Home » Rassen » Golden Retriever

Golden Retriever

Golden Retriever

De Golden Retriever is sterk, actief en zowel een landdier als waterrat. Naast het robuuste uiterlijk is de Golden Retriever een échte allemansvriend; om deze reden zijn deze honden minder geschikt als waakhond. Ondanks het kalme en zachtaardige karakter van deze vriendelijke reuzen, dient een hondenbaas consequent te zijn tijdens het opvoeden van dit hondenras. Lees hier meer over de Golden Retriever.

Algemene informatie

Golden Retrievers behoren niet voor niets onder de categorie ‘grote hondenrassen’. Reuen hebben een schofthoogte van 56 tot 61 centimeter met een gewicht van 29 tot 32 kilogram. Teefjes zijn van nature een slag kleiner en hebben een schofthoogte van 51 tot 56 centimeter en een gewicht van 25 tot 27 kilogram.

De levensverwachting van een Golden Retriever is 10 tot 12 jaar. In de eerste 18 maanden is een Golden Retriever een puppy, vanaf 18 maanden wordt het een volwassen hond en vanaf een leeftijd van ongeveer 7 jaar is het een senior hond. Iedere leeftijdscategorie heeft een andere levensbehoefte op alledaagse dingen, bijvoorbeeld eropuit gaan en voeding.

tip

Meten is weten!

Groeit je hond goed? Ben je benieuwd hoe groot je hond gaat worden? Lees hier hoe je de schofthoogte van een hond berekent en bekijk hier de groeicurve van een hond om een beter beeld te krijgen hoe groot je hond wordt!

Geschiedenis

De Golden Retriever is één van de meest populaire honden; ze zijn niet weg te denken uit het straatbeeld. Het ras is ontstaan in Groot-Brittannië uit een kruising tussen een gele Retriever en een Tweed Water Spaniel.

De hond is gespecialiseerd in het apporteren van aangeschoten (water)wild en stond bekend om de zachte beet waardoor het wild in goede (verkoopbare) staat blijft. De Golden Retriever is een redelijk zelfstandige hond met een vriendelijk en werklustig karakter, wat de hond maakt tot een uitstekende jachthond, blindengeleidehond en hulphond.

Groot-Brittannië

Opvoeden en socialiseren

Iedere hond dient zorgvuldig gesocialiseerd te worden, zo ook de Golden Retriever. Zorgvuldig betekent echter niet altijd ‘intensief’, stem de intensiteit van het socialiseren af op het karakter van de hond. Voorkom dat de jonge Golden Retriever succes heeft met het op eigen initiatief gaan zwemmen en leer bijvoorbeeld een commando zoals ‘nee’ zodat de hond niet in iedere sloot springt. Bommetjes en wasbeurten kunnen voorkomen worden!

De opvoeding van de Golden Retriever is niet ingewikkeld, aangezien dit type jachthond aanhankelijk is naar de baas. Echter zijn niet alle Golden Retrievers snelle leerlingen; de meeste Golden Retrievers zijn kalm, toch komen er Golden Retrievers voor die onstuimig gedrag vertonen. De oorzaak hiervan is dat de honden geen duidelijke en consequente leiding en geen discipline krijgen. Ook kan een oorzaak zijn dat de hond nerveuze of angstige ouderdieren heeft.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Let op!

Ondanks de lieve snoetjes die Golden Retrievers hebben, is uit onderzoek gebleken dat één op de 100 Golden Retrievers agressief zijn door een genetische oorzaak.

Verzorging

De vacht van deze honden is goudkleurig tot roomkleurig en bij sommige honden her en der verrijkt met witte haren. Vlak of golvend haar met een dichte en waterafstotende ondervacht reiken van de schoft tot het puntje van de staart. Met deze vacht heeft deze hond een dubbele vacht, waarbij de bovenste haren vuil en water afstoten en de onderste vacht dient als isolatie. Kies de juiste kam om ook de ondervacht te bereiken en gezond te houden! Verwijder kleine klitten en verwarringen in het haar regelmatig met een grovere klittenkam, bijvoorbeeld de Jean Peau Coat King 8 messen of Jean Peau Coat King 12 messen. Hoe hoger het nummer van de messen, hoe fijner de maat. De gehoorgang dient vrij van overtollig haar en/of oorsmeer te blijven. Maak daarnaast altijd de oren schoon en droog na het zwemmen! Deze honden zijn gevoeliger voor problemen aan de gehoorgang door hangoren.

BESTEL KAMMEN EN BORSTELS IN DE WEBSHOP

Gezondheid

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij de Golden Retriever. Dit betekent niet dat dit hondenras hier last van heeft, wel een verhoogde kans op deze gezondheidsproblemen heeft. Veel voorkomende gezondheidsproblemen:

  • Heupdysplasie.
  • Elleboogdysplasie.
  • Erfelijke oogafwijkingen.
  • Epilepsie.
tip

Verklein de kans op gezondheidsproblemen.

Gezondheidsproblemen kunnen voorkomen worden met juist hondenvoer en supplementen. Voor de allerkleinste Golden-puppy's dient de Golden Retriever Puppy van Royal Canin als goed begin van het leven. Naarmate kleine puppy's groot worden, zal de Eukanuba Breed Specific Golden Retriever en de Golden Retriever Adult van Royal Canin vanaf een leeftijd van 1,5 jaar werken voor een gezond hondenleven.
BESTEL HONDENVOER IN DE WEBSHOP

Waar is een Golden Retriever geschikt voor?

De Golden Retriever is graag actief bezig, maar de bewegingsbehoefte is niet heel groot. Dit zijn dingen waar de Golden Retriever geschikt voor is.

BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP

Gouden inspiratie

De onderstaande trotse baasjes van Golden Retrievers laten zien hoe leuk het leven met dit ras is! Heb jij ook een Golden Retriever en wil je ook andere (toekomstige) baasjes inspireren? Deel jouw huisdierfoto met @petsplacenl op Instagram, dan kan je op deze pagina en op onze inspiratiepagina terecht komen. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart met een waarde van €20,-!