Hamsterscaping helpt jouw hamster om natuurlijk gedrag te stimuleren in de hamsterkooi. Hamsters zijn nieuwsgierige dieren en zijn in de natuur continu op ontdekkingstocht. Tunnels worden gegraven, er wordt een weg geklauterd door het nestmateriaal en de beschutte plekjes worden gevormd en beloond. Aan jou als hamstereigenaar dé taak om dit gedrag te stimuleren met hamsterscaping in jouw hamsterkooi! Dit advies helpt jou met het vormen van de hamsterscaping ideeën!

null

Wat is hamsterscaping?

Met hamsterscaping bouw je in de hamsterkooi zelf een verrassende leefwereld vol met uitdagingen voor jouw knaagdier! Naast een hamsterkooi, kun je ook gebruik maken van een grote glazen bak, zoals een aquarium.

Hamsterscaping ideeën

Het bedenken van je eigen hamsterscape kan best een uitdaging zijn! Om de hamsterscaping ideeën te realiseren, bepaal van tevoren wat jouw strategie zal zijn: teken alles uit op een plattegrond of improviseer met de hamsterscaping benodigdheden in de hamsterkooi. Ongeacht wat jouw aanpak zal zijn, de onderstaande huisdierbaasjes geven voorbeelden om jouw hamsterkooi als een waar paradijs te laten voelen! Heb jij ook een gave hamsterscape gemaakt? Deel deze met ons met @petsplacenl op Instagram. Wanneer je dit doet kom je niet alleen op deze pagina, maar ook op onze inspiratiepagina! Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart van Pets Place ter waarde van €20,-! Met dit extraatje kan je de hamsterscape nóg uitgebreider maken.

null

Boodschappenlijst voor een hamster

Heb je nog geen hamster maar wil je er wel één? Lees hier alles over de basisbenodigdheden van een hamsterkooi! Dit is de basis van hamsterscaping.
LEES OVER DE BENODIGDHEDEN VAN EEN HAMSTERKOOI

Hamsterscaping benodigdheden

Wanneer je genoeg hamsterscaping ideeën hebt opgedaan, is het tijd om te starten om zelf de hamsterkooi te verbeteren met de hamsterscaping benodigdheden! Onder de onderstaande lijst kun je producten bekijken in onze webshop en lees je meer informatie over de hamsterscape benodigdheden.

 • Hamsterscape bak.
 • Ladders.
 • Kurktunnels.
 • Huisje.
 • Loopwiel.
 • Mos.
 • Katoen nestmateriaal.
 • Badzand.

 Hamsterscape bak

Een ruim, glazen verblijf met traliedeksel is ideaal om zicht te hebben van je knaagdier en waar je een dikke laag bodenbedekking kunt plaatsen. Daarnaast heeft deze bak een traliedeksel waar je huisdier niet doorheen kunt kruipen. De Ferplast Jerry is perfect voor hamsterscaping!

Ferplast Knaagdierenkooi Jerry 101 - Dierenverblijf - 101.7x52.2x51.9 cm
BESTEL FERPLAST JERRY IN DE WEBSHOP

Ladders

Van punt A naar punt B met een natuurlijke look. De ladders van Trixie Natural Living zijn veilig en tillen het plezier in de hamsterkooi letterlijk naar een hoger niveau. Kies jij voor een ladder van 27 centimeter of staat de ladder van 55 centimeter beter in de hamsterkooi?

Kurktunnels

Naast het plezier die een hamsterscape met zich brengt, is een veilig holletje essentieel voor je hamster. Een kurktunnel is een veilige en natuurlijke schuilplaats voor je hamster.

BESTEL EEN KURKTUNNEL IN DE WEBSHOP

Huisje

Wie knabbelt er aan dit huisje? Knaagdieren zoeken een plekje om te schuilen, welke ook bestand moet zijn voor het knagen! Een huisje kan zo’n plekje bieden en lees hier waarom knaagdieren knagen!

BESTEL EEN HUISJE IN DE WEBSHOP

Loopwiel

Wist je dat hamsters in de natuur kilometers kunnen lopen op zoek naar voedsel en water? Hamsters zijn voornamelijk ’s nachts actief. Terwijl jij ligt te slapen, wil de hamster graag bewegen. Om kilometers te maken mag een loopwiel dus zeker niet ontbreken!

BESTEL EEN LOOPWIEL IN DE WEBSHOP

Mos

Mos is perfect voor een hamsterscape, aangezien veel hamsters in gevangenschap het gevoel van mos onder de pootjes niet kennen. Het geeft een natuurlijke uitstraling in het verblijf en dient daarnaast als nestmateriaal! Pluk echter geen mos in het bos, aangezien onbekend is wat met dit mos is gebeurd. Koop bijvoorbeeld mos van Trixie of Esve.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Maatregelen voor plaatsing in de hamsterkooi!

Soms kunnen ongewenste verstekelingen in het mos overblijven. Vries het mos minimaal 48 uur in een gesloten verpakking in en laat het mos drogen op een donkere, droge plek om zeker te zijn dat ziekteverwekkers en ongedierte uit het mos zijn.
BESTEL EEN MOS IN DE WEBSHOP

Katoen nestmateriaal

Katoen nestmateriaal is zacht en graafbaar, onmisbaar voor een hamsterscape dus! Het is naast nestmateriaal goed als bodembedekking en dit nestmateriaal is stofvrij, wat ideaal is voor dieren met gevoelige luchtwegen. Om voor het graven meer stevigheid aan katoen nestmateriaal te geven, is het verstandig om het te mengen met ander bodembedekking als houtkorrels. 

BESTEL EEN KATOENEN NESTMATERIAAL IN DE WEBSHOP

Badzand

Het badzand wordt door hamsters, maar ook andere knaagdieren en kippen, gebruikt om het overtollige vet en vochtigheid uit de vacht te halen. Daarnaast wordt het zand door sommige hamsters gebruikt om ontlasting in te begraven. Badzand is een must-have voor iedere hamsterscape!

BESTEL EEN BADZAND IN DE WEBSHOP
null

Kan je bij hamsterscaping planten gebruiken?

Om het natuurlijke sfeer door te trekken, kun je denken aan het gebruik van planten. Wanneer in een hamsterscaping planten gebruikt worden, kunnen planten opgegeten worden, welke diarree en gasvorming kunnen veroorzaken. Om een natuurlijke look met veilige planten te creeëren, is de Esve Pet Bouquet dé oplossing voor jou!
BESTEL DE ESVE PET BOUQUET IN DE WEBSHOP

Hamsterscaping inrichten met 4 tips!

Wanneer je alle benodigdheden hebt gehamsterd en je voldoende ideeën hebt opgedaan, is het tijd om de hamsterscape in te richten! In een overzichtelijke lijst aan tips wordt de inrichting van de hamsterscaping werkelijkheid.

 • null

  Kies een geschikt verblijf

  Gebruik een ruim verblijf, zo is een glazen bak ideaal. Hierin passen alle materialen welke gebruikt worden om te klimmen en te klauteren. Plaats het verblijf op een rustige plek welke niet direct in het zonlicht staat of op de tocht staat. Ook is het van belang om het verblijf niet direct naast de televisie of andere elektrische apparaten te plaatsen, aangezien hamsters een sterker gehoor dan wij mensen hebben. Houd als laatst andere dieren zoals honden en katten uit de buurt om extra stress te voorkomen.

 • null

  Vul het verblijf met bodembedekking

  Vul de bodem met een dikke laag bodembedekking zodat je hamster de mogelijkheid heeft om gangen te graven. Een minimale hoogte van bodembedekking is 20 centimeter en des te meer, des te beter! Pas op als je zware objecten er bovenop zet! Hamsters zijn namelijk meesters in graven, maar een inschattingsfout kan de tunnel dan doen instorten. Vul het verblijf met verschillende soorten bodembedekking, zodat je verschillende soorten ondergronden na kan bootsen en om de bodembedekking meer stevigheid te geven. Ander nestmateriaal zoals mos, badzand en katoen netmateriaal doen wonderen!

 • null

  Plaats huisjes en speelgoed

  Met een huisje en wat natuurlijk speelgoed maak je het natuurlijke hamsterverblijf helemaal af en zal jouw knager zich niet snel vervelen. Verstop af en toe wat lekkers in of tussen deze speeltjes. Ze zullen dan aan het werk moeten om dat lekkers te bemachtigen.

 • null

  Laat jouw creativiteit los

  Laat je creativiteit de vrije loop en creëer een droomwereld vol verrassingen. De hamster zal het geweldig vinden en jij kan genieten van een mooi aanzicht. Wil je nog meer inspiratie opdoen voor hamsterscaping? Kom dan langs in één van onze winkels! Zoek hier een winkel bij jou in de buurt.

ZOEK EEN WINKEL BIJ JOU IN DE BUURT