een van de meest voorkomende allergieën bij honden en katten. Wanneer je huisdier een tarwe-allergie heeft zal er moeten worden gekozen voor graanvrije voeding. Deze huisdieren krijgen niet alleen buikpijn, maar ook huid- en vachtproblemen kunnen een grote rol spelen.
Graanvrij voer voor konijnen
Konijnen zijn geen carnivoren, maar ook voor konijnenvoer bestaan er graanvrije varianten.
Graanvrij konijnenvoer zie je steeds meer op de markt komen. Waarom is graanvrij voeren beter voor konijnen? De reden hiervan is dat granen ongeveer 30 tot 40% koolhydraten bevatten en in gras en hooi is deze concentratie een stuk minder, namelijk 5 tot 15%.
Granen hebben dus een hoger gehalte aan koolhydraten dan de natuurlijke voeding van konijnen. De koolhydraten in granen worden omgezet in suikers, teveel suikers in konijnenvoer zorgen ervoor dat de slechte bacteriën in de konijnendarmen worden gevoed.
Een konijn die een brok eet met veel graan en dus een hoog koolhydraat gehalte kan op een lange termijn chronische diarree krijgen. Zeker wanneer een konijn teveel brok krijgt en/of niet genoeg hooi erbij eet. Wanneer dit ter sprake is kan er het beste worden overgestapt op graanvrije brok.
Graanvrij voer voor paarden
Ook voor paarden is er graanvrije voeding beschikbaar. Vroeger werkten paarden veel op het land. Toen hadden de paarden een hoge energiebehoefte en minder tijd om te eten. Vroeger was het voeren van graan dus zeer efficiënt vanwege het hoge energiegehalte dat het graan te bieden heeft.
Een granenmix wordt voornamelijk gevoerd om energie toe te voegen aan het voerrantsoen. Granenmixen zijn daarom geschikt voor paarden die moeten presteren en voorzien in extra energie. Granenmixen of muesli ’s met haver, ondersteunen tijdens een piekprestatie en geven het paard meer pit. Granenmixen of muesli ’s zonder haver, maar met veel olie, oliehoudende zaden of gerst zijn geschikt voor paarden die een duurprestatie verrichten en ondersteunen het uithoudingsvermogen van het paard.
Voor sommige paarden kunnen granen dus beter vermeden worden, zoals:
- Paarden met een glutenallergie (komt bijna niet voor)
- Paarden met obesitas
- Paarden met een regelmatig terugkerende hoefbevangenheid
- Paarden met darmproblemen (chronische dunne mest)
- Paarden die geen inspanning verrichten
Vooral paarden met een suikergerelateerde aandoening, zoals insulineresistentie en hoefbevangenheid, reageren slecht op grote pieken in de bloedsuikerspiegel. Grote hoeveelheden krachtvoer met veel suikers en zetmeel worden daarom afgeraden.