Alhoewel honden niet kunnen praten, zijn er tòch manieren waarop je een goed beeld kan krijgen van wat je viervoeter je probeert te vertellen. Een hond laat namelijk door zijn lichaamstaal zien of hij bijvoorbeeld ontspannen, enthousiast of agressief is. Natuurlijk kunnen honden zich op enorm veel verschillende manieren uiten, maar om deze hondentaal altijd goed te interpreteren blijkt lastig. Hieronder volgt een opfriscursus met 20 verschillende gedragingen die vaak voorkomen bij honden. Ken jij ze allemaal?

Een ontspannen en nieuwsgierige blik, gespitste oren en een neutrale staart.

Een zelfverzekerde houding, aandachtige blik met gespitste oren een een hoge staart.

Een angstige blik, de oren naar achteren gericht, het lichaam is ineen gekropen en de staart klemt zich tussen de benen tegen de buik aan.

Een dreigende blik waarbij veel oogwit te zien is, alle tanden zijn ontbloot en de oren zijn naar achteren gericht. Het gespannen lichaam is naar achteren gericht en de staart kwispelt strak van spanning. De hond gromt, blaft en kan bijten.

De blik wendt zich af om oogcontact te vermijden of te onderbreken waardoor spanning tussen honden direct afneemt. Dit wordt ook wel een kalmerend signaal genoemd.

Gapen is een kalmerend signaal wat zorgt voor vermijding van conflicten en de spanningen verlaagt. Wordt vaak vertoond in combinatie met andere kalmerende signalen.

Tongelen is een kalmerend signaal wat zorgt voor vermijding van conflicten en de spanning verlaagt. Wordt vaak vertoond in combinatie met andere kalmerende signalen.

Snuffelen is een kalmerend signaal wat zorgt voor vermijden van conflicten en de spanning verlaagt. Wordt vaak vertoond in combinatie met andere kalmerende signalen.

Krabben is een kalmerend signaal en wordt vaak vertoond in een conflicterende situatie. Het verlaagt de spanning.

Schudden geeft aan dat je hond gestrest is. Stress kan ontstaan als je hond het gevoel heeft de controle over de situatie te verliezen of tijdens onvoorspelbare gebeurtenissen.

Honden die zich op hun gemak en vertrouwd voelen, kunnen zich helemaal ontspannen door relaxt op hun rug te liggen.

Een vrolijke blik, ontspannen oren en eventueel een lik over je hand. De staart kwispelt vrij.

Uitdagend gedrag om andere honden uit te nodigen om te spelen of om andere honden te kalmeren.

De hond vertoont een mix van onzekere en zelfverzekerde signalen. De oren naar achteren, de strakke blik, de tanden zichtbaar en de lage stand van de kop geven onzekerheid aan. De hoge staart geeft echter zelfverzekerdheid aan.

De onzekere blik en naar achter gedraaide oren samen met een geheven voorpoot geeft aan dat je hond onzeker is.

De grote ogen, de platte oren, de ineengedoken houding, de staart die plat tegen het lichaam gedrukt zit en het beven geeft aan dat je hond angstig is.

De hond zal zich groot opstellen, de oren staan rechtop, en de staart zal gespannen overeind staan.

Het afwenden van het lichaam is een kalmerend signaal wat zorgt voor het vermijden van conflicten. Het verlaagt de spanning in een gespannen situatie.

De gespannen kop, het geheven voorpootje, de lage staart en de trage beweging geven aan dat je hond onzeker en zelfs wat angstig is.

Een strakke en dreigende blik met stralende ogen en de oren staan naar voren gericht. Alleen de voortanden zijn ontbloot. Het gespannen lichaam is naar voren gericht en de staart staat hoog en kwispelt van spanning. De hond gromt, blaft en zal vrijwel zeker bijten.