Dobermann
Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Grootte Dobermann
Reu: 68-72 cm.
Teef: 63-68 cm.
Historie en gebruiksdoel Dobermann
De Dobermann is een ras wat direct vernoemd is naar de grondlegger. Herr Friedrich Louis Dobermann moest omwille van zijn beroep (belastinginner, hondenmepper en paardenviller) uiterst felle en reactieve honden hebben om zijn beroep goed uit te kunnen oefenen. Hij kruiste verschillende felle honden met elkaar om uiteindelijk tot een scherpe waak- en verdedigingshond te komen die hem vergezelde tijdens zijn werkzaamheden. Uit deze honden ontstond uiteindelijk de Dobermann. Deze ontwikkeling ging niet onopgemerkt voorbij aan de politie en het leger, al snel werd de vasthoudende en moedige Dobermann ingezet om te dienen als oorlogshond waarbij vele honden het leven lieten. De populariteit van de Dobermann is de laatste jaren sterk gedaald. Dit was het gevolg van het inkruisen van verschillende rassen om de Dobermann waardoor vele exemplaren nerveus en schuw gedrag gingen vertonen en hierdoor snel overgingen tot bijten. Tegenwoordig is de Dobermann iets gematigder van karakter en minder fel.
Socialisatie en opvoeding Dobermann
De Dobermann ‘verdient’ een goede socialisatie. Doordat hij een enorm potentieel heeft (zowel positief als negatief) dienen de goede eigenschappen ‘uitgebuit’ te worden. Daarom begint de socialisatie al bij de fokker. Hij dient uitgebreid contact te hebben met verschillende mensen en kinderen, verschillende dieren, geluiden, bewegende objecten, vreemde situaties, dag/avond/nacht etc.
Een goed gesocialiseerde Dobermann is een leergierige hond die sterk baasgericht is. Deze baasgerichtheid dient niet onderschat te worden. Voor de Dobermann geldt namelijk: ‘hij gedraagt zich zoals hij wordt behandeld’!
De Dobermann is door zijn mix aan karaktereigenschappen niet gemakkelijk op te voeden. Hij is temperamentvol, snellerend, vasthoudend, moedig en tevens gevoelig voor stress. De Dobermann merkt meestal als eerste wanneer er iets niet in de haak is.
De Dobermann verlangt dan ook een ervaren, stabiele en evenwichtige baas die verstand heeft van het opvoeden van honden. Ook de omgeving (binnen/buiten) moet voldoende uitdaging bieden aan de hond, deze hond kan door verveling compulsief gedrag vertonen.
Verzorging en gezondheid Dobermann
De vacht behoeft weinig verzorging. Regelmatig de vacht even met een vochtige zeem poetsen om hem weer te laten glimmen. Tijdens de verharingsperiode kunt u de vacht dagelijks even borstelen met een rubberen borstel.
Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: Heupdysplasie, hartafwijkingen, oogafwijkingen, Wobbler-syndroom en hij heeft een vergrote kans op een maagdraaiing.
Dobermann is geschikt voor
G&g, UV-proef, VZH en triathlon, behendigheid, fietsen, joggen, IPO, speur- en reddingshondenopleiding. Deze hond heeft veel beweging en activiteit nodig. Vergeet niet om de hond ook voldoende geestelijk te stimuleren.
Let op: wanneer u van plan bent om een Dobermann aan te schaffen, wees dan eerlijk tegenover uzelf. Bent u geschikt voor een dergelijk energieke hond? Laat u in ieder geval goed voorlichten en zoek een fokker die gebruik maakt van stabiele, niet-angstige ouderdieren