Vliegen kunnen een flink probleem veroorzaken in de wei of paardenstal. Voornamelijk in de zomer kunnen steekvliegen, dazen, muggen en stalvliegen een vervelende en zelfs gevaarlijke plaag vormen.

Gevolgen van vliegen bij je paard

Paarden hebben veel last van vliegen die rond de ogen, mond en neus irriteren. Daarnaast kunnen insectenbeten en steken voor pijn en jeuk zorgen. Vliegen kunnen zelfs ziektes overdragen en allergische reacties veroorzaken.

null

Paniek!

Vliegen kunnen er voor zorgen dat je paard in paniek raakt. Wanneer dit gebeurt zal hij weg proberen te vluchten met mogelijke gevaarlijke situaties als gevolg.

Wanneer zijn welke vliegen actief?

null

null

Wist je dat?

Deze vliegen niet alleen onze paardenvrienden lastig vallen. Blote mensenbenen en armen zijn ook niet veilig voor bijvoorbeeld de stalvlieg en de daas. Zorg dus altijd dat je een lange broek draagt en je insmeert met een insectenwerendmiddel!

Bestrijden van vliegen

Gelukkig kun je jouw paard helpen door hem te beschermen of door de vervelende vliegen te bestrijden. Opties zijn een vliegendeken, vliegenmasker, oornetje, Finecto Horse en de Excellent Dazen Weg Insectenspray. Hieronder lees je meer over deze producten tegen vliegen.

Het zwart wit patroon op het Waldhausen Vliegendeken verwart vliegen en zorgt er zo voor dat de vervelende insecten je paard minder lastigvallen.

BESTEL IN DE WEBSHOP

Een vliegenmasker beschermt de ogen van je paard tegen vervelende insecten. Het vliegenmasker heeft een elastische inzet en klittenband waardoor hij perfect om het hoofd van je paard past.

BESTEL IN DE WEBSHOP

Finecto Horse beschermt jouw paard tegen mijten, luizen en muggen. Je kunt dit mengen door het voer. Het zorgt ervoor dat je paard geurtjes uitscheidt via de huid die onaantrekkelijk zijn voor parasieten. Finecto Horse werkt extra goed wanneer je paard vanwege inspanning moet zweten.

BESTEL IN DE WEBSHOP

Excellent Dazen Weg is een insectenspray die stekende insecten zoals dazen en horzels maar ook teken op afstand houdt. De spray neutraliseert de paardengeur waardoor het paard minder aantrekkelijk wordt om te steken.

BESTEL IN DE WEBSHOP

Sectolin Tedax beschermt jouw paard effectief tegen insecten. Houd de spuitbus 10 à 15 cm van de paard tijdens het sprayen. Voor het hoofd van het paard kan Tedax het beste met de hand worden aangebracht. Sectolin Tedax kan worden gebruikt bij paarden die in contact komen met insecten. Dit komt voor bij een buitenrit, een wedstrijd of een beweiding. Tedax werkt tot 8 uur tegen gewone en tropische muggen, tot 5 uur tegen bijtende vliegen (denk aan dazen of paardenvliegen) en tot 4 uur tegen teken.

BESTEL HIER SELECTON TEDAX AFWEERMIDDEL

3 extra tips om vliegen te weren bij jouw paard

1. Tea tree shampoo

Als je op wedstrijd gaat zet je je paard goed in de was. In de zomermaanden is het handig om tea tree shampoo te gebruiken, dit camoufleert namelijk zijn geur. In combinatie met een vliegenspray moet je rustig je proef kunnen rijden.

2. Ogen schoon en droog houden

Het favoriete plekje van de vliegen zijn de ogen van je paard, vooral wanneer deze vochtig zijn. Zorg dat dat je de ogen schoon en droog houd, zodat ze minder snel vliegen aantrekken.

3. Stal en wei uitmesten

Vliegen komen op de geur van mest af. Zorg dus dat je de stal goed schoon houdt en dat de mesthoop niet te dicht in de buurt van de stal en wei ligt. Zorg daarnaast dat je het liefst dagelijks, maar zeker 2x per week de mesthopen uit de wei haalt. Door de wei schoon te houden, zorg je ook dat de wormdruk laag blijft. Dat is letterlijk: twee vliegen in één klap.

BESTEL HIER VLIEGBESCHERMING VOOR JOUW PAARD