De meningen over het kortwieken van je kromsnavel zijn altijd erg verdeeld. Het kortwieken van je vogel kan namelijk voor- en nadelen hebben. Veel mensen geven aan dat het onnatuurlijk is om je vogel te (laten) kortwieken. Ook kan de vogel minder goed wegvliegen voor gevaar. Vaak zijn veel nadelen van het kortwieken gebaseerd op het slecht knippen van de vleugels. Daarom wordt in dit advies artikel uitgelegd hoe het kortwieken bij een kromsnavel precies in zijn werk gaat.

null
Heb jij nog nooit een vogel gekortwiekt? Laat dit dan doen door een specialist. Er zijn verschillende dingen die fout kunnen gaan bij het kortwieken die zorgen voor nadelige effecten bij jouw vogel.

Hoevaak?

De veren van een vogel groeien het hele jaar door, het is te vergelijken met de haren van onze wenkbrauwen. De veren groeien tot een bepaalde lengte en vallen daarna uit. Tijdens de ruiperiode vallen er meerdere veren uit dan door de rest van het jaar. Wanneer de veren worden afgeknipt groeien ze gewoon dus weer aan. Dit is waarom je je vogel ongeveer 2 tot 3 keer per jaar moet bijknippen.

Hoe?

Wanneer je een vogel gaat kortwieken is het makkelijker om dit samen met iemand te doen. Op deze manier kan een iemand de vogel vasthouden, met de hand of in een handdoek. De ander persoon kan de vleugel spreiden en knippen. Gebruik altijd een scherpe schaar, ander duurt het kortwieken alleen maar langer en dit is erg stressvol voor je vogel.

Er zijn verschillende manier van kortwieken en daarnaast zijn er ook verschillende niveaus van hoe ver of hoeveel veren er geknipt worden. Je kunt beginnen met het verwijderen van 4 of 5 veren aan elke vleugel. Dan laat je de vogel hier aan wennen. Indien je merkt dat de vogel nog steeds goed kan vliegen, dan kun je er nog 1 of 2 veren bijknippen. houdt de vogel de komende dagen erna goed in de gaten. Je kunt namelijk merken dat ze zich binnen een paar dagen na het kortwieken al zo goed aangepast hebben aan hun verminderde vliegkunsten, dat ze weer een stuk ‘verder’ komen als de eerste dag. Ze moeten natuurlijk veel meer kracht maken om in de lucht te blijven of ergens naar toe te springen/vliegen, dus die borstspieren worden ook nog eens goed getraind.

Na de kortwiekbeurt

Wanneer je vogel is gekortwiekt betekend dit niet altijd dat ze niet meer kunnen vliegen. Pas dus op dat je jouw vogel niet gelijk los laat.

Vogels die pas gekortwiekt zijn zullen enige tijd nodig hebben om hier aan te wennen en zullen zich hier ook aan aanpassen. Dit betekent dat een vogel misschien de dag van het kortwieken nog geen meter verder kan komen, maar na 3 dagen plots wel 10 meter ver kan komen! Een vogel zal zich o.a. aanpassen door meer kracht te gaan gebruiken tijdens het ‘vliegen’ en zo zijn borstspieren trainen, waardoor hij ook beter resultaat in het ‘vliegen’ zal bereiken.

Ieder persoon zal weer op een andere manier kortwieken en elke vogel zal ook anders reageren na een kortwiekbeurt. Na een kortwiekbeurt moet je dus zeker minstens enkele dagen de tijd nemen om je vogel te observeren en te kijken hoe ver hij kan komen. Het is immers mogelijk dat de vogel niet voldoende gekortwiekt is en hij toch nog redelijk ver kan komen. Een verdere kortwiekbeurt is dan nodig. Doe je vogel daarom altijd een tuigje om wanneer je met hem naar buiten gaat.