Het is warm en de zomerzon schijnt. Tijd voor een barbecue! Maar pas op, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Veel honden zijn net als overenthousiaste peuters, ze moeten goed in de gaten gehouden worden. Hoe zorg je voor een hondvriendelijke barbecue? Lees snel verder, want we hebben alle gevaren en handige tips op een rijtje gezet.
Gevaren
Je staat net op het punt een hap van een zelfgebouwde hamburger te nemen. Uit de hoek van je oog zie je dat je verlekkerd aan wordt gekeken. De hond lust ook wel een hapje! Mogen honden barbecue vlees eten? Kort gezegd: nee. Hieronder lees je de risico’s van vlees voeren aan de hond en andere gevaren tijdens het barbecueën met een hond in de buurt.
Barbecue vlees aan de hond geven
Geef je hond geen vlees dat voor de barbecue bestemd is. Barbecue vlees is vaak bereid en gemarineerd, dit vlees bevat te veel vet en zout waar honden ziek van kunnen worden. Bovendien groeit het aantal bacteriën in het vlees wanneer het buiten de koelkast wordt bewaard. Als je hond rauw ongekoeld vlees eet kan de hond ziektes krijgen als salmonella, E.coli en Listeria. Bovendien leer je de hond slechte gewoonten aan kan hij of zij bij iedere maaltijd gaan bedelen. Neem het zekere voor het onzeker en geef je hond tijdens het barbecueën geen vlees dat voor mensen is bedoeld.
Botten aan de hond geven
Geef geen botten van barbecuevlees aan je hond. Botten van spareribs, lamskotelet, kippenpootjes en andere stukken vlees zijn vaak bros. De botten van barbecuevlees kunnen versplinteren wat verwondingen aan de mond van je hond of maagperforatie kan veroorzaken. Breng je hond direct naar de dierenarts als hij een bot heeft ingeslikt!
Maïskolf aan de hond geven
Honden kunnen normaliter zonder problemen maïs eten. Maar voer geen (stuk) maïskolf aan je hond. Het harde deel van de kolf kan vast komen te zitten in de keel van je hond of darmobstructies veroorzaken. Als je toch de hond maïs wil geven, zorg er dan voor dat er geen olie of boter op zit en dat je het van de kolf af hebt gehaald. Houd je hond in de gaten rond de maïskolven, als hij er stiekem een van tafel grist kan hij dus ziek worden. Breng je hond naar de dierenarts als je denkt dat hij of zij het harde deel van de maïskolf heeft doorgeslikt.
Brandwond gevaar
Houd je hond uit de buurt van de hete barbecue. Een nieuwsgierige hond kan te dichtbij komen en zichzelf per ongeluk verbranden. Denk ook aan as en stukjes kool dat uit de barbecue kan vallen. Je hond kan zijn voetkussentjes lelijk verbranden als hij op een stuk hete kool of as gaat staan. Smeer geen vaseline of vette zalf op een brandwond van je hond. Houd het verbrande deel onder koud water en breng je hond naar de dierenarts waar hij op de juiste manier behandeld kan worden.
Spiesjes en satéprikkers
Een sateetje of een shaslick ziet er voor je hond uit als een lekkere traktatie. Wat de hond niet ziet zijn de scherpe houten spiezen die zich in het vlees verschuilen. Het per ongeluk binnenkrijgen van houten prikkers kan verwondingen aan de mond en darmperforatie veroorzaken bij je hond. Gooi de houten satéprikkers direct in een afgesloten vuilnisbak, zodat je hond niet verleid wordt om de stokjes af te likken. Breng je hond naar de dierenarts als hij toch houten prikkers heeft doorgeslikt.
Overige gevaren
Houd je hond goed in de gaten. Voorkom dat de hond borden, bestek of barbecue gereedschap aflikt. Deze bevatten vaak resten van sauzen en oliën die diarree veroorzaken bij honden. Laat etensresten niet onbewaakt achter. Hoe goed honden ook getraind zijn, ze kunnen het vaak niet laten om een onbewaakt stukje eten te “stelen”. Kijk ook uit met eten zoals avocado, tomaat, ui en champignons. Hier lees je meer over voedsel dat honden niet mogen eten.
Hondvriendelijk BBQ’en
Natuurlijk wil je genieten van het barbecueën, de gezelligheid en de zon. Voorkom constante zorgen over de hond, door een goede voorbereiding en een hondvriendelijke barbecue
Spelen met je hond
Houd de hond bezig. Als je hond afgeleid is zal hij of zij minder snel geneigd zijn een hap te nemen van al het mensen eten. Laat de hond apporteren, mits er genoeg ruimte is om dit ver van de brandende barbecue vandaan te doen. Je kan je hond ook een denkspelletje laten doen of zijn of haar favoriete speelgoed geven. Zorg er voor dat je genoeg hondenspeelgoed en ander vermaak meeneemt voor de hond.
Hoge tafels
Bewaar, voor een hondvriendelijke barbecue, het barbecue vlees en ander eten op hoge tafels. Je hond wordt minder verleid door al het voedsel als het uit zijn zicht is en de hond kan er minder goed bij als het op een hoge tafel ligt. Het is dus een slim idee om salades, gegaard vlees, brood en sauzen te bewaren op statafels of een andere tafel op hoge poten.
Afgesloten vuilnisbakken
Voorkom dat je hond etensresten uit het afval pikt, door etensresten, houten prikkers en plastic servies weg te gooien in een afgesloten vuilnisbak. Door het afval direct op te ruimen en in een afgesloten bak te gooien, verklein je de kans dat de hond etensresten of houten prikkers naar binnen schrokt.
Houd de hond binnen, aangelijnd of in een ren
Om te voorkomen dat je de hond de hele tijd in de gaten moet houden, kun je er voor kiezen de hond aan te lijnen of binnen te houden. Een puppy of kleine hond zou je buiten in een ren kunnen houden. Houd er wel rekening mee dat je ook dán de hond nog in de gaten moet houden. Een andere aanwezige bij de barbecue zou onbedoeld kwaad kunnen doen door de hond mensen voedsel te geven.
Houd je hond goed in de gaten
Of je de hond nu aangelijnd, binnen houdt of ontzettend goed hebt getraind, houd je hond altijd goed in de gaten tijdens een barbecue. Een ongeluk zit in een klein hoekje en wat je hond doet en gevoerd krijgt door anderen heb je niet altijd zelf in de hand.