Perzisch Langhaar

Home » Rassen » Perzisch Langhaar
perzisch langhaar
Perzisch langhaar

De Perzisch Langhaar, of ook wel de Pers, heeft met haar platte snuitje en lange haren een bijzonder uiterlijk. Daarbij is haar karakter ook nog eens heel aanhankelijk, wat haar een echte kameraad maakt. De Pers is een rustige kat, die niet veel mauwt.

Karakter van de Perzisch Langhaar

  • Rustige goedzak
  • Zachtaardig
  • Aanhankelijk

Deze raskat heeft een heel rustig karakter en is ook niet zo speels. Dit maakt haar beter geschikt als binnenkat. Aangezien ze graag slaapt is het een fan van op schoot liggen. Haar vredelievende karakter maakt dat ze niet snel vecht en al helemaal niet snel lelijk zal doen naar haar baasje. Het is een gezelschapsdier die niet zo graag lang alleen is.

Perzisch Langhaar liggen

null

Wist je dat?

De Perzische kat is het enige langharige ras ter wereld. Het haar is meestal tussen de 10 en 20 centimeter lang, waardoor het gemakkelijk in de klit raakt. Hierdoor is het van belang om dagelijks te kammen. De dicht begroeide vacht kan ook door voeding ondersteunt worden. Dit zorgt tevens voor een glanzende vacht. Bekijk hier de speciale voeding voor een Perzisch Langhaar.

Verzorging Perzisch Langhaar

  • Intensieve vachtverzorging
  • Behoort tot de kortsnuitigen, oftewel de brachycefale rassen. Deze dieren hebben vaker dan gemiddeld gezondheidsproblemen die aandacht en zorg vereisen.
  • Voldoende aandacht

Voeding Perzisch Langhaar

Het ras heeft vanwege haar korte snuitje een speciale manier van eten: de voeding wordt met de onderkant van de tong opgepakt. Dit kan moeilijkheden geven bij de ‘normale’ kattenbrok. Brokjes met een speciale vorm kunnen gemakkelijker opgepakt worden, waarmee het eten gestimuleerd wordt.

Aandoeningen Perzisch Langhaar

Haar korte snuitje maakt haar gevoelig voor verschillende gezondheidsaandoeningen. Ze kan last krijgen van haar traanbuisjes, ademhalingsproblemen krijgen en kan – vanwege een onderbeet – moeite hebben met het oppakken van brokjes. Dit zijn serieuze zaken om rekening mee te houden. Vermoed je dat jouw kat last heeft van één van deze aandoeningen, ga dan naar een dierenarts!

Wat doet de Perzisch Langhaar graag?

Slapen! Mogelijk deels ingegeven door haar korte snuitje, heeft dit ras iets minder energie. Ze wordt dan ook heel blij van zachte slaapplekjes in de zon of op hoge plekken in huis. Om haar toch in beweging te krijgen, kun je voerspelletjes met haar doen.

null

Bekijk hier alle kattenrassen!

Wil je graag meer weten over de verschillende kattenrassen? Lees dan snel hier verder.