Een paard moet het grootste deel van de dag kunnen kauwen op ruwvoer, wat ook een groot gedeelte van zijn dieet bepaalt. In de meeste gevallen is enige bijvoeding nodig om hem in topconditie te houden. Hieronder geven we een paar redenen om jouw paard iets extra’s te geven.

null

Ruwvoer

Ruwvoer is het belangrijkste wat je je paard kunt bieden. Regelmatig en genoeg gras, hooi, droge kuil van goede kwaliteit is de brandstof die jouw grote grazer het meest nodig heeft.

Als hij hard moet werken

Heb je een jong paard dat net wordt ingereden of een fanatiek sportpaard waar je dagelijks meerdere uren rijd? Dan kan jouw paard wel wat extra voer gebruiken. Je kunt je paard in topconditie houden door hem voer te geven met extra energie. Bijvoorbeeld Subli Sportbrok plus of Sportfit van Pavo. Deze producten zijn goed opbouwend voer voor de spieren en geven je paard de extra energie die hij nodig heeft.

Als hij gevoelig is

Als je paard vaak hoest, dan is een bezoekje van de dierenarts uiteraard noodzakelijk. Je kunt dan meteen overleggen over het voer. Is hij verder gezond, dan kan het best zijn dat je paard gevoelig is voor de stof in het hooi, of gewoon gevoelige luchtwegen heeft. Cavalor Bronchix Pure is een kruidenmix die verzacht en de luchtwegen vrijmaakt. Zo kunnen jij en je paard die nare kuchjes tijdens het rijden achter je laten.

Als de zomer eraan komt

Sommige paarden hebben het iets minder makkelijk in de winter. Je ziet het aan hun vacht en merkt het aan de conditie. Ze verharen minder vlot en zijn lusteloos. Op zo’n moment is het goed om ze – met wat extraatjes – door die lastige periode heen te helpen. In eerste instantie kun je dat doen door ontslakken, met Pavo SpeediBeet, waarvan je een lekkere slobber brouwt. Wat extra vitaminen en mineralen en een scheutje lijnzaadolie door de maaltijd helpen ook.

Als je hem wilt belonen

Voor klassiekers als stukjes wortel en appel komt jouw paard graag z’n stal uit en doet hij zijn best met rijden. Geef hiervan niet te veel, want er zitten veel suikers in die paarden moeilijk verteren. In de wei of op stal verwen je hem door Rockies zoutsteen van Cavalor op te hangen. Hierin zitten veel mineralen die hij in z’n gras en hooi mist. En heeft hij goed gewerkt in de bak, duinen, het bos of strand? dan zitten er in jouw jaszak natuurlijk altijd een paar Subli Smikkels, naturel, appel of wortelsmaak. Het is het gezonde snoepje voor jouw paard.

Als je paard een senior wordt

Het verschilt per ras en type paard, maar vanaf ongeveer 18 jaar begint je paard bejaard te worden. Hij gaat uiteraard nog net zo graag met jou rijden, springt nog vrolijk een sprongetje en houdt net zo veel – of misschien wel meer – van aandacht. Maar je kunt zijn lichaam, dat nu wat meer moeite krijgt om efficiënt te werken, helpen door regelmatig wat goed verteerbare muesli bij te geven. Pavo 18Plus en Subli Seniores Priores zijn twee muesli’s speciaal voor de oudjes. Wordt het gebit van je paard wat krakkemikkig en kan hij niet meer zo veel hooi of gras eten? dan maak je hier met geweekte SpeediBeet van Pavo ook heel gemakkelijk een soort soep (slobber) van die je dagelijks mag geven.

BESTEL IN DE WEBSHOP