Menu

Welke waterplanten zijn het meest geschikt voor jouw vissenkom of aquarium? Lees in dit artikel over de geschikte waterplanten en de eigenschappen die zij bieden voor jouw vissenkom of aquarium.

Een goede balans

Aquariumplanten zorgen voor een goede balans in je aquarium of kom. Zij zorgen niet alleen voor de zuurstof huishouding maar zorgen er ook voor dat er vervelende stoffen uit het water worden gehaald wat de algengroei remt.  Waterpest en vele andere aquariumplanten zijn goede groeiers en helpen je aquarium op weg. Als de balans in je aquarium niet goed is krijg je ongetwijfeld veel algen.

Geschikte waterplanten

Een van de meest gebruikte soorten die in een vissenkom of aquarium worden gebruikt is Egeria densa, ofwel Waterpest. Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien.

Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.

null

Waterpest is één van de meest bekende waterplanten

Niet voor niets want er is geen waterplant die zoveel zuurstof produceert en zo snel groeit. Bovendien is deze plant relatief sterk en gemakkelijk te houden. Voor beginners dus goede redenen om waterpest te kopen.

De Waterpest

Een groot voordeel van de Egeria densa, ofwel Waterpest, is dat het een waterplant is die zich gemakkelijk aan zijn omgeving aanpast. Bovendien is het een snelle groeier en zeer gemakkelijk te houden. Doordat waterpest zo snel groeit is het ook makkelijk om deze te controleren zodat hij niet heel je kom overwoekert. Gezien hij zo snel groeit kan je er wat ruwer mee omgaan dan met andere aquariumplanten. Het is makkelijk te stekken en groeit ook direct weer verder waar het afgetopt is.

Egeria Densa ofwel waterpest
null

Experimenteren

Gezien waterpest gemakkelijk groeit, kan hij eenvoudig gebruikt worden voor experimenten: zo is het met een omgekeerde trechter boven de plant mogelijk de zuurstofbelletjes op te vangen die geproduceerd worden in het zonlicht. Als de plant in het donker gezet wordt, zal ze stoppen met belletjes produceren.

In Europa is ook een derde soort waterpest opgedoken: sterrenkrooswaterpest (Elodea callitrichoides). In de Benelux is deze soort alleen uit het westen van Belgisch Brabant bekend en is ook daar zeer zeldzaam. Wel wordt deze plant als ingeburgerd beschouwd in Zuid-Duitsland, Oost- en Noord-Frankrijk en Zuid-Engeland.

Naast dat waterpest veel zuurstof afgeeft heeft hij ook nog andere eigenschappen:

  • Hij biedt schuilgelegenheid voor jonge visjes.
  • Hij haalt de schadelijke stoffen uit het water.
  • Hij reinigt het water wat zorgt voor helder water.
  • Hij geeft enorm veel zuurstof en daar genieten je vissen van.
  • Zorgt ervoor dat je water niet te zuur wordt.

Cabomba aquatica

Cabomba aquatica

Vallisneria Spiralis 

 

Vallisneria Spiralis

Lysimachia nummularia

Lysimachia nummularia

Bezoek onze winkels voor advies

Kom langs bij één van onze winkels voor persoonlijk advies over waterplanten voor jouw vissenkom of aquarium.

ZOEK EEN WINKEL IN JOUW BUURT