Jachthonden en de voorjager

Jagen gebeurt in Nederland niet meer om te overleven maar is nog wel noodzakelijk om het wild in natuurgebieden in balans te houden. Meestal jaagt een jager met een voorjager. Een voorjager kan samen met zijn hond het wild opsporen die buiten het zicht van de jager is. Een jachthond kan tijdens de jacht ook noodzakelijk zijn als het wild uit of over het water gehaald moet worden. Voor de voorjager en de hond worden er jachtproeven, wedstrijden en trainingen georganiseerd. Tegenwoordig worden echter ook veel jachthonden als gezelschapshond gehouden. Jachthonden hebben namelijk veel aantrekkelijke eigenschappen zoals dat ze actief en mensgericht zijn. Er zijn verschillende soorten en typen jachthonden die elk een specifieke taak in de jacht hebben.

info

De bloedhond

De bekendste speurhond of zweethond is de bloedhond. Deze hond werd ook gebruikt om de meute te ondersteunen.

Drijfjacht

De drijfjacht is een van de meest oorspronkelijkste jachtvormen. De drijvers jaagden het wild in de gewenste richting. In het verleden jaagden de jachthonden het wild de netten in, nu jagen de drijvers de prooi richting de jager.

Parforcejacht

Bij deze jachtvorm wordt er gebruik gemaakt van een meute en worden de honden brakken of lopende honden genoemd. Deze honden volgen net zo lang het spoor van de prooi totdat deze is uitgeput. De honden doden dan zelf het kleinwild of wachten op de jager bij groter wild. Kenmerkend voor brakken of lopende honden is dat deze voortdurend blaffen. De jager kon zo gemakkelijker de honden volgen richting de prooi. Een voorbeeld van een hond die onder deze categorie valt is de welbekende Beagle.

Als het spoor moeilijk te volgen is voor de brakken of lopende honden kan er gebruik worden gemaakt van gespecialiseerde speurhonden. Deze worden zweethonden genoemd. De naam van deze hond slaat op het spoor die het aangeschoten wild achterlaat. In veel gevallen wordt de meute, dus de lopende honden, ondersteunt met zweethonden.

Bovenstaande honden kunnen getypeerd worden als speurjagers, ze gebruiken namelijk als voornaamste jachtmiddel de neus. Er zijn ook zichtjagers die de meute kunnen ondersteunen. Deze jachthonden trekken een snelle sprint naar de prooi toe als deze in zicht is. Deze honden worden ook wel windhonden genoemd.

Staande honden

Deze honden worden gebruikt in de jacht op zowel vogels als haar wild. Als deze jachthond de prooi heeft benaderd blijft deze doodstil staan totdat de jager het commando geeft. De jager kan dan de prooi schieten.

Retrievers

De retrievers nemen een rol in de jacht na het schot. Zoals de naam al doet vermoeden brengen de retrievers het geschoten klein wild naar de jager.

Jachttrainingen

Nu je wat meer weet over de verschillende jachttechnieken en jachthonden ben je misschien gaan denken: “misschien is dat wel wat voor mij en mijn hond”. Jachttrainingen zijn super leuk voor jou en je hond want je kan ook heerlijk samen met elkaar optrekken tijdens de training. Je hond kan verschillende diploma’s halen op gebied van apporteren, speurwerk en jachtwerk.

Royal Canin heeft voor verschillende (jacht)hondenrassen voeding op maat

Voeding op maat helpt je hond gezond te blijven van pup tot senior. Jachthonden hebben specifieke karaktertrekken en fysieke eigenschappen hebben die passen bij het leven van een jachthond. Houd rekening hiermee met een voeding op maat. Gebruik voer voor rashonden of kies een alternatief dat past bij het formaat en de leeftijd van je hond. Veel soorten jachthonden hebben aanleg voor overgewicht. Jouw hond ook?  Probeer dan eens light hondenvoer om zijn gewicht onder controle te houden.