Duitse dog

Home » Rassen » Duitse dog

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Duitse dog
Duitse dog

Grootte Duitse Dog

Reu: ≥80 cm.
Teef: ≥72 cm.

Historie en gebruiksdoel Duitse Dog

Deze grote hond stamt af van de vroegere vechthonden. De voorouders van de Duitse Dog waren uit Denemarken afkomstige doggen. Twee van die doggen waren de Ulmer Dog en de plompe Deense Dog. Sommige landen gebruiken nog steeds deze naam. Door het inkruisen van windhondenbloed ontstond de huidige verschijning, hoog en gracieus met een waardig karakter. De Duitse Dog had dan ook als taak om landgoederen te bewaken en hij moest zelfs meehelpen bij de jacht op groot wild. Tegenwoordig is hij een gewaardeerd lid van de familie.

Socialisatie en opvoeding Duitse Dog

De Duitse Dog heeft een aangeboren wantrouwen naar vreemden. Daarom is het belangrijk dat de jonge dog op jonge leeftijd (voor zijn 12de week) veel in contact komt met verschillende mensen en kinderen. Hij dient veel positieve ervaringen op te doen in verschillende situaties. In de schemer neemt het wantrouwen van deze hond toe. Laat uw Duitse Dog daarom ook in het donker positieve ervaringen opdoen met vreemden.

Een goed gesocialiseerde Duitse Dog is niet moeilijk om te trainen. Aan de ene kant kan hij wat verlegen zijn en zult u hem moeten stimuleren. Aan de andere kant kan de jonge dog, met al zijn kracht, ineens besluiten om iets voor zichzelf te gaan doen. U begrijpt dat u naast een goede fysieke conditie ook over mentale conditie dient te beschikken. De Duitse Dog leert niet snel, maar als hij eenmaal begrijpt wat de bedoeling is vergeet hij ook niet snel. Voorkom dat uw hond al op jeugdige leeftijd veelvuldig succes heeft met opdringerig en manipulerend gedrag.

Verzorging en gezondheid

De kortharige vacht dient regelmatig even geborsteld te worden met een rubberen borstel. Houd de gehoorgang schoon om een oorontsteking te voorkomen.

Met een gemiddelde levensverwachting van 7 jaar is de Duitse Dog niet echt een gezond ras te noemen. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: Heup- en Elleboogdysplasie, erfelijke oogafwijkingen, vergrote kans op een maagdraaiing en erfelijke hartafwijkingen.

Duitse dog is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH, fietsen en joggen(mits gezond), speur- en reddingshondenopleiding. Deze hond heeft behoorlijk wat beweging en activiteit nodig.

Let op: wees kritisch wanneer u overweegt om een Duitse Dog aan te schaffen. Let erop dat de ouderdieren van de pups geen angstig en/of overdreven angstig gedrag vertonen. Is dit wel het geval, koop hier dan liever geen pup.