Drentsche Patrijshond

Home » Rassen » Drentsche Patrijshond

Staande honden

Drentsche Patrijshond
Drentsche Patrijshond

Grootte Drentsche Patrijshond

Reu: 55-63 cm.
Teef: 55-63 cm.

Historie en gebruiksdoel Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond is een echte ‘allround jachthond’. Al eeuwen bewijst de Drentsche Patrijshond zich als een prima voorstaande hond. Dit betekent dat de hond ‘verstijft’ wanneer hij (veder)wild bespeurt om het wild aan te wijzen. Het wild wordt daarna ‘opgestoten’ door de hond om vervolgens beschoten te worden door de jager. Het aangeschoten wild werd tevens opgehaald (=apporteren) door de Drent. Zijn nauwe samenwerking met de jager zorgde voor een hond die behoorlijk aanhankelijk kan zijn.

Socialisatie en opvoeding Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond zal goed gesocialiseerd moeten worden met afwijkende prikkels. Denk hierbij aan: geluiden, bewegende objecten etc. De fokker dient zich hiervan bewust te zijn. Met mensen en honden gaat de Drentsche Patrijshond over het algemeen goed om, maar deze eigenschap zal voldoende ontwikkeld moeten worden.

De Drentsche Patrijshond is niet moeilijk op te voeden en te trainen. Door zijn aanhankelijkheid is hij graag bij zijn baas en zal hij zich over het algemeen inschikkelijk opstellen. Een valkuil bij de Drentsche Patrijshond is zijn ‘aanhankelijkheid’ die kan omslaan in ‘afhankelijkheid’. Stel daarom voorwaarden aan het geven van aandacht. Zorg dat u zowel het initiatief neemt tot het geven van aandacht, alsmede het initiatief tot het geven van aandacht beëindigt. Een hardhandige opvoeding zorgt voor een uiterst nerveuze, oncontroleerbare hond.

Verzorging en gezondheid Drentsche Patrijshond

De langharige vacht van de Drentsche Patrijshond dient wekelijks geborsteld te worden. Speciale aandacht dient uit te gaan naar het schoonmaken en –houden van de gehoorgangen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; Heupdysplasie, erfelijke oogafwijkingen en soms epilepsie.

Drentsche Patrijshond is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren, jachthondensport. De Drentsche Patrijshond heeft veel beweging nodig.

Let op: koop geen Drentsche Patrijspup van ouderdieren die specifieke (geluids)fobieën hebben of angstig/nerveus gedrag vertonen..