Katten communiceren zowel verbaal als non-verbaal. Wanneer het etenstijd is, is er een grote kans dat de kat zal miauwen om zijn interesse in het eten aan te geven. Zo heeft de kat voor verschillende situaties, denk aan jacht, onderling contact met andere katten en tijdens etenstijd, een andere miauw. Naast deze verbale communicatie kan de kat ook aangeven hoe hij/zij zich voelt d.m.v. lichaamstaal. De lichaamshouding van een kat zegt veel over hoe de kat zich voelt. Hieronder hebben we de meest voorkomende gedragingen van een kat weergegeven, met daarbij een korte beschrijving. Ken jij ze allemaal?

attent lichaamstaal kat

Deze kat heeft een ontspannen, dunne staart en heeft zijn oren omhoog en naar voren. Zijn pupillen zijn op een normale grootte en zijn snorharen hangen recht.

vriendelijk lichaamstaal kat

Deze kat heeft een rechte rug, een dunne ontspannen staart en zijn oren staan recht omhoog en naar voren. Dat zijn staart recht omhoog staat, betekent dat hij een mens of dier vriendelijk begroet.

ontspannen lichaamstaal kat

Deze kat is helemaal ontspannen en tevreden. De lichaamshouding van de kat is helemaal relaxed. Dit kun je zien aan zijn dunne staart en de oren die rechtop staan.

tevreden lichaamstaal kat

Deze kat is helemaal relaxed en slaperig. Hij heeft zich helemaal opgerold in slaappositie en is klaar voor een dutje.

dreigend lichaamstaal kat

Deze kat heeft platte oren, een lage lichaamshouding met de staart strak om het lijfje heen. Hij kan hierbij ook grommen of blazen. Hij geeft hiermee aan dat ie zich bedreigd voelt!

relaxed lichaamstaal kat

Deze kat is ontspannen. Dat is te zien aan zijn rechte oortjes en doordat hij aan het spinnen is. (Spinnen is een soort knorrend geluid dat katten maken). Katten spinnen namelijk als ze ontspannen zijn, of als ze willen gaan ontspannen.

bang lichaamstaal kat

Deze bange kat zit ineen gedoken in een lage houding. De staart zit strak om het lijfje heen, de pupillen worden groter en de oren zijn plat.

kwaad lichaamstaal kat

Deze kat maakt zich groot met een gekromde rug, met openstaande haren en heeft een dikke staart. Hij kan hierbij ook grommen of blazen. Deze kat kan gaat aanvallen!

bedachtzaam lichaamstaal kat

De staart is omlaag, de oren gaan wat platter en deze kat neemt een lage lichaamshouding aan. Hij is op zijn hoede en gaat op onderzoek uit.

speels lichaamstaal kat

Deze kat is lekker aan het spelen. Zijn staart zwiept speels heen en weer en hij is helemaal gefocust op het speeltje.

heel erg blij je te zien lichaamstaal kat

De staart staat omhoog en trilt snel heen en weer. Deze kat is heel erg blij om jou te zien en vindt jou lief!

geïnteresseerd lichaamstaal kat

De oren staan omhoog en naar voren en staan iets gespitst. De staart hangt half laag en zwiept heen en weer. Deze kat is ergens in geïnteresseerd!

aanvallend lichaamstaal kat

De pupillen van deze kat zijn groot, de staart is laag en de kat neemt een lage sluipende houding aan. Hij is overduidelijk aan het jagen op een prooi of een speeltje.

vertrouwend lichaamstaal kat

Tja, wat moeten we nog over deze houding zeggen?! Als een kat er zo bij ligt met zijn poten wijd, dan voelt hij zich helemaal op z’n gemak.

bezittelijk lichaamstaal kat

Deze kat is ontspannen; zijn rug is recht en hij heeft een rechte ontspannen staart. Hij wrijft met zijn kopje langs muren en meubels, om te markeren dat dit van hem is. Bij het geven van een kopje komen feromonen vrij, die ‘markeren’ dat dit zijn territorium is.