De reden waarom honden soms blaffen als de deurbel gaat is vrij simpel; de deurbel kondigt de komst van een bezoeker aan. Telkens als de deurbel gaat, staan er bezoekers voor de deur en kom je als eigenaar in actie. Honden weten dit verband al snel te leggen.

Een oeroud instinct prikkelt en ‘vertelt’ onze honden om in actie te komen als er indringers ‘hun gebied’ in willen komen.

Is je hond agressief?

Nee, dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Ook goed gesocialiseerde honden kunnen blaffen wanneer er bezoek voor de deur staat. Het oeroude waakinstinct zorgt bij deze honden hooguit voor wat opwinding. Tel hierbij op dat honden zich binnenshuis zekerder voelen dan buitenshuis en de stap om te blaffen als de deurbel gaat is voor je hond snel gemaakt.

null

Gedragsinfo

Vertoont jouw hond agressief gedrag naar bezoekers? Schakel dan een hondengedragstherapeut in om je te helpen.

Leiding geven aan je blaffende hond

Honden hebben behoefte aan duidelijke leiding. En dan niet alleen op die momenten dat het jou als eigenaar uitkomt! Leiding geven aan een hond bestaat vooral uit het aanbieden van alternatieven. Een goed alternatief:

  1. Levert de hond iets leuks (spelletje) of lekkers (smaakvolle beloning) op.
  2. Geeft de hond het gevoel controle over de situatie te hebben. Dit kan voor een hond bijvoorbeeld betekenen dat hij bezoekers wel kan zien.
null

Gaat de deurbel? Blijf rustig!

Zelf opgewonden met je hond ‘meeblaffen’ om hem tot bedaren te krijgen is zinloos. Hem bij zijn halsband pakken is ook niet verstandig. Het ontneemt je hond het gevoel van controle dat hij denkt te hebben over de situatie. Al deze acties vergroten juist de opwinding, stress en eventuele agressie.

Stap voor stap: Hoe leer je het blaffen af?

  • null

    Stap 1

    Oefen het commando ‘plaats’ eerst zonder het geluid van de deurbel. Maak zijn plek magisch, beloon hem als hij op jouw commando naar zijn plek toe gaat.

    Tip: zorg ervoor dat de plaats van de hond niet dicht bij de voordeur is. Het is verstandig om als eigenaar tussen je hond en het bezoek te blijven. Zorg voor voldoende afwisseling door zelf vaak van plek te wisselen.

  • null

    Stap 2

    Nu wordt het tijd om hulp in te roepen. Vraag een vriend, buurman of familielid om je te helpen. Zorg ervoor dat deze persoon een bekende van jou en je hond is zodat de opwinding bij je hond laag blijft. Sta samen met je hond dicht bij zijn plaats. Geef je hond het commando om naar zijn plaats te gaan en laat je trainingshulp direct erna aanbellen.

  • null

    Stap 3

    Zorg ervoor dat je hond doorzet en ook echt naar zijn plaats toe gaat. Gaat hij blaffen op zijn plaats? Negeer hem totdat hij stil is. Negeren betekent dat je doet alsof je hond niet bestaat.

  • null

    Stap 4

    Is je hond stil? Beloon hem uitbundig en geef hem ‘vrij’ zodra hij stil is. Herhaal deze oefening een paar keer zonder daadwerkelijk de deur te openen nadat er wordt aangebeld. Nieuw (vervangend) gedrag aanleren gaat nu eenmaal in stapjes.

  • null

    Stap 5

    De volgende stap lijkt hetzelfde als de vorige stap. Het verschil zit in de volgorde. Laat eerst de deurbel klinken. Geef je hond direct het commando ‘plaats’.

    Ook nu geldt; zet door en begeleid je hond naar zijn plaats. Beloon je hond als hij op zijn plaats zit of ligt en zwijgt.

  • null

    Stap 6

    In de volgende stap komt er ook daadwerkelijk iemand binnen. Houd controle over het gedrag van je hond. Blijf tussen je hond en het bezoek staan. Vraag aan het bezoek om je hond te negeren.  Laat je niet afleiden door de situatie maar concentreer je op de training. Beloon je hond als hij ‘zwijgt’.

Extra tip

In sommige gevallen helpt het als je de deurbel vervangt door een andere deurbel met een afwijkende klank. Op deze manier kun je snel vervangend gedrag aanleren. Je hond kent de nieuwe klank immers nog niet.