Wil je kat niet eten, maar je kan er niet achter komen wat de oorzaak is? Wij geven je een top 10 van veel voorkomende oorzaken van een kieskeurige kat.

Bijna iedere katteneigenaar kent wel de haarballen die katten op kunnen hoesten. Deze haarballen ontstaan doordat de kat zichzelf wast en de haren die loslaten bij het wassen doorslikt. Zulke haarballen kunnen als ze niet opgehoest worden en niet via de ontlasting het lijf verlaten te groot worden. De haarbal blokkeert dan het maag-darmkanaal.

Wist je dat in maar liefst 25% van de gevallen waarbij een kat door een dierenarts behandeld moet worden voor verstopping de oorzaak een haarbal blijkt te zijn? Naast het stoppen met eten, zie je bij verstopping ook vaak dat de kat niet meer kan ontlasten en de buik kan opgezwollen aanvoelen. Vermoedt je verstopping ga dan onmiddellijk met je kat naar de dierenarts!

Heeft je kat veel last van haarballen? Dan kun je je kat op een speciaal dieet zetten wat haarballen helpt te beperken.

Als het warm is wordt je kat minder actief en heeft vaak minder trek in eten. Kijk naar het verdere gedrag van je kat om te bepalen of hij ziek is of gewoon wat loom van de warmte. Zorg dat hij in ieder geval voldoende drinkt, door te zorgen voor schoon, vers drinkwater.

Net als een mens kan ook je kat last hebben van reisziekte en wat misselijk worden als hij vervoerd wordt en als je kat misselijk is zal hij geen trek in eten hebben.

Een infectie door een virus of bacterie kan een oorzaak zijn van verminderde eetlust. Sommige virussen zoals niesziekte zorgen daarnaast voor een verstopte neus en als de kat het eten niet kan ruiken stopt hij met eten.

Als je kat net zijn jaarlijkse inentingen heeft gehad bij de dierenarts kan hij zich daardoor tijdelijk wat ziek voelen en minder eten. Dit hoort niet langer dan 1 tot 2 dagen te duren en je kunt het best even met je dierenarts overleggen als je kat een entreactie lijkt te hebben.

Katten zijn ware kunstenaars in het verbergen van pijn. In plaats van het duidelijk te laten zien, verstoppen ze zich of bewegen ze zo min mogelijk.

Let daarom op de subtiele signalen dat je kat pijn heeft, zoals: liggen met een bol getrokken rug, derde ooglid (een vliesje in de binnen ooghoek van de kat) duidelijk zichtbaar en plotselinge veranderingen in het gedrag van je kat. Een veel voorkomende oorzaak van pijn bij katten is ontstoken tandvlees en kies/tandpijn. Daarnaast hebben veel oudere katten last van artrose.

Een verbouwing, de geboorte van een baby, een kat of hond erbij in huis, allemaal redenen voor je kat om flink in de stress te schieten. Ook het overlijden van een kat met wie je kat goed bevriend was kan er voor zorgen dat je kat flink uit zijn doen raakt en tijdelijk slecht eet.

Katten vinden het vaak erg spannend om in een vreemde omgeving geplaatst te worden. Ze zijn van nature erg territoriaal en honkvast en zullen in een nieuwe omgeving niet meteen aanvallen op hun voer, maar eerst een tijdje de kat uit de boom willen kijken.

Het gezegde “Wat de boer niet kent dat eet hij niet” zou net zo goed kunnen zijn “Wat de kat niet kent dat eet hij niet”. Hoe gevarieerder je kat is gevoerd toen hij jong was, hoe gemakkelijker hij nog ander voer accepteert als hij ouder wordt. Is je kat al jaren gewend aan een bepaald merk voer, dan kan het heel moeilijk zijn hem aan een ander voer te wennen.

Je kat heeft een heel gevoelige neus en haalt die al snel op voor voer dat niet helemaal fris meer ruikt. De kans dat je kat ziek wordt door het eten van bedorven voedsel is daardoor klein, maar het betekent wel dat je kat ook het blikvoer dat er al wat langer staat niet meer echt aantrekkelijk vindt. Katten eten van nature om paar uur een nieuwe vers gevangen maaltijd en wat je kat betreft is er geen enkele reden om daar vanaf te wijken alleen omdat hij nu bij jou in huis woont.

Belangrijk:
Een kat die niet wil eten of langere tijd te weinig eet is een serieus probleem. Je kat kan door niet te eten of te weinig te eten al snel last krijgen van opstapeling van vetten in zijn lever. Hierdoor wordt je kat misselijk, is nog moeilijker aan het eten te krijgen en uiteindelijk raakt de lever onherstelbaar beschadigd.

Zet je kat dus niet op een te streng dieet als hij moet afvallen en eet je kat langer dan een dag helemaal niet of eet hij langer dan een dag of vijf minder dan normaal, neem dan contact op met je dierenarts.

© Maggie Ruitenberg

www.kattengedrag.com