Goed vogelvoer is van groot belang voor je vogel; het houdt je dier gezond en in vorm. Goede voeding zorgt er voor dat je vogel alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Voederfabrikanten maken vogelvoer van goede kwaliteit, maar jij als eigenaar hebt ook invloed op de kwaliteit van het voer wat jij je vogel geeft! Zo is het belangrijk om vogelvoer op de juiste manier te bewaren en te beschermen voor invloeden van buitenaf. In dit artikel lees je hoe je vogelvoer het beste kan bewaren en hoe je kan controleren of vogelvoer nog goed is.

Tips over vogelvoer bewaren

Bewaar vogelvoer altijd op een droge, koele plek en zorg er voor dat het voer luchtdicht bewaard wordt. Stel het voer nooit te lang bloot aan zonlicht, temperatuurverschillen, zuurstof en vocht.
Als je vogelvoer niet goed bewaart, dan verliest het voer zijn vitaminegehaltes.

Afhankelijk van het aantal vogels dat je hebt, kun je beter naar behoefte inkopen. Koop niet te groot in; als het voer te lang staat verliest het aan kwaliteit. Mocht je toch grote zakken vogelvoer aanschaffen, bewaar deze dan op een droge, koele plek.

Na het openen van een zak vogelvoer kun je de inhoud het beste in een voerton doen.
Het bewaren in een voerton voorkomt ongedierte en voorkomt dat er teveel zuurstof bij het voer komt. Door het luchtdicht bewaren is vogelvoer na opening van de zak nog zo’n drie tot maximaal vijf maanden houdbaar.

Eivoer, universeel voer of vruchtenpatée kun je per portie invriezen in bakjes of diepvrieszakjes. Je kunt dan telkens een portie ontdooien. Hiermee voorkom je dat het voer gaat gisten, schimmelen of bederven.

null

Controleer of het vogelvoer nog goed is

Natuurlijk is het belangrijk om het voer regelmatig te controleren. Ga er even met je handen doorheen, hussel het even door elkaar en ruik er aan. Kijk ook of de zaden nog glimmen; worden ze dof, dan is het voer niet meer lang houdbaar.

© Marissa Berns, vogelexpert