In principe is het lichaam van jouw hond of kat prima in staat om de oren gezond te houden. Huisdieren met hangende oren, een nauwe gehoorgang of veel haar in het oor, maar ook dieren die veel zwemmen, lopen meer risico op ontstekingen en overmatig oorsmeer. Dit vergroot de kans op oorproblemen, zoals bijvoorbeeld een ontsteking.

Symptomen oorproblemen

  • Schudden met de kop
  • Krabben aan het oor
  • Met de oren langs een meubelstuk schuren
  • Pijn bij aanraking
  • Een rode, warme of verdikte oorhuid
  • Stinkende oren

null

Bezoekje aan de dierenarts

Herken je bovenstaande signalen of twijfel je? Ga dan naar de dierenarts. Een oorontsteking kan namelijk tot een andere, serieuze aandoening leiden.

Oorzaken oorproblemen

Bacteriën zijn een veelvoorkomende oorzaak van een ontsteking. Plotselinge groei van bacteriën die op de huid voorkomen kunnen pus en roodheid veroorzaken. De bacteriën in de gehoorgang die we niet kunnen zien, dit zijn de zogenaamde pathogene bacteriën, zijn veel ernstiger en moeilijker te behandelen.

Gisten zijn eencelligen schimmels. Deze kunnen een ernstige oorinfectie veroorzaken. Deze infectie kan nog wel eens hardnekkig kan zijn

Een vreemd voorwerp dat niet thuishoort in het oor, kan ook voor acute oorproblemen zorgen. In de zomer is de grasaar vaker de oorzaak van oorproblemen.

Huidproblemen zoals allergieën zijn een zeer onderschatte oorzaak van (vooral) chronische oorklachten. Meer dan 50% van alle chronische oorproblemen hebben een huidprobleem als onderliggende oorzaak. Het milieu in het oor is namelijk gunstiger voor bacteriën en gisten, deze zijn namelijk warmer, vochtiger en beschikt over meer huidvetten.

Oormijt is een zeer besmettelijke parasiet. Deze parasiet komt voornamelijk voor bij jonge dieren. De parasiet wordt namelijk vaker meegenomen vanuit het nest, doordat een volwassen hond drager is. Wanneer je meerdere huisdieren hebt, heb je een grote kans dat je deze ook zult moeten behandelen tegen oormijt.

Bij een teveel aan oorsmeer zijn de oren niet pijnlijk, maar kunnen deze wel stinken of jeuk veroorzaken. De kans op oorontsteking kan ook toenemen bij een overmatige oorsmeer productie.

Een veel voorkomende oorzaak bij chronische ontsteking is een te korte behandeling met de antibioticazalf. Het zalven moet minimaal 5 dagen tot één week achter elkaar. Te vroeg stoppen of teveel verschillende zalven proberen zonder een gericht bacteriologisch onderzoek zijn grote fouten die voor resistentie van de bacteriën kan doen ontstaan. Deze bacteriën zijn dan ook extra lastig te bestrijden.

Voorkomen van oorproblemen

Het voorkomen van oorproblemen kan door deze vaker schoon te maken en de oorcontrole.

De oren schoonmaken is van belang om ontstekingen te voorkomen. Het oor kan je het beste 1 keer per week controleren op vuil, wondjes en infecties. Verwijder alleen het overtollig oorsmeer en blijf uit de gehoorgang.

Het controleren van de oren doe je door te voelen aan de oren en hier in te kijken en aan te ruiken. Wanneer het afwijkend is ga je zo snel mogelijk naar de dierenarts. Het is verstandig om op jonge leeftijd al te beginnen met oorcontroles. De meeste dieren vinden het namelijk niet fijn als je aan zijn of haar oren zit.

null

Honden met hangende oren

Honden met hangende oren hebben de controle het hardst nodig, dit omdat ingroeiende haren en vocht snel tot irritatie kunnen leiden. Knip in het geval van teveel beharing in het oor het overtollige haar bij.

Oorreinigers

Het schoonmaken van de oren kan op verschillende manieren met verschillende producten. Overleg wel eerst of dit nodig is met de dierenarts. Het cleanen van een gezond milieu zorgt namelijk juist voor verstoring van het evenwicht en hierdoor wordt de kans op oorontsteking juist vergroot.

Het schoonmaken kan met de Ear Clean Cat en Dog oordoekjes van Versele-Laga. Deze doekjes zijn op basis van natuurlijke plantenextracten. Deze doekjes reinigen en verzorgen de oorschelp op zachte wijze.

Beaphar oorreiniger verzorgt het uitwendige gedeelte van de gehoorgang. Dit zijn druppels waardoor het oorsmeer gemakkelijk wordt opgelost. Deze oordruppels hebben een reinigende werking.

Puur natuur Auris is om de oren van je hond of kat schoon en fris te houden. Gebruiken dit product bij overmatige oorsmeerproductie, jeuk en roodheid van de oren. Let goed op de dosering, dit staat op de verpakking weergegeven.

Met speciale oorstokjes kun je voorzichtig de oorschelp schoonmaken.

BESTEL HIER OORREINIGERS